Kazakistan stepleri at mezarlığına döndü

Son yılların en büyük kuraklığı, binlerce hayvanın ölümüne neden oldu

Atların uzun süre yüksek sıcaklıklara maruz kalması, güneş çarpması ve susuzluktan ölümlere neden oluyor (Reuters)

Orta Asya'nın çoğunda olduğu gibi Kazakistan'ın batısında da kuraklık aylardır kendini hissettiriyor. Kuru bir kış ve baharın ardından haziranda gelen sıcak dalgası, zaten yetersiz olan su ve yiyecek rezervlerini iyice kuruttu. Hayvanların besinsiz kalması, toplu ölümlere yol açtı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Atlar, inekler ve koyunlar yaşamını yitirirken bundan en çok etkilenen de kendi hayatlarını onlarınkine bağlayan küçük toprak sahipleri oldu. 

Ülkenin batısındaki bir köyde yaşayan 70 yaşındaki Gabidolla Kalinbayuly, bu yaz yaklaşık 20 atını kaybettiğini söyledi. 150 başlık sürüsününse beslenemediği için her an hastalanabileceğini ifade etti.

Dünya çapında ortalama sıcaklıklar artarken olağanüstü sıcak dalgaları da daha sık yaşanıyor. Bilim insanları hayvanların uyum sağlayıp hayatta kalma kabiliyeti konusunda endişeli. 

kazakistan-at-reuters.jpg

Kuraklıktan en çok etkilenen yerler, ülkenin güney ve batısındaki Kızılorda, Mangistan ve Türkistan bölgeleri oldu (Reuters)


Avustralya Ulusal Üniversitesi'nden iklimbilimci Nerilie Abram, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

Daha fazla sıcak dalgası yaşanacak, daha da beter olacaklar. Sıcak dalgaları sadece rahatsız edici değil, aynı zamanda insanlar ve hayvanlar için ölümcül de.

Önde gelen buğday üreticilerinden Kazakistan son yıllarda kuraklık ve yangınlar yüzünden daha az üretim yapıyor. Birleşmiş Milletler'e göre, stepleri ve çölleriyle bilinen ülkenin yüzde 75'ine yakını, ekolojik dengenin bozulması riskiyle karşı karşıya. Bu durumun olağan şüphelisiyse iklim değişikliği.  

kazakistan-kuraklik-reuters.jpg
Yükselen yem fiyatlarıyla birleşen kuraklık, hayvanların su emdirilmiş karton veya plastik gibi şeyleri yemelerine yol açıyor (Reuters)​​​​​


Ülkenin batısındaki Mangistav'da binlerce hayvanın öldüğü tahmin edilirken yaşlılar da daha önce böyle bir kuraklık görmediklerini söylüyor. 

Geçen ay Kazakistan yönetimi, saman ve yemlik tahılların ihracatını yasaklayarak çiftçilerin hayvanlarını besleyebilmelerini sağlamaya çalıştı. 


Independent Türkçe, Washington Post, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU