Endonezya'dan Sinovac uyarısı: "Aşının etkisi giderek azaldı"

Resmi açıklamaya göre, hastaneye yatışı önleme oranı yüzde 53'e kadar indi

Endonezya, ağırlıkla Sinovac'ın Kovid-19 aşısını kullandı (Reuters)

Güneydoğu Asya ülkesi Endonezya, Çinli Sinovac firmasının geliştirdiği koronavirüs aşısının etkinliğinin, Nisan 2021-Haziran 2021 arasında önceki üç aya kıyasla azaldığını bildirdi.

Hükümetin kurduğu Kovid-19 görev gücünün sözcüsü Siti Nadia Tarmizi dün yaptığı açıklamada, aşıların ölümü önleme oranının yüzde 95'ten yüzde 79'a, hastaneye yatışı önleme oranınınsa yüzde 74'ten yüzde 53'e düştüğünü kaydetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tarmizi, CoronaVac adlı aşının etkinliğinin düşüşüne dair bir neden sunmasa da "Bu düşüş, aşı koruma sağlasa da, yeni delta varyantının riskleri artırdığını gösteriyor" diye konuştu.

Yaklaşık 275 milyon nüfuslu Endonezya'da, halkın yüzde 10,3'ü iki aşısını da yaptırdı. Dünyanın en kalabalık 4. ülkesinde toplam 3,8 milyon Kovid-19 vakası görülürken, 115 bin kişi virüs yüzünden hayatını kaybetti.

Çin'de yapılan ve geçen ay yayımlanan bir araştırma da CoronaVac aşısının ikinci dozundan 6 ay geçtikten sonra antikor seviyelerinde ciddi oranda düşüş yaşandığını göstermişti.

Katılımcıların büyük çoğunluğunda, aşıdan 6 ay sonra antikorların tespit edilebilir eşiğin altına indiği tespit edilmiş. Çalışmaya göre, iki doz Sinovac üzerine 3'üncü bir doz aşı yapılması ise Kovid-19'a karşı güçlü etki sağlamıştı.

 

Independent Türkçe, Bangkok Post, Bloomberg HT

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU