Lübnan'da markette bulunamayan bebek mamalarının çöpe atıldığı görüntüler tepki çekti

Tekeller tarafından stoklanan 20 ton mamanın son kullanma tarihi geçince çöpe atıldığı iddia edildi

Birçok Lübnanlı, sosyal medyada yayılan görüntülere tepki gösterdi (Twitter/@HermanvanUum)

Ekonomik krizin günlük hayatı felce uğrattığı Lübnan'da aylardır yaşanan bebek maması sıkıntısına rağmen çok sayıda mamanın çöpe atıldığını gösteren görüntüler tepki yarattı.

Çok sayıda konserve bebek mamasının yollara saçıldığını gösteren görüntüler sosyal medyada viral oldu. Bazı yorumlarda, tekeller tarafından stoklanan 20 ton mamanın son kullanma tarihi geçince çöpe atıldığı iddia edildi.
 


Olayla ilgili soruşturma başlatılacağı açıklanırken ürünlerin dağıtımından sorumlu şirket, söz konusu mamaların yasalar uyarınca son kullanma tarihine üç ay kala raftan çekildiğini belirtti. Şirketin açıklamasında, "Bu ürünlerin çoğu 2018, 2019 ve 2020 başından kalma. Bunların imhası için gerekli anlaşma, pandemi nedeniyle bir yıldan uzun sürede sağlandı" denildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geliştirme ve Yeniden Yapılandırma Konseyi de (CDR), ürünlerin imhası için 2019 ve 2020'de kendileriyle temasa geçildiğini, buna göre ürünlerin atık işleme merkezlerine gönderildiğini bildirdi.

Arab News sitesine konuşan Lübnanlı aktivist Mahmud Fakih, "Devlet bebek sütünü tekeline alan ve saklayan tüccarları neden yargılamıyor? Görünüşe göre halkın durumu, dolarla kâr elde etmeye devam eden tüccarların en son düşündüğü şey" dedi.

Gıda, Tüketim Ürünleri ve İçecek İthalatçıları Sendikası Başkanı Hani Bohsali, bir süre önce yaptığı açıklamada, 1-3 yaş arası çocuklara yönelik bebek mamalarında devlet desteğinin kaldırıldığını duyurmuştu. 1 yaşından küçük bebeklerin tüketeceği mamalarınsa ilaçlar gibi devlet destekli olarak piyasaya sunulmaya devam edeceği belirtilmişti.

Gıda ve yakıt sıkıntısı büyüyor

Birçok aile, kısmen Lübnan Merkez Bankası tarafından sübvanse edilen bebek maması ürünlerini haftalardır marketlerde ve eczanelerde bulamıyor. Bebek maması sıkıntısı, son dönemde ülkede yaşanan gıda güvenliği sorununun bir kısmını oluşturuyor.

Ekonomik kriz nedeniyle en temel ihtiyaçlar için bile ithalata bağımlılık hızla artarken enflasyondaki dengesizlik ve yerel para birimi Lübnan lirasının değer kaybetmesi ithalatı sekteye uğratıyor ve halkın alım gücünü azaltıyor.

Temel ihtiyaç ürünlerinde yaşanan sıkıntılar başkent Beyrut'ta protestolara yol açarken Genel İşçi Sendikası yeni hükümetin kurulması talebiyle yarın greve gidecek.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, daha önce resmi kurumlara ürün kıtlığından faydalanmaya çalışan tekelleri ve stokçuları sıkı bir şekilde takip etme çağrısı yapmıştı. Avn, özellikle günlük hayatı olumsuz etkileyen yakıt, ilaç ve bebek maması krizinin ciddiyetle ele alındığını söylemişti.

Uluslararası Çalışma Örgütü ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), geçen ay yayımladıkları ortak raporda, Lübnan devletinin finanse ettiği sosyal desteğin iptal edilmesinin ülkedeki yoksulların ve orta sınıfların hayat standartlarını ciddi anlamda kötüleştireceği uyarısında bulunmuştu.

Dünya Bankası da, Lübnan'daki mevcut ekonomik durumun, 19. yüzyılın ortalarından bu yana dünyada yaşanan en ağır kriz dönemleri içinde muhtemelen ilk 10, hatta ilk 3'te yer alabileceğini belirtmişti.

Beyrut Limanı'nda ağustosta yaşanan patlamanın ardından Başbakan Hassan Diyab hükümeti, tepkiler üzerine istifa etmişti ancak siyasi gruplar arasında yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle ülkede aylardır yeni hükümet kurulamadı.


Independent Türkçe, Arab News, AA

DAHA FAZLA HABER OKU