Af Örgütü, Pegasus casus yazılımına karşı bir araç geliştirdi

Dünya genelinde 50 binden fazla telefon numarasının hedef alındığı öne sürülüyor

Casus yazılımın aktivist, gazeteci, avukat ve siyasileri hedef almak isteyen hükümetlere satıldığı öne sürüldü (AFP)

Uluslararası Af Örgütü. kullanıcıları Pegasus casus yazılımından koruyacak bir araç geliştirdi.

Mobile Verification Toolkit (MVT) adı verilen araç, kontrol edilen cihazın verilerinin yedeğini kullanarak Pegasus'un izini sürüyor. Örneğin NSO Group'un altyapısında kullanılan alan adları araştırılıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

MVT bunun ardından tarama sonuçlarının bir dosyasını oluşturuyor. Eğer telefona sızan bir uygulama varsa, bu dosyalar onu ortaya çıkarıyor.

Ancak proje komut satırı arayüzüyle çalışıyor. Yani aracı kullanabilmek için temel bilgisayar bilgisi gerekiyor. Teknoloji haberleri sitesi Techcrunch, MVT'nin hem iOS hem de Android cihazlarda çalıştığını bildirdi.

MVT ayrıca açık kaynak kodlu yazılım olduğu için geliştirilmeye müsait. Techcrunch, bu sayede ücretsiz yazılımın yakın zamanda kullanımı daha kolay bir versiyonunun gelebileceğini yazdı.

Ne olmuştu?

İsrailli NSO Group'a ait Pegasus adlı casus yazılım hakkında yapılan araştırma dünya gündemini sarsmıştı.

Uluslararası Af Örgütü'nün yanı sıra Guardian ve Washington Post gibi 17 medya kuruluşunun birlikte yürüttüğü araştırmada, Azerbaycan, Bahreyn, ve Macaristan dahil en az 10 hükümetin NSO Group'un müşterisi olduğu iddia edilmişti.

"Pegasus Project" adı verilen veri sızıntısında, dünya genelinde 50 binden fazla telefon numarası söz konusu yazılımın hedefi olduğu öne sürülmüştü. Bu kişiler arasında CNN International ve New York Times gibi büyük medya kuruluşlarında çalışan isimler de yer alıyor.

Bir telefonu gözetleme cihazına dönüştürebilen bu casus yazılımla, kullanıcının bilgisi ve izni olmadan mikrofon, kamera, mesajlar, ses kayıtları ve rehber gibi çok sayıda uygulamaya erişim sağlanabiliyor.

 

Independent Türkçe, Techcrunch, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU