Eski Bilim Kurulu üyesi Alpay Azap: Hükümet, görüşlerimizi alıp kendi doğru bildiğini yaptı

Prof. Dr. Alpay Azap, hükümetin, Kovid salgınında hastalığın yönetimi konusunda Bilim Kurulu’nun görüşlerini dikkate aldığını söyledi. Azap, "Ama toplumda pandemi yönetimine gelince hükümet kendi doğru bildiğini yaptı" dedi

Eski Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, hükümetin, Kovid salgınında hastalığın yönetimi konusunda Bilim Kurulu’nun görüşlerini dikkate aldığını söyledi / Fotoğraf: AA

Nisan ayında da Bilim Kurulu'ndan ayrılan Prof. Dr. Alpay Azap, Sözcü'den Saygı Öztürk'ün salgına ilişkin sorularını yanıtladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Kararlar oy birliğiyle alınmadı"

Salgınla ilgili olarak bilim insanları arasında da bilgi farklılığı olduğunu belirten Azap, bu nedenle Bilim Kurulu'nda da kararların oy birliğiyle alınmadığını söyledi.

Azap, "Hasta yönetimi ve hastalığın yönetimi konularında Bilim Kurulu'nun görüşleri dikkate alındı. Ama toplumda pandemi yönetimine gelince elbette ki hükümet, görüşleri almakla beraber kendi doğru bildiğini yaptı" diye konuştu.

"Tamamen yok olmaz"

Koronavirüsü tamamen yok etmenin mümkün olmadığını vurgulayan Azap, etkili aşı ve ilaçlar yaygın bir şekilde kullanılana kadar hem bireysel hem de topluma yönelik kısıtlamaları uygulamak gerektiğini vurguladı.

"Aşı olmamız gerekiyor. Aşı, hastalığı ağır geçirme riskini ve ölümü azaltıyor" diyen Azap, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Pandemi sürecinde kısıtlamaları bırakırsanız, kaçınılmaz olarak virüsün dolaşımı artar. Hızlı aşılama yapıldı. Sağlık görevlileri fedakarca çalıştı. Aşının hızlı yapılması, aynı günlerde de salgın önlemlerinin kaldırılması vatandaşta ‘Pandemi bitiyor' algısı yarattı. Algıyı yönetebilmek çok kritik süreç. Çok kişi aşılandı ama tek doz aşının koruyuculuğu yok. İki doz olacak ve üzerinden de 14 gün geçecek. Aşamalı olarak kaldırılması gereken önlemler, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da büyük ölçüde kaldırıldı. Bu durum, hastalığın yeniden yayılmasına yol açtı"

Hangi aşıdan yaptırmalı?

Azap, "2 doz BioNTech aşısı, 9 ay kadar koruyor. Bu sürenin sonunda 3. doz aşı gerekebilir. Hiç aşı olmayanlar için deltaya karşı daha etkili olan BioNTech aşısından 2 doz olmalarını öneriyorum. İki doz Sinovac yaptırılmış ve üzerinden üç aydan fazla süre geçmişse, 3. doz olarak BioNTech aşısı öneriyorum. 4. doz aşıyı önermek için elimizde güçlü veri yok. Riski yüksek olanlara 4. doz uygulanabilir" dedi.

 

Sözcü

DAHA FAZLA HABER OKU