Temmuz ayında 49 gazeteci yargılandı, 16 gazeteci saldırıya uğradı

Gazeteciler Cemiyeti’nin Demokrasi için Medya / Medya için Demokrasi desteğiyle her ay görülen gazeteci davalarıyla ilgili Haberin Bedeli adıyla yürütülen gazeteci davalarını raporlama çalışmasının Temmuz 2021 raporu açıklandı

Geçtiğimiz günlerde HDP'nin Taksim Tünel'deki eylemini takip eden gazeteciler, Kasımpaşa'da bir grubun saldırısına uğramıştı / Fotoğraf: Twitter

"Haberin Bedeli" raporuna göre, gazetecilere dönük baskının giderek arttığı Temmuz ayında 49 gazeteci 440 yıla kadar hapis istemiyle yargılanırken, sahadaki gazetecilere dönük fiziki saldırıların da yoğun bir şekilde arttığı kaydedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aylık gazeteci yargılamalarına dair verilerin açıklandığı "Haberin Bedeli" Temmuz 2021 raporu, açıklandı. Rapora göre; gazeteciler bir yandan yaptıkları haberler yargı karşısına çıkarken, bir yandan da haber takipleri sırasında fiziki saldırılarla karşı karşıya kaldı.

Gazeteciler Cemiyeti’nin Demokrasi için Medya/Medya için Demokrasi desteğiyle gazeteci Hayri Demir tarafından hazırlanan raporda, "Türkiye’de gazetecilerin karşı karşıya kaldığı baskılar her geçen gün artarak devam ediyor. Bir yandan haklarında açılan soruşturma ve davalar nedeniyle mesleğini yapamaz hale getirilmek istenen gazeteciler, diğer yandan sahada da giderek artan bir saldırı dalgasıyla karşı karşıya. Gazetecilere dönük baskılar açısında değişen bir şeyin olmadığı Temmuz ayında da onlarca gazeteci sırf yaptığı haberler nedeniyle yargılanırken, haber takibinde de polis saldırısına maruz kaldı" ifadelerine yer verildi. 

17 ayrı duruşmada 49 gazeteci yargılandı

Rapordaki verilere göre; Temmuz ayında 17 ayrı duruşmada 49 gazeteci yargılandı. Gazetecilerin, 146 yıldan 440 yıla kadar hapis ve 200 bin TL ile 30 bin güne kadar adli para cezası istemiyle yargılandığı aktarıldı. Yargılanan gazetecilerden birine “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasından 11 ay 20 gün hapis cezası verildi. Aynı dönemde yeni davaların açıldığına da dikkat çekilen raporda, bir gazete hakkında yayımlanan haber ve yazılar gerekçe gösterilerek şikayet üzerine 1 milyon TL tazminat talebiyle dava açıldığı kaydedildi. İki gazetecinin gözaltına alındığı Temmuz ayında bir gazeteci de hakkında açılan soruşturma kapsamında ifadeye çağrıldı.

2.png
Grafik: TGC

 

Raporun devamında, gazetecilere dönük artan fiziki saldırılara dikkat çekilerek, "Gazetecilere dönük baskılar sadece davalar ve göz altılarla sınırlı kalmadı. Baskının bir başka boyutu olan saldırılar Türkiye sınırlarını da aştı. Hakkındaki davalar nedeniyle uzun süredir yurtdışında yaşayan bir gazeteci evinde saldırıya uğradı. Türkiye kentlerinde ise 15 gazeteci haber takibi sırasında fiziki saldırıya uğradı" denildi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU