Güney Çin Denizi'nde gerilim: Çin, ABD savaş gemisini uzaklaştırdı

ABD Donanması: Operasyonla, Çin'in iddiasının uluslararası hukukla çeliştiği gösterildi

USS Benfold, Arleigh Burke sınıfı bir destroyer (AFP)

Çin, bugün Güney Çin Denizi'ndeki Paracel Adaları yakınlarına gelen bir ABD savaş gemisinin uzaklaştırıldığını açıkladı.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu, USS Benfold adlı savaş gemisinin kendilerinin onayı olmadan karasularına girdiğini, egemenliklerini ihlal ettiğini ve bölgedeki istikrara zarar verdiğini iddia etti:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'yi bu tür kışkırtıcı eylemleri derhal durdurmaya çağırıyoruz.

Hollanda'nın Lahey kentindeki Daimi Hakemlik Mahkemesi 12 Temmuz 2016'da, Çin'in Güney Çin Denizi'nde iddia ettiği egemenlik hakkının hukuka aykırı olduğuna hükmetmiş, Çin tarafıysa kararı tanımadığını açıklamıştı.

Kaynak bakımından zengin Paracel Adaları ve çevresi üzerinde Tayvan ve Vietnam da hak iddia ediyor. Üç taraf da bölgeye bir askeri geminin girişi için izin alınmasını veya haber verilmesini istiyor.

Çin'e cevap veren ABD ise Daimi Hakemlik Mahkemesi'nin kararının yıl dönümünde yaptığı açıklamada, USS Benfold'un Paracel Adaları'ndaki varlığının hukuka uygun olduğunu öne sürdü.

"Uluslararası hukuka göre savaş gemileri de dahil olmak üzere bütün devletlerin gemileri, karasularından zararsız geçiş hakkından yararlanır" ifadesini kullanan ABD Donanması, sözlerini şöyle sürdürdü:

ABD, bölgede hak iddia eden ülkelerin hiçbirine önceden haber vermeden veya izin almadan zararsız geçiş yaparak Çin, Tayvan ve Vietnam'ın uyguladığı bu yasadışı kısıtlamalara meydan okudu.

Operasyonla, Çin'in Paracel Adaları ve çevresi üzerindeki iddiasının uluslararası hukukla çeliştiği gösterildi.

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken da pazar günü yaptığı açıklamada, Çin'in Güneydoğu Asya devletlerini Güney Çin Denizi'nde tehdit ettiğini öne sürmüştü. Blinken, Çin'e "büyük ve küçük bütün ülkelerin haklarına saygılı olduğu konusunda uluslararası toplumu ikna edecek adımlar atması" çağrısında bulunmuştu.

 

Independent Türkçe, Reuters, CNN International, 

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU