Hindistan'da "İnek dışkısı ve idrarı koronavirüse çare olmaz" diyen iki kişi 45 gündür hapishanede

Doktorlar, sığır atıklarının tedavi edici veya antiseptik olabileceği iddialarının bilimsel bir temeli olmadığını belirtiyor

Hindistan'da bazı yurttaşlar koronavirüse karşı bağışıklıklarını artıracağı veya iyileşmelerine yardımcı olacağı umuduyla vücutlarına inek dışkısı ve idrar sürüyor (Fotoğraflar: Pixabay)

Hindistan polisi 13 Mayıs’ta bir aktivisti ve bir gazeteciyi ev baskınıyla gözaltına aldı.

O zamandan beri hapishanede tutulan aktivist ve gazeteciye yönelik baskının gerekçesi ise ikilinin, Kovid-19 tedavisi için inek gübresi ve sidik öneren Hindistan Halk Partisi’ni (Başbakan Narendra Modi'nin partisi) sosyal medyada eleştirmesiydi.

Hindistan'ın Manipur eyaletinde polis, aktivist Erendro Leichombam'ı için gece gözaltına almak için gece ev baskını düzenledi. Leichombam'ın kardeşi Sikendro, VICE'a konuştu ve "Ailem için travmatik oldu" dedi. 

Yaklaşık 4 km. ötede yaşayan gazeteci Kishorechandra Wangkhem'in de evinde polis baskını vardı. Eşi, üç küçük çocuğunun önünde gazetecinin saldırıya uğradığını aktardı.

Wangkhem'in eşi Ranjita Elangbam, "Üç yaşındaki kızım altına kaka yaptı ve 7 yaşındaki kızım onu ​​sakinleştirmeye çalışırken ağlamaya başladı" diye konuştu. Çiftin üçüncü çocuğunun 9 aylık olduğu belirtildi.

Elangbam, polis baskının, gazetecinin Facebook'ta paylaşım yapmasından yarım saat sonra gerçekleştiğini dile getirdi:

Adeta bunu bekliyorlardı… Kocam halk nezdinde nüfuzlu bir figür olduğu için hedef alınıyor. Tehdit olarak görülüyor.

Leichombam ve Wangkhem, iktidardaki Hindistan Halk Partisi’nin (BJP) politikalarına karşı sosyal medyada daha önce de eleştirilerde bulunmuş ve polisle karşı karşıya gelmişti.

Ancak bu kez polis, ikiliyi Ulusal Güvenlik Yasası (NSA) uyarınca gözaltına aldı. Bu yasa, Hindistan devletine, resmi bir suçlama veya yargılama olmaksızın kişileri 12 aya kadar gözaltında tutma yetkisi veriyor.

Basında çıkan haberlere göre hükümetin, pandemiyle mücadelede attığı adımlara yönelik eleştirileri bastırmak için Manipur'da en az 15 kez bu yasaya başvurduğunu gösteriyor.

İkilinin avukatı Chongtham Victor, gözaltılara anayasal ifade özgürlüğü kapsamında itiraz ettiklerini söyledi. İkilinin, BJP üyelerinin polise sunduğu şikayetler nedeniyle gözaltına alındığını da sözlerine ekledi.

BJP üyeleri, polise bildirdikleri şikayetlerde gazetecinin ve aktivistin paylaştığı Facebook gönderilerinin "dini duygulara kasten hakaret içerdiğini" öne sürdü.

Leichombam'ın Facebook gönderisinde, "Koronanın tedavisi inek gübresi ve inek idrarı değil. Tedavi bilim ve sağduyudur" ifadeleri yer alıyordu. Wanghem'in gönderisinde de inek gübresi ve idrarının Kovid-19’u tedavi etmediği aktarılıyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İki paylaşım da bir BJP üyesinin Kovid-19 nedeniyle geçirdiği komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybetmesinin ardından geldi. Bu esnada diğer parti üyeleri, inek gübresi ve idrarın Kovid-19 tedavisinde kullanılabileceğini iddia eden gönderiler paylaşıyordu.

Doktorlar, sığır atıklarının tedavi edici veya antiseptik olabileceği iddialarının bilimsel bir temeli olmadığını belirtiyor. Ayrıca diğer hayvansal hastalıkların bu şekilde yayılabileceği ifade ediliyor ve vücuda inek dışkısı sürmenin çok tehlikeli sonuçları olabileceği aktarılıyor.

Ancak BJP liderleri bunu Kovid-19 için tedavisi olarak lanse etmeye devam ediyor.

Hinduizm inancında inekler kutsal olarak kabul ediliyor ve dışkılarıyla idrarlarından yapılan ürünler, Kovid-19 da dahil olmak üzere bir dizi hastalığın çaresiymiş gibi lanse ediliyor.

Son on yılda BJP, ineklerin kutsal statüsüne yönelik inanca dayalı birçok yasa çıkardı. En az 20 eyalet sığır eti tüketimi yasaklandı.

Modi 2014’te iktidara geldiğinden beri Hindu milliyetçisi çeteler, inekleri korumak adına onlarca kişiyi öldürdü. Kurbanlar genellikle Müslümanlardan ya da diğer azınlıklardan oluşuyordu.

 

Independent Türkçe, VICE, Cumhuriyet

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU