Hubble "ocak içindeki mücevheri" görüntüledi

Görüntülenen galaksi 68 milyon ışık yılı uzakta

NGC 1385'in diğer adları AGC 22776, ESO 482-16, LEDA 13368 ve IRAS 03353-2439 (NASA)

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) ve Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) ortak geliştirdiği Hubble Uzay Teleskobu, 68 milyon ışık yılı uzaklıkta "ocağın içindeki" galaksiyi görüntüledi.

NASA'nın cuma günü yayımladığı fotoğrafta mücevher gibi parlayan NGC 1385 adlı galaksi, 1784'te Britanyalı gökbilimci William Herschel tarafından keşfedilmişti. ESA, galaksiye Fornax adını Fransız gökbilimci Nicolas-Louis de Lacaille'in verdiğini bildirdi

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

NGC 1385, Fornax (Ocak) isimli galaksi kümesinde yer alıyor. Fornax, Latincede "ocak, fırın" anlamına geliyor. Bu nedenle uzay ajansları, Hubble'ın görüntülediği gökadayı "ocağın içindeki galaksi" diye niteliyor.

NASA ayrıca görüntünün, Hubble'daki Geniş Alan Kamerası 3'le yakalandığını duyurdu. Kamera, astronotların teleskoba en son gidişinde 2019'da kurulmuştu.

Yaklaşık 48 bin gök cismi üzerinde 1,5 milyonu aşkın gözlem yapan Hubble Uzay Teleskobu, görevine 24 Nisan 1990'da başlamıştı. Teleskop haziranda bozulmuş ve hummalı çalışmalarla bir ay sonra tamir edilmişti.

NASA, Hubble Uzay Teleskobu'nun geri dönüşünü, iki yeni fotoğraf yayımlayarak kutlamıştı.

 

Independent Türkçe, Business Insider, Sci-news.com

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU