Facebook ceset torbalarıyla protesto edildi

Sosyal medya şirketinin Washington DC ofisleri önündeki gösteri sonrası, Gerçek Facebook Gözetim Kurulu tarafından atılan tweette, "Ceset torbaları cadde boyunca sıralanıyor. Facebook dezenformasyonu öldürür" dendi.

Protestolarda üzerlerinde Facebook logosu bulunan ve "Dezenformasyon öldürür" yazılı ceset torbaları kullanıldı (Jim Bourg/Reuters)

Göstericiler, Facebook'un web sitesinde yer aldığına inandıkları yanlış Kovid-19 bilgilerine tepki olarak şirketin Washington DC'deki genel merkezinin önüne "Dezenformasyon öldürür" etiketli ceset torbaları bıraktı.

Protesto gösterisini, Facebook'un kontrolsüz gücü konusundaki endişenin bir araya getirdiği bir grup akademisyen, uzman ve insan hakları aktivistinden oluşan Gerçek Facebook Gözetim Kurulu (Real Facebook Oversight Board -RFOB) düzenledi.

Gösteri, ABD Başkanı Biden'ın Facebook'un barındırdığı yanlış bilgilerle "insanları öldürdüğünü" söylemesi sonrası gerçekleşti. Biden daha sonra sözlerini açıklığa kavuşturarak sosyal medya platformunun kendisini değil, kullanıcı hesaplarını kastettiğini belirtmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Biden'ın, Dijital Nefretle Mücadele Merkezi'nce hazırlanan ve Facebook'taki tüm aşı karşıtı teorilerin yüzde 73'ünden sorumlu olduğu düşünülen 12 kişiyi içeren "dezenformasyon düzinesi" listesinin yer aldığı rapora atıfta bulunduğuna inanılıyor. Söz konusu listedeki yüksek profilli isimler arasında Robert F. Kennedy'nin oğlu ve Başkan John F. Kennedy'nin yeğeni Robert F. Kennedy Jr. da yer alıyor.
 

Facebook protestosu (Jim Bourg-Reuters).jpg

Facebook'un Washington DC'deki ana ofisleri önünde düzenlenen eylemde bir kişi, yerleştirilen ceset torbalarının arasından yürüyor (Jim Bourg/Reuters)


Facebook'u protesto eden grubun paylaştığı tweet'lerde, kullanıcılarına Kovid-19 ve aşılar hakkında yanlış bilgiler veren sosyal medya sitelerinin yol açtığı tahribatı simgeliyormuş gibi görünen ceset torbalarıyla yapılan gösterinin fotoğrafları yer aldı.

Fotoğrafların açıklama kısmında, "Ceset torbaları cadde boyunca sıralanıyor. Facebook dezenformasyonu öldürür" yazıyor.
 


Bahse konu gösteri ve Başkan Biden'ın alıntıladığı raporun yayımlanması, Facebook yılın ikinci çeyreğine ilişkin kazançlarını açıklamadan hemen önce geldi. Şirket, bir önceki yıla göre yüzde 56 artışla 28 milyar 580 milyon dolar (yaklaşık 215 milyar TL) gelir elde etti.

Facebook sözcüsü Andy Stone, protestoya ilişkin Twitter'daki gönderiyi "ucuz şovlar" diye yanıtladı.

Stone cevabında, "Gayet tutarlı biçimde ucuz şovlara girişeceğini söyleyen RFOB, işe bakın ki tam olarak da bunu yapıyor. İşte bu ciddi sorunu çözmek için şov değil, attığımız adımlar hakkındaki gerçekler" diye yazdı.
 


Facebook tarafından The Independent'a yapılan açıklamada, şirketin Kovid-19 hakkındaki yanlış bilgilendirmeleri azaltmaya yönelik çabalarına dair detaylar paylaşıldı.

Açıklamada, "Kovid-19 hakkında yanlış bilgilendirme konusundaki kurallarımızı tekrarla ihlal eden sayfaları, grupları ve hesapları kalıcı olarak yasaklıyoruz. Bunlara, bu kişilere ait bir düzineden fazla sayfa, grup ve şahsi hesap da dahil" dendi.

Halihazırda ABD genelinde aşılama oranının geride kalması, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi Direktörü Dr. Rachel Walensky'nin vakalardaki artışı "aşılanmayanların pandemisi" şeklinde nitelendirmesine neden oldu.

Bu açıklama, Walensky'nin ön verilerin Kovid-19 kaynaklı ölümlerin yüzde 99,5'inin aşılanmamış kişiler arasında gerçekleştiğini gösterdiğini açıklamasının ardından gelmişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU