Güney Çin Denizi'nde gerilim tırmanıyor: ABD'den yeni açıklama geldi, Çin aynı gün tepki gösterdi

Blinken, "Güneydoğu Asya ülkelerinin yanındayız" dedi

2019'da Güney Çin Denizi'nde yürütülen, uçak gemisi USS Ronald Reagen ve amfibi hücum gemisi USS Boxer'ın da dahil olduğu bir operasyondan görüntü (AFP)

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken 14 Temmuz'da Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (Association of Southeast Asian Nations - ASEAN) üyesi 10 ülkenin dışişleri bakanlarıyla yaptığı görüşmede tartışmalı Güney Çin Denizi hakkında açıklamalarda bulundu.

Brunei, Kamboçya, Endonezya, Laos, Maleyza, Myanmar, Filipinler, Singapur, Tayland ve Vietnam'ın katıldığı toplantıda Blinken, Çin'in bölgede hak iddia etmesinin "kanuna aykırı" olduğunu ve bunu kabul etmediklerini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dışişleri Bakanı, Pekin'in baskısı altındaki Güneydoğu Asya ülkelerinin yanında olduklarını ifade etti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price'ın aktardığına göre Blinken, Çin'in Mekong Nehri'ndeki artan faaliyetlerini de eleştirdi. Biden yönetimi, özgür Mekong bölgesi için desteğini sürdürme sözü verdi.

Pekin ise Blinken'ın sözlerine aynı gün yanıt verdi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, Washington'ın bölgedeki anlaşmazlığa karışmasının "sorumsuzca" olduğunu söyledi:

ABD'nin Güney Çin Denizi'nde egemenlik ve denizcilik hakları konusunda tartışmaları kasıtlı şekilde kışkırtması ve Çin'le ASEAN ülkeleri arasında anlaşmazlık çıkarması son derece sorumsuzca.

Çin, Daimi Hakemlik Mahkemesi'nin kararını tanımıyor

Hollanda'nın Lahey kentindeki Daimi Hakemlik Mahkemesi 12 Temmuz 2016'da, Çin'in Güney Çin Denizi'nde iddia ettiği egemenlik hakkının hukuka aykırı olduğuna hükmetmiş, Çin tarafıysa kararı tanımadığını açıklamıştı.

Bölgede tansiyon, Çin'in 12 Temmuz'da Paracel Adaları yakınlarına gelen bir ABD savaş gemisinin uzaklaştırıldığını açıklamasıyla yükselmişti.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu, USS Benfold adlı savaş gemisinin kendilerinin onayı olmadan karasularına girdiğini, egemenliklerini ihlal ettiğini ve bölgedeki istikrara zarar verdiğini iddia etmişti.

Çin'e cevap veren ABD ise SS Benfold'un Paracel Adaları'ndaki varlığının hukuka uygun olduğunu öne sürmüştü:

Operasyonla, Çin'in Paracel Adaları ve çevresi üzerindeki iddiasının uluslararası hukukla çeliştiği gösterildi.

 

Independent Türkçe, Reuters, RT

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU