Fenerbahçe yeni sezona hazırlanıyor... Domaç: Şampiyonluk yarışındaki rakiplerin teknik direktörleri hazır, biraz geç kalındı

Yeni sezon hazırlıklarına 1 Temmuz'da başlayacak Fenerbahçe'de gözler yeni teknik direktöre çevrildi. Spor yorumcusu Haldun Domaç, sarı-lacivertli ekipteki teknik direktör konusunu ve yeni sezon öncesi beklentileri Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Fenerbahçe Kulübü, 1 Temmuz'da yeni sezon hazırlıklarına başlayacak / Fotoğraf: AA

Süper Lig ekiplerinden Fenerbahçe, 1 Temmuz'da top başı yapmaya hazırlanırken yeni teknik direktörün kim olacağı sorusu cevaplanmayı bekliyor.

Geçen sezona Erol Bulut yönetiminde başlayan sonrasında görevi Emre Belözoğlu'na teslim eden Fenerbahçe, inişli-çıkışlı bir grafik sergiledi.

Sarı-lacivertliler, şampiyonluk şansını son haftaya kadar sürdürse de sezonu Beşiktaş ve Galatasaray'ın ardından üçüncü sırada noktaladı.

Ligin 41. haftasında gelen fırsatı değerlendiremeyen ve sahasında Sivasspor'a yenilerek liderlik şansını geri tepen Fenerbahçe'de Emre Belözoğlu'nun göreve devam edip etmeyeceği merakla beklenirken, Başkan Ali Koç, genç teknik adam için şu yorumu yapmıştı:

Bizim düşüncemiz, bana göre 5 bilemedin 10 yıl sonra açık ara tartışmasız en iyi hocası olacağını düşündüğüm Emre Belözoğlu, son derece başarılı olacak. Bizim içinde bulunduğumuz durumda bu tercihi yapmanın çok büyük risk olacağını, Emre için de haksızlık olacağını düşünüyoruz. Her zaman bir baskı var dolayısıyla onu da riske atmamak adına bu tercihi yaptık.

Pazartesi günü açıklanacaktı, ertelendi

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, bir yandan yeni sezon hazırlıklarını yürütürken diğer yandan da seçim çalışmalarını devam ettirdi.

Medyada Fenerbahçe ile adı geçen birçok teknik adam yer alsa da Ali Koç, seçimden sonraki pazartesi günü yeni direktörü açıklayacağını dile getirdi.

26 Haziran'da yapılan ve tek aday olarak girdiği seçimde ikinci dönemine başlayan Ali Koç başkanlığındaki Fenerbahçe'de merakla beklenen teknik direktör konusu bir kez daha ertelendi.

Sarı-lacivertli kulüpten yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Fenerbahçe Spor Kulübü Yönetim Kurulu olarak, önümüzdeki sezon için mutlak şampiyonluk hedefi ile yola çıkarken, camiamızı mutlu edecek sonuçlara imza atacak teknik direktörümüzü kulübümüzün imkanları başta olmak üzere, uzun vadeli futbol aklı, oynatacağı oyun sistemi gibi detayları ile değerlendirmekteyiz. Bu doğrultuda, bugün açıklamayı planladığımız teknik direktörümüz ile ilgili imza aşamasına gelinmiş olmasına rağmen sözleşme süreci nihayete ermemiştir. Sözleşme sürecinin nihayete ermesiyle birlikte yeni teknik direktörümüz birkaç gün içinde camiamız ve kamuoyu ile paylaşılacaktır.

 

 

Fenerbahçe'nin anlaşacağı yeni teknik direktör, Ali Koç'un başkanlığı sürecinde çalıştığı 7. antrenör olacak.

Ali Koç'un başkanlığı sürecinde daha önce Cocu, Koeman, Ersun Yanal, Tahir Karapınar, Erol Bulut ve Emre Belözoğlu teknik direktörlük rolünü üstlenmişti.

Sarı-lacivertli kulüpte teknik direktör belirsizliğini korusa da transfer çalışmaları da devam ediyor.

İstanbul temsilcisi öncelikle geçen sezon Almanya 2. Lig takımlarından Darmstadt 98 forması giyen santrfor Serdar Dursun'u kadrosuna kattı.

 

 

Stoper bölgesinde de bir türlü ideal ikiliyi yakalayamayan sarı-lacivertliler, son 2 buçuk sezonu Alanyaspor'da tamamlayan Steven Caulker'u savunmaya takviye etti.

Spor yorumcusu Haldun Domaç, Fenerbahçe'deki teknik direktör sorununu, gelecek sezon için beklentileri ve yapılması gerekenleri Independent Türkçe için değerlendirdi.

 

Haldun Domaç-Twitter.jpg
Haldun Domaç / Fotoğraf: Twitter

 

Domaç: Şampiyonluk yarışındaki rakiplerin teknik direktörleri hazır, biraz geç kalındı

Fenerbahçe'de mazbatasını alan Ali Koç'un ikinci döneminin sancılı başladığını dile getiren Domaç, "Ali Koç'un ilk üç yıllık döneminde tecrübelendiğini, özellikle  bazı konularda söylediği sözlerin yerine getirilmesi noktasında daha dikkatli davranması gerektiğini düşünenlerdenim. Bu noktada Ali Koç'un pazartesi günü teknik direktörü açıklayacağız deyip açıklanamaması Fenerbahçe'ye gönül verenlerde büyük bir hayal kırıklığı oluşturdu" ifadelerini kullandı.

"'Alman ve Portekiz ekolü' sözüyle ikinci dönemine bazı hatalarla başladı"

Ali Koç'un bu tür konularda biraz daha esnek davranması gerekliliğinden bahseden Domaç, şunları kaydetti:

Zamanı kullanırken daha geniş bir zaman kullanması gerekir. Bu deneyime erişti diye düşünüyorum. Söz gelimi deneyimli olduğu bir noktayı gördük. Geçtiğimiz yıllarda transferde neredeyse herkesin dilinde olan, kamuoyuna yansıyan isimler gelirdi. Dikkat ettiysek yapılan iki transfer de gizlilik içerisinde gerçekleşti. Bu da bize bazı konularda deneyimi var ama bazı konularda sıkıntılar olduğunu gösteriyor.

Ali Koç'un ikinci döneme başlarken söylediği "Alman ve Portekiz ekolü" sözünü doğru bulmadığını ifade eden Domaç, bu tür söylemlerin vereceği zararı şöyle anlattı:

Bu açıklamalar doğru değil çünkü bir yerde kendisini bağladı. 'Olmadı, başka isme yöneldik' diyebilir ama bence kulüp başkanları bu tür konuşmaları yaparken biraz daha zaman ve yer konusunda dikkatli olmaları gerekiyor. Siz bir ülke tanımladığınız zaman oraya bağlı oluyorsunuz. O yüzden buralarda bazı hatalarla ikinci dönemine başladı diyebilirim.

"'6 milyon Bielsa'ya vereceğim, 30 milyon da bütçe sunacağım' deme şansı yok"

Domaç'a Fenerbahçe'de teknik direktörün geç gelmesi Ali Koç'un daha önce yaptığı "Kimse gelmek istemiyor" açıklamasıyla bağdaştırılabilir mi diye sordum.

Bu konunun seçimlerden önce eski başkan Aziz Yıldırım tarafından da eleştirildiğini hatırlatan Domaç, şu yorumu yaptı:

Eğer parayı verirseniz herkes gelir hiçbir sıkıntı yok doğru ama Aziz Yıldırım'ın yönettiği dönemle bugün çok farklı. Harcama Limitleri denilen bir olay var. 'Kasamdan çıkartıyorum 6 milyon euro Bielsa'ya vereceğim, 30 milyon euro da bütçe sunacağım' deme şansı yok! Çünkü kulüpler Harcama Limiti kıskacı içerisinde. Bence tamamen bu ama bunu da yine üsluba uygun şekilde söyleyebilirdi. 'Toplam Harcama Limitleri nedeniyle elimiz darda. Sıkıntılı bir süreç yaşıyoruz. Gittiğimiz Fenerbahçe'ye yakışacak teknik direktörlerin maliyetleri de limitleri sıkıntıya sokuyor' deseydi daha makul karşılanabilirdi. Yoksa dünyada gelmeyecek teknik direktör sayılıdır. Siz yeter ki parayı ve kaynağı aktarın. Onu yapamıyorsanız bu tür sıkıntılar oluşur.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Şampiyonlukta Trabzonspor, Beşiktaş ve Galatasaray ile yarışacaksınız, üçünün de teknik direktörü hazır"

Fenerbahçe'nin yarın sezona başlayacağını ve teknik direktör konusunda geç kalınmasının dezavantaj yaratacağını aktaran Domaç, şöyle konuştu:

Sadece teknik direktörün geç açıklanması değil başka bir konu da takımın hazır olması. Başkan yüzde 60 hazır dedi ama teknik direktörün de birkaç nokta atışı transfer yapacağını düşünmek lazım. Bu konuda da Fenerbahçe'nin geç kaldığını söyleyebiliriz. Teknik direktör konusuna gelelim. Şampiyonluk için Trabzonspor, Beşiktaş ve Galatasaray ile yarışacaksınız. Her üçünün de teknik direktörünün hazır olduğunu söylersek anlaşılan biraz geç kalınmış demektir.

Teknik direktör belli olmadan yapılan Steven Caulker ve Serdar Dursun'un transferlerinin yapılmasının bir sorun teşkil etmeyeceğini düşünen Domaç, "Mutlaka gelen hoca da iki-üç transfere etki edecektir. Serdar Dursun ve Caulker hocanın doğrudan kafasını çelecek transferler değil. Zaten orada belli oyuncular var ve onlar üzerinden gidecek. Bazı oyuncuları gönderirseniz yerine yenileri alma imkanı da var. Stoperde kalabalık var Tisserand, Lemos, Sadık, Serdar Aziz... Bunlardan bazılarını gönderip hocanın çalışması için vereceğiniz bir kadro olacak. Bence bu kadroyu kurmaya çalışıyorlar olumsuz karşılamıyorum. Zaten bütün transferleri teknik direktör yapmaz. Öyle olursa anahtarı ona teslim edersiniz, bütün gelişmelerde olumsuzluklarda sorumluluğu alırsınız. Ben beraber çalışmaları gerektiğini düşünüyorum. Bakın Fatih Terim gelmeden önce Alpaslan ve Aytaç, Sergen Yalçın imzalamadan Salih Uçan transferi bitirildi" şeklinde görüş belirtti.

"En önemlisi ve olmazsa olmaz net bir santrafor daha alınmalı"

Fenerbahçe'nin mevcut kadrosunun yüzde 60'ının korunduğunu ve gelecek sezon rekabette yer alabilmesi için bazı takviyelere ihtiyaç olduğunu dile getiren Domaç, sözlerini şöyle noktaladı:

Sağ bekte Gökhan Gönül'le anlaşma zemini aranmıyor gibi. Oraya alternatif gerekebilir. Stoper bölgesi Serdar Aziz-Caulker-Slazai ve onlara bir yedek oyuncu yeterlidir. Sol bekte Novak'a Göztepe talip. Giderse eğer mutlaka sola takviye şart. Orta alanda Sosa ve Gustavo'nun alacağı tavrr ile gelecek hocanın yaklaşımı önemli. Sol kanat bölgesine mutlaka transfer yapılmalı. En önemlisi ve bence olmazsa olmaz net bir santrafor daha alınması gerekiyor. Serdar orada alternatif santrafor gibi düşünülüyor. Orada Valencia var Serdar Dursun ve net bir santrafor alınırsa iyi olur. Net santrafor şöyle: Diego Costa gibi Hulk gibi... Mesela Olivier Giroud'ya gittiler olmadı. Onlar gibi olması lazım yoksa mümkün değil.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU