Birleşmiş Milletler'in uzmanları "hayati tehlike yaratan" casus yazılım için moratoryum çağrısı yaptı

BM uzmanları, İsrail'deki firmanın casus yazılım ihracatını incelemek için bu ülkenin aldığı önlemlerin açıklanması için de çağrıda bulundu

25 Şubat 2021'de New York kentindeki Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'nin içinde görülen Birleşmiş Milletler logosu (AFP)

Birleşmiş Milletler (BM) insan hakları uzmanları, gözetleme teknolojisi kullanımının uluslararası insan hakları standartlarına uygunluğunu teminat altına alan güçlü düzenlemeler gelene kadar bu teknolojinin satışı ve devri için küresel moratoryum çağrısında bulundu.

Uzmanlar, "Hayli gelişmiş sızma araçlarının insan hakları savunucularını, gazetecileri ve siyasi muhalifleri izlemek, sindirmek ve susturmak için kullanılmasından son derece endişeliyiz" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Moratoryum çağrısı, geçen ay İsrail firması NSO Group'un casus yazılım programı Pegasus'u aralarında otoriter hükümetlerin de bulunduğu dünyanın dört bir yanındaki devletlere sattığının ortaya çıkmasının ardından geldi.

15'ten fazla medya kuruluşuyla insan hakları teşkilatları Forbidden Stories ve Uluslararası Af Örgütü'nün ortaklaşa yürüttüğü araştırmalar, gelişmiş hack aracının aralarında bakanların, muhalefet partileri liderlerinin, gazetecilerin ve avukatların da bulunduğu 300'e yakın Hintliye ait cep telefonu numarasına bağlı akıllı telefonlara sızmak için kullanıldığını ortaya çıkardı.

BM uzmanlarının açıklamasında, "Bu tür uygulamalar ifade özgürlüğü, özel hayatın gizliliği ve kişisel özgürlük haklarını ihlal ediyor, muhtemelen yüzlerce bireyin hayatını tehlikeye atıyor, basın özgürlüğünü tehdit ediyor ve demokrasiye, barışa, güvenliğe ve uluslararası işbirliğine zarar veriyor" dendi.

NSO Group bu yasadışı eylemlere herhangi bir şekilde dahil olduğunu derhal reddetti. BM uzmanlarıysa, İsrailli firmadan bu konuda yürüttüğü bir iç soruşturma varsa, bunun tüm bulgularının tamamen kamuoyuna açıklanması için çağrıda bulundu.

 

 

Uzmanlar, "NSO Group'un anayurdu İsrail'i de, kendi insan hakları yükümlülükleri ışığında NSO'nun ihracat işlemlerini incelemek için, ne gibi önlemler aldığını tamamen açıklamaya çağırıyoruz" diye konuştu.

"NSO Group gibi şirketlerin, teknolojilerini insan haklarını ihlal etmek için kullanmak isteyen devlet ve kuruluşlara satmadıklarını, devretmediklerini veya bunlarla sözleşme yapmadıklarını kanıtlamak devletlerin görevidir" ifadesini de eklediler.

BM, bu tür casus yazılımların insan hakları üzerindeki olumsuz etkilerini "önleyecek, azaltacak ve telafi edecek" şekilde düzenleyen güçlü bir çerçeve geliştirilinceye kadar, uluslararası toplumu gözetim teknolojisinin satış ve transferine karşı moratoryum uygulamaya çağırdı.

BM uzmanları, "Uluslararası insan hakları hukuku tüm devletlerin, bireyleri yasadışı gözetlemeden, özel hayatın gizliliğinin ihlal edilmesinden ya da ifade, toplanma ve örgütlenme özgürlüklerine yönelik tehditlerden koruyacak güçlü yerel yasal güvenceler benimsemesini gerektirir" sonucuna vardı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU