Yeni Zelanda tek kullanımlık plastik ürünleri yasaklama hazırlığında

Çatal bıçak takımları, poşetler, kulak temizleme çubukları, pipetler ve paket servis kapları yasaklanan ürünler arasında

Bilim insanları plastik atıklarını kullanışlı maddelere çevirebilmek için çeşitli çalışmalar yürütüyor (Unsplash)

Yeni Zelanda, çevreyi korumak amacıyla çatal bıçak takımları, poşetler, kulak temizleme çubukları, pipetler ve polistiren paket servis kapları gibi tek kullanımlık plastikleri yasaklıyor.

Hükümet geri dönüştürülmesi zor ürünleri 2025 ortasına kadar yasaklamayı hedeflerken, ürünler önümüzdeki yılın sonlarında üç aşamada kademeli olarak kullanımdan kaldırılacak.

Yeni Zelanda şu anda kişi başına düşen atık depolama alanında dünyanın en büyük üreticilerinden biri ve yeni politika her yıl iki milyardan fazla tek kullanımlık plastik ürünü ülkenin atık döngüsünden kaldıracak.

Çevre Bakanı David Parker, pazar günü yaptığı açıklamada "Yeni Zelandalılar her gün kişi başına ortalama 159 gr plastik atık üretiyor ve bu da bizi dünyanın en çok atık üreten ülkelerinden biri yapıyor" dedi.

Yasak, PVC ve polistirenden yapılan yiyecek ve içecek ambalajlarının yanı sıra bazı parçalanabilir plastik ürünleri de aşamalı olarak kullanımdan kaldıracak.

İçecek karıştırıcılar, kulak temizleme çubukları, ürün ambalajları, çatal bıçak takımları, tabaklar ve kaseler, pipetler ve meyve etiketleri de program kapsamında aşamalı olarak kullanımdan kaldırılacak ürünler arasında yer alıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fakat tek kullanımlık bardaklar, ıslak mendiller ve soğuk ürünleri taşımak veya büyük nesneleri korumak için kullanılan genleşmiş polistiren türleri yasağa dahil değil.

Parker "Gereksiz ve sorun teşkil eden plastiklerin aşama aşama kullanımdan kaldırılmasının çöplüklere giden atıkları azaltmak, geri dönüşüm sistemimizi iyileştirmek ve yeniden kullanılabilir veya çevreye duyarlı alternatifleri teşvik etmek bakımından faydası olacaktır" dedi.

Plastiklere alternatif üretmeye yardımcı olması amacıyla yeni bir plastik inovasyon fonu kurulacak.

Çevre örgütü Greenpeace, Yeni Zelanda hükümetinin açıklamasını memnuniyetle karşıladı fakat yasağın Coca Cola ve Pepsi gibi tek kullanımlık plastikten üretilen içeçek şişelerini de dahil edecek şekilde daha geniş bir ürün yelpazesini kapsaması çağrısında bulundu.

Greenpeace Aotearoa (Yeni Zelanda) plastik kampanyacısı Juressa Lee şunları söyledi:

Tek kullanımlık plastiklerin aşamalı olarak kullanımdan kaldırılmasına yönelik verilen bu yeni taahhüt hem doğa adına hem de toplumun gücü adına bir kazanımdır. Fakat plastik kaynaklı kirlilik krizini önlemeyi umuyorsak daha ileri gitmesi gerek.

Koronavirüs pandemisi plastik kullanımında dünya çapında bir artışa yol açtı ve bazı kullanımlar kişisel koruyucu ekipman gibi gereklilikten kaynaklanırken diğerleri yeniden kullanılabilir alternatiflere dair hijyen korkularından ortaya çıktı.

Birçok restoran ve fast-food zinciri tecrit sırasında, ürünlerle beraber yığınla tek kullanımlık mutfak takımları ve saklama kabı getiren paket servis faaliyetlerine geçmeyi tercih etti.

Plastik, deniz ekosistemlerine büyük zarar veriyor: Ayrışması onlarca yıl sürüyor ve balıkların, kuşların ve başka hayvanların vücudunda mikroskobik parçacıklara rastlanıyor.

Ocean Conservancy'ye göre en az 600 yaban hayatı türü okyanustaki çöplerden etkileniyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU