Erdoğan: Salgın sonrası dünya büyük değişimlere sahne olacak, hazırlıklarımızı asra damgasını vuracak bir vizyonla yürütüyoruz

Erdoğan, bu yıl toplam ihracatta 200 milyar dolara ulaşarak yeni bir rekora imza atmayı beklediklerini dile getirdi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar Ekonomik Forumu'na video mesajla katılarak açıklamalarda bulundu.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sebebiyle son 1,5 yıldır küresel ekonominin sancılı sınamalar ve belirsizliklerle dolu meşakkatli bir süreçten geçtiğini belirten Erdoğan, 2020 yılına dair ekonomik verilerin dünyanın nasıl bir girdabın içinde olduğunu göstermeye yeterli olduğunu aktardı.

"Sorumluluk üstlenmekten kaçınmadık"

Aşı ve ilacın adil bir şekilde tüm ülkelerin kullanımına açılmadıkça küresel ekonomik canlanmanın da mümkün olmayacağını vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

Türkiye olarak bu hassas dönemde sorumluluk üstlenmekten kaçınmadık. 'Dost kara günde belli olur' diyerek 158 ülke ve 12 uluslararası kuruluşa tıbbi malzeme desteğinde bulunduk. Bir taraftan farklı kaynaklardan temin ettiğimiz aşıları vatandaşlarımıza uygularken diğer taraftan da henüz aşıya ulaşamamış dost ve kardeş ülkelere yardımcı olmaya çalışıyoruz. Katıldığımız tüm platformlarda aşı meselesinin yeni adaletsizliklere yol açmaması gerektiğinin altını çiziyoruz. Yıl sonuna doğru kullanıma hazır hale getirmeyi planladığımız milli aşı çalışmalarımızı da bu hassasiyetle yürütüyoruz. Türkiye'nin geliştirdiği Kovid-19 aşısının inşallah milletimizle birlikte tüm insanlığın da aşısı olacağının müjdesini buradan paylaşmak istiyorum.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Pek çok fırsat penceresi de açıyor"

Salgın sonrasında dünyanın ekonomik, sosyal ve siyasi bakımdan büyük değişimlere sahne olacağının şimdiden görüldüğünü aktaran Erdoğan, "Türkiye olarak hazırlıklarımızı, içinde bulunduğumuz asra ve geleceğe damgasını vuracak uzun vadeli bir vizyonla yürütüyoruz" dedi.

Salgının her ne kadar ülkeler ve ekonomiler için riskler oluştursa da aynı zamanda pek çok fırsat penceresi açtığını anlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

Salgın döneminde sadece sağlıkta değil üretim, lojistik, kamu güvenliği, istihdam, sosyal destekler alanında da ülkemiz pozitif yönde ayrıştı. Asya merkezli üretim ağına alternatif arayışlarında üç kıtayı birleştiren stratejik konumuyla Türkiye daha fazla ön plana çıkmaya başladı. Olumsuz ekonomik iklime, tedarik ve lojistik zincirlerindeki aksaklıklara ve artan korumacılığa rağmen 2020 yılını büyüme ile kapattık. Yüzde 1,8'lik oranla G20 içerisinde en yüksek büyümeyi kaydeden ikinci ülke olduk. Yine bu dönemde G20'de sanayi üretimi en çok artan devletler arasında yer aldık. 2021 yılının ilk çeyreğinde yakaladığımız yüzde 7'lik büyüme oranı, yılın geri kalanı için beklentilerimizi artırdı. OECD tarafından yayımlanan son raporlarda Türk ekonomisi için 2021 yılında yüzde 5,7 ve 2022 yılında yüzde 3,4 büyüme öngörülüyor. Bu, OECD üyeleri arasında öngörülen en güçlü toparlanmalardan biridir. İnşallah bu tahminlerin de ötesine geçireceğimize inanıyorum.

"Yeni bir rekora imza atmayı bekliyoruz"

Bu yıl toplam ihracatta 200 milyar dolara ulaşarak yeni bir rekora imza atmayı beklediklerini dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

Tüm bu gelişmelere paralel olarak son 19 yıldır aralıksız sürdürdüğümüz reform gündemimizden de kopmuyoruz. Kısa süre önce İnsan Hakları Eylem Planımız ile Ekonomi Reform Paketimizi milletimizle paylaştık. Ülkemizi sivil, daha demokratik ve özgürlükçü bir anayasaya kavuşturma hedefiyle başlatmış olduğumuz çalışmalarımızı da sürdürüyoruz. Yine bu süreçte bölgemizdeki sorunları çözmek, küresel istikrar ve barışa katkıda bulunmak için yoğun bir diplomasi trafiği yürütüyoruz. Karşılıklı saygı ve eşit ortaklık temelinde komşularımızdan başlayarak bölge ülkeleriyle iş birliğimizi ilerletmekte kararlıyız.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU