Bilim insanları hıçkırığı anında bir çözen bir pipet geliştirdi

Sert bir pipet şeklindeki cihaz, bu "rahatsız edici" duruma "doğrudan" bir çözüm sağlıyor

Houston'daki Texas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Merkezi'nde bilim insanları tarafından geliştirilen ve hıçkırıklardan anında kurtulmayı vaat eden HiccAway pipet cihazı (HiccAway)

Bir grup bilim insanı, hıçkırığı hemen o anda durduracağını söyledikleri bir pipet cihazı icat etti.

Araştırmaya göre, "basınçlı solunumsal emme ve yutma cihazı" diye tanımlanan ve "HiccAway" (İngilizce hıçkırık anlamına gelen "hiccup" ve gidermek anlamındaki "away" kelimelerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulmuş isim -çn.) ismi verilen pipet, hıçkırıkları kesmeyi ve birkaç saat uzak tutmayı vadediyor.

Araştırmayı yürüten, ABD'nin San Antonio şehrindeki Teksas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Merkezi’nden bilim insanları, araştırma sonucunda cihazın, vakaların yaklaşık yüzde 92’sinde hıçkırıkları durdurduğunun ortaya çıkmasının ardından L şeklindeki sert pipetin patentini aldı.

Araştırmacılar 249 gönüllüden oluşan bir gruba anket yaptı. Bunların üçte ikisinden fazlası ayda en az bir kez hıçkırık deneyimlediğini ifade ediyordu.

Katılımcıların yüzde 90’ından biraz fazlası, HiccAway pipetini nefes tutma veya bardağın uzak tarafından su içme gibi evde denedikleri diğer yöntemlerden daha işlevli bulduğunu belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu pipet cihazı, kişinin bir bardaktaki suyu ağzına çekmek için emmeye çabalamasıyla çalışıyor. Cihazdaki giriş kapakçığı, kullanıcıyı suyu emmek için daha fazla çaba sarf etmeye zorluyor ve bu durum frenik sinirin diyaframdaki bir kasılmayı tetiklemesine neden oluyor.
 

679303e9-1190-42bb-a3b1-f32a06362698.jpg
Basınçlı Solunumsal Emme ve Yutma Cihazı bir veya iki denemede hıçkırıkları durdurmak için tasarlandı (JAMA Network Open)


Ardından gelen suyu yutma eylemiyse vagus sinirini etkinleştiriyor. Bilim insanları, hıçkırıklardan hem frenik sinir hem de vagus siniri sorumlu olduğu için bu sinirleri uyarmanın, hıçkırığa neden olmalarını engellediğini söylüyor.

Hıçkırık, diyafram ve göğüs kasları aniden kasıldığında meydana geliyor ve ani hava girişi ses telleri arasındaki açıklığın kapanmasına neden olduğu için “hık” sesini ortaya çıkarıyor. Bu durum genellikle geçici ancak bazı vakaların saatlerce veya günlerce sürdüğü biliniyor.

Üniversitede nöroşirurji doçenti ve çalışmanın ortak yazarı Dr. Ali Seifi şunları söyledi:

Hıçkırık bazılarını ara sıra rahatsız ediyor olabilir ama diğerleri için yaşam kalitesini önemli ölçüde etkiliyor.

Bu kişilerin arasında beyin yaralanması veya felç geçirmiş birçok hasta ve kanser hastaları yer alıyor. Bu çalışmada birkaç kanser hastamız da vardı. Bazı kemoterapi ilaçları hıçkırığa neden oluyor.

Seifi, bu düşük maliyetli HiccAway cihazının üniversiteyle telif anlaşması bulunan Colorado merkezli bir şirket aracılığıyla piyasaya sürüldüğünü ve büyük bir süpermarket zincirinin raflarında satılmak üzere kabul edildiğini sözlerine ekledi. Cihazın perakende satışı 14 dolara (120 TL) yapılacak.

Öte yandan, bir kontrol grubunun bulunmaması ve katılımcıların HiccAway cihazıyla deneyimlerini derecelendirmek için kullandıkları puanlama sisteminin öznel kurgusu, çalışmanın kısıtlılıkları arasında yer alıyor.

Çalışma JAMA Network Open'da yayımlandı. Araştırmacılar cihazın etkinliğinin randomize klinik çalışmalarda değerlendirilmesi için gelecekteki çalışmalara ihtiyaç duyulacağını ifade etti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU