ABD Dışişleri Bakanı Blinken: Kovid'in kökenlerine ilişkin soruşturmada Çin'in işbirliği yapması gerek

Yeni soruşturmayla ilgili pazar günü CBS'e konuşan Dışişleri Bakanı Blinken, "Temel amaç neler olduğunu, neden olduğunu, nasıl olduğunu bilerek bunun tekrar olmasını önlemek ya da en azından bir sonraki salgını hafifletmek için ne gerekiyorsa yapmak” dedi

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, G7’de verilen sözlerin ardından Çin’in Kovid’in kökenleriyle ilgili yeni incelemeye yardım etmesi gerektiğini söyledi (Reuters)

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Çin'in Kovid-19 salgınının nasıl başladığına ilişkin ABD ve Dünya Sağlık Örgütü liderliğindeki ek soruşturmada "işbirliği yapması gerektiğini" söyledi.

Pazar günü CBS'in Face The Nation programında John Dickerson'a verdiği röportajda bu yorumu yapan Blinken, Pekin'in bir yıldan fazla bir süredir dünyayı altüst eden virüse neyin yol açtığına dair soruşturmaya katılmasının önemini vurguladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Blinken, "G7'den çıkan sonuçlardan biri, Çin'in işbirliği yapmaması dahil ciddi sorunları olan ilk raporun üzerine inşa edilecek İkinci Aşama raporunda DSÖ'nün Çin'le işbirliği yaparak ilerleyebilmesi konusundaki ısrardır" dedi.

Blinken, Çin'i koronavirüse neyin neden olduğunu bulmaya yönelik uluslararası çabaya katılmaya çağırdı. Koronavirüsün Vuhan'daki bir laboratuvardan sızdığı teorisi, Biden yönetiminin istihbaratçılara soruşturma talimatı vermesiyle son haftalarda ana akımda ilgi topladı.

Blinken, "Çin; olması gereken bilgi paylaşımı, şeffaflık, uluslararası uzmanların erişimiyle ilgili işbirliği yapmalı. Ve bence bir kez daha, ülkelerin bu konuda ısrar etmek için bir araya geldiğini görüyorsunuz” diye konuştu.

Bakan, "Temel amaç neler olduğunu, neden olduğunu ve nasıl olduğunu bilerek bunun tekrar olmasını önlemek ya da en azından bir sonraki salgını hafifletmek için ne gerekiyorsa yapabileceğimizden emin olmak" diye ekledi.

ABD Başkanı Joe Biden, 9-13 Haziran tarihleri arasında, Birleşik Krallık'daki (BK) Cornwall'ın St. Ives kasabasında BK Başbakanı Boris Johnson, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Angela Merkel gibi diğer dünya liderleriyle bir araya geldi. Yedi ülkenin tümü, tedarik zincirlerinde zorla çalıştırmanın kökünü kazıma, siber suçlarla savaş ve pandemiyle mücadele sözü verdi.

Ayrıca Çin'i "Hong Kong'un üst düzey özerkliğine" ve "özellikle Sincan'la ilgili insan hakları ve temel özgürlüklere" saygı göstermeye çağırdı. Sincan, Çin yönetiminin Uygurlara yönelik muamelesinden dolayı uluslararası kamuoyunun endişelendiği bir konu.

İnsan hakları kuruluşu Uluslararası Af Örgütü tarafından geçen hafta yayımlanan bir rapor, “insanlığa karşı işlenen suçların, ciddi insan hakları ihlallerinin ve sarsıcı boyutlarda distopik bir cehennem manzarasının ayrıntılı kanıtlarını” ortaya koyuyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU