ABD Dışişleri Bakanlığı'na göre Trump yönetimi, başkanın göreve gelmesinden bu yana 175 binden fazla yabancı uyruklunun vizesini iptal etti.
The Guardian'ın analizine göre vize iptallerinin hızı, Biden yönetiminin son yılından 4 kat fazla.
Dışişleri Bakanlığı salı günü yayımladığı bilgi notunda, iptallerin çoğunun "çeşitli suçlar nedeniyle kolluk kuvvetleriyle karşı karşıya gelen" kişileri kapsadığını, bunların arasında saldırı, madde etkisi altında araç kullanma, hırsızlık ve uyuşturucu suçlarının önde gelen nedenler olduğunu belirtti.
Açıklamada, kamu düzenini bozma gibi suçların yanı sıra çocuklarına ABD vatandaşlığı kazandırmak amacıyla ülkeye gelip doğum yapmak isteyen "doğum turistlerinin" de vizelerinin iptal edildiği belirtildi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bazı kişilerin siyasi görüşleri nedeniyle vizelerinin iptal edildiğini kabul eden Dışişleri Bakanlığı, "Charlie Kirk'ün suikastını kutlayan birçok yabancı uyruklu kişiyi hedef aldığını, bunlardan birinin 'faşistler öldüğünde demokratlar şikayet etmez' dediğini ve bir başkasının da 'çok geç öldü' dediğini" belirtti.
Eleştirmenler açıklamayı belirsiz olduğu gerekçesiyle yetersiz buldu.
Amerikan Göçmenlik Konseyi kıdemli politika danışmanı Adriel Orozco, The Guardian'a, "Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında dış politika kaynaklı vakalarla madde etkisi altında araç kullanma nedeniyle yapılan gözaltılar ve insanların siyasi görüşlerini ifade etmesi aynı kefeye konuyor. Bu da açıklanan toplam rakamı neredeyse anlamsız hale getiriyor ve yönetimin anlamlı bir denetim olmaksızın ne ölçüde takdir yetkisi kullandığı konusunda ciddi soru işaretleri yaratıyor" diye konuştu.
Ocak ayında bakanlık, ikinci Trump yönetiminin ilk yılında 100 binden fazla vizenin iptal edildiğini ve bunun bir rekor olduğunu açıklamıştı.
The Independent'ın bildirdiği gibi, yönetim ayrıca Filistin yanlısı aktivistlerin vizelerini iptal etmeye de özellikle yöneldi.
Trump yönetimi, ABD'ye giren göçmen sayısını sınırlamaya ve ülkeden sınır dışı edilenlerin sayısını artırmaya çalışıyor.
Yönetim, ülkelerindeki koşullar aşırı güvensiz veya istikrarsız sayıldığı için sınır dışı edilmeleri daha önce engellenen binlerce göçmenin Geçici Koruma Statüsünü de iptal etti. Bunlar arasında Haiti'den gelen göçmenler de vardı.
Başkan ayrıca sığınmacılara sınırı kapatmaya çalıştı ve (yönetimin asılsız bir şekilde soykırıma maruz kaldıklarını iddia ettiği) beyaz Güney Afrikalılar hariç mültecilerin yeniden yerleştirilmesine yönelik programların çoğunu askıya aldı.
Yönetim, Adalet Bakanlığı'nın Amerikan vatandaşlarına yönelik vatandaşlıktan çıkarma davalarını "önceliklendirmesi ve mümkün olan en kapsamlı şekilde yürütmesi" için bir çalışma başlatması ve yakın zamanda Yüksek Mahkeme'nin verdiği bir karara rağmen doğumla kazanılan vatandaşlık hakkının sona erdirilmesi için girişimlerde bulunması gibi başka adımlar da attı.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
independent.co.uk/news/world/americas/us-politics
Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal
© The Independent