İsveç markası Koenigsegg, "yanardağ yakıtıyla" çalışan süper otomobil geliştiriyor

Doğru arıtma teknolojileriyle bu motorlar çalışırken atmosferdeki parçacıkları da temizleyebilir

Koenigsegg'in Jesko modeli V8 motora ve 1280 beygir motor gücüne sahip (Koenigsegg)

İsveçli lüks hiper otomobil üreticisi Koenigsegg, elektrik ve benzinle çalışan motorlara sıradışı bir alternatif üretme peşinde.

Koenigsegg Automotive'in kurucusu ve yöneticisi Christian von Koenigsegg, yanardağların ürettiği karbondioksiti metanole çevirerek araçlarına yakıt sağlamayı planladıklarını açıkladı.

Araçların çevreye dostu ve hatta karbon salımı yapmayan şekilde tasarlanması amaçlanıyor.

Koenigsegg, yarı aktif durumdaki yanardağlardan etrafa saçılan karbondioksiti metanole çeviren teknolojinin ilk olarak İzlanda'da üretildiğini söyledi.

Bu metanolü alıp diğer yakıtları dönüştüren santrallere güç sağlar ve sonra bu yakıtları Avrupa, Asya ya da ABD'ye taşıyan gemileri de metanolle çalıştırırsanız, yakıtı tamamen karbondioksitten arındırılmış şekilde araca koyabilirsiniz.

Koenigsegg, doğru arıtma teknolojileriyle bu motorların çalışırken atmosferdeki parçacıkları da temizleyebileceğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Lüks otomobil markasının yöneticisi, "Bunlar şimdilik yenilenebilir yakıtların çok bilinmeyen eğlenceli tarafları fakat şu anda geliştirilmekte olan birçok teknoloji var" dedi.

İsveçli firma radikal fikirleri cesur şekilde denemesiyle ünlü. Koenigsegg 2015'te ilk hibrit süper otomobil fikriyle ortaya çıkmış ve geleneksel anlamda şanzımanı bulunmayan Regera adlı bir otomobil tasarlamıştı.

Regera, 20 saniyeden daha az bir sürede 416 km/s hıza ulaşabilirken, başka bir hibrit süper otomobil olan Porsche 918 ise en 300 km/s hıza 23 saniyede ulaşabiliyor.

Koenigsegg, 2019'da da 125 tane ürettiği Jesko adlı aracını 3 milyar dolara (yaklaşık 26 milyar TL) satışa sunmuş, stoklar 5 günde tükenmişti.


Independent Türkçe, Bloomberg, Jalopnik

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU