Çin'den Kanadalı iş insanı Michael Spavor'a casusluk yaptığı gerekçesiyle 11 yıl hapis cezası

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, karara tepki göstererek "adaletsiz ve kesinlikle kabul edilemez" dedi

 

Spavor ve Kovrig'in yaklaşık iki buçuk yıl gözaltında tutulması tepki toplamış, Kanada'da bazı göstericiler mahkumların serbest bırakılması için protesto düzenlemişti (Reuters)

Çin'de casusluk suçlamasıyla gözaltına alınan iş insanı Michael Spavor, 11 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Çinli teknoloji şirketi Huawei'nin sahibi Rın Cıngfey'in kızı ve şirketin mali işler direktörü Mıng Vancou, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını deldiği suçlamasıyla 1 Aralık 2018'de Kanada'nın Vancouver bölgesinde gözaltına alınmıştı.

Bunun üzerine Kanadalı eski diplomat Michael Kovrig ve iş insanı Spavor da "Çin'in ulusal güvenliğini tehlikeye atan faaliyetlerde bulundukları" gerekçesiyle aynı ay içinde Çin'de gözaltına alınmıştı.

Çin'in Liaoning eyaletinin Dangong bölgesindeki mahkeme, çarşamba günü sanık Spavor'un "casusluk ve yurtdışında yasadışı şekilde devlet sırlarını elde etmek" suçlarından cezalandırılmasına hükmetti.

11 yıl hapse ek olarak 50 bin Çin Yuanı (yaklaşık 66 bin 700 TL) para cezası alan Spavor'ın sınır dışı edilmesine de karar verildi.

Net bir tarih belirtilmemesine rağmen hükümlünün hapis cezasını tamamladıktan sonra sınır dışı edilmesi öngörülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çinli yetkililer davada Kovrig ya da Spavor aleyhine kullanılan delillere ve duruşma sürecinde dair detaylara ilişkin açıklamada bulunmadı.

Öte yandan Kanada Başbakanı Justin Trudeau, yaşananlara tepki göstererek "kararın adaletsiz ve kesinlikle kabul edilemez olduğunu" belirtti.

Trudeau, "Spavor'un mahkumiyeti iki buçuk yıllık keyfi gözaltının ardından geldi, yasal süreç şeffaflıktan yoksun yürütüldü, dava uluslararası hukukun öngördüğü asgari standartları dahi karşılamadı" ifadelerini kullandı.

Başbakan, mahkumların serbest bırakılmasına ilişkin çabalarında kendilerine yardımcı olanlara teşekkür edip, "Spavor ve Korvig güvenle ülkeye getirilene kadar durmayacağız" diyerek kararlılığını yineledi.

"Kanada, Çin'in Michael Spavor'la ilgili hapis hükmünü kınamaktadır" diyen Kanada Dışişleri Bakanı Marc Garneau ise açıklamasında Kovrig ve Spavor'un serbest bırakılmasına ilişkin çalışmaların sürdürüldüğünü söyledi.



Independent Türkçe, CNN, Sputnik International

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU