Gül, sosyal medya kampanyaları hakkında konuştu: Peşin hüküm, delile ve gerekçeye dayanan adil kararın yerini asla tutmaz

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, "Kampanyaların, adaletin tecellisine bir faydası olmadığı gibi yargıyı yıpratma gayretlerine hizmet ettiği de açıktır" dedi

Fotoğraf: AA

Adalet Bakanı Gül, Türkiye Adalet Akademisinin, hakim ve savcı adaylarının eğitimlerine yönelik düzenlediği yarışmalarda dereceye giren 25. Dönem Adli Yargı ile 15. Dönem İdari Yargı adaylarının ödül törenine katıldı.

Gül, törende yaptığı konuşmada, kamuoyunda bazı yargısal süreçlere ilişkin yaşanan tartışmalara değindi.

"Yargıyı yıpratma gayretlerine hizmet ettiği de açıktır"

Dosyadan ve delilden haberi olmayanların oluşturduğu yaygın kampanyanın, hakim ve savcıların adil kararını etkilememesi gerektiğini belirten Gül, "Bu kabil kampanyaların, adaletin tecellisine bir faydası olmadığı gibi yargıyı yıpratma gayretlerine hizmet ettiği de açıktır. Çünkü şunu biliyoruz ki ister mağdur, ister suçlu hakkında yürütülsün, kampanya ile oluşan peşin hüküm, delile ve gerekçeye dayanan adil kararın yerini asla ama asla tutmaz" diye konuştu.

Yargısal kararların denetiminin kendi içinde yürüdüğüne işaret eden Gül, şu görüşleri paylaştı:

Türkiye'de işleyen bir yargı sistemi vardır. Dereceden istinafa, oradan Yargıtaya hak arama yolları, itiraz yolları, kanun yolları açıktır. İhlal yönünden Anayasa Mahkemesine ve yine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine bu müracaat yolları açıktır. Bilerek veya bilmeyerek yargıya karşı kimi zaman yargısız infaz yapıldığını görüyoruz. Bu gibi girişimleri başarısız kılacak olan da milletimize yaşatacağınız adalet duygusudur. En büyük gücümüz adaletin kendisidir ve vereceğiniz adil kararlardır. Zira milletimizin, yargı teşkilatından yegane beklentisi adil kararın makul sürede verilmesidir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"FETÖ'nün açtığı yaraları sarabilmiş değiliz"

"Tarafsızlığın ve bağımsızlığın temel şartı, aklı ve vicdanı hür bireyler olmak" değerlendirmesinde bulunan Gül, Türkiye'nin, FETÖ'nün aklını kiraya vermiş militanlarından çok çektiğini belirtti.

Gül, "Onların bağımsız yargıda açtığı yaraları halen tümüyle sarabilmiş değiliz. Adaletin, ancak ve sadece ona sadakat gösterenlerin ellerinde yükselebileceğini milletçe bir kez daha gördük. Adalet, hukuka bağlılık dışında her türlü bağlılığı reddeden hakiki hukukçuların sayesinde tecelli edecektir. Her platformda söyledim, yine söyleyeceğim, yargının yegane ideolojisi adalettir. Anayasamızda 'mahkemeler şu grubun, bu zümrenin adına' demiyor, 'Türk milleti adına karar verir' diyor." ifadesini kullandı.

Yargının gerçek anlamda bağımsızlık ve tarafsızlığının kıymetli olduğunu söyleyen Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

Aklını kiraya vermiş, vicdanını hukuk dışında bir merciye ya da kişiye emanet etmiş kişi, asla ama asla yargı mensubu olamaz. Adalet, insanlığın en yüce erdemidir. Toplumu bir arada tutan ortak değer adalettir. Devletin bütün fonksiyonları gibi yargının da temeli yine millettir. Yargı, milletin yargısıdır, Türk milleti adına karar vermektedir. Yargı ele geçirilecek bir merci değildir, asla ama asla el değmeyecek, el uzatılmayacak bir mercidir. Yargı, adalet arayan herkesin en nihayetinde sığınacağı tek limandır. Bu yönüyle bağımsızlık ve tarafsızlık içinde hiç kimsenin dosyanıza, aklınıza, vicdanınıza tesir etmesine meslek hayatınızda asla ama asla müsaade etmeyiniz.

 

 

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU