Rapor: Washington dünyadaki ABD’li rehineler için daha çok çabalamalı

Rehine Raporu: ABD rehinelerini kurtarmak için yaratıcı bir şekilde çözmeye adanmış etkili politikalar ve kurumlar geliştirmeli

Suriye'de kaçırılan James Foley (AFP)

ABD, yurtdışında rehin tutulan ABD vatandaşlarının serbest kalmalarına yönelik çabalarını, koordinasyonunu ve aileleriyle olan iletişimini ilerletiyor ancak yayınlanan son rapora göre daha fazla önlem alınması gerekiyor. Rapor, Ağustos 2014'te Suriye'de IŞİD tarafından kaçırılıp öldürülen ABD’li gazetecinin adını taşıyan James W. Foley Vakfı tarafından hazırlandı.

James Foley'in annesi ve fonun kurucusu olan Diane Foley konuyla ilgili şunları söyledi: "Raporun amacı, rehinelerin, haksız yere alıkonulanların ve ailelerinin karşılaştığı zorlukları takip etmek ve onları desteklemek için hükümet politikalarının nasıl iyileştirileceği konusunda önerilerde bulunmaktır."

Eski Başkan Barack Obama tarafından 2015'te kabul edilen reformların ve 2020'de Kongre tarafından Robert Levinson Rehine Kurtarma ve Hesap Verebilirlik Yasası'nın onaylanmasının bu hedefe yönelik önemli adımları temsil ettiğini söyledi. Söz konusu yasa, 2007 yılında İran'da kaybolan ve öldüğüne inanılan eski bir ABD FBI ajanı olan Robert Levinson'ın adını taşıyor.

Raporu hazırlayan araştırmacı Cynthia Loertscher, rehin alma olaylarının dünya çapında bir taktik olmaya devam edeceğini öngörüyor. Loertscher "Rehin alma ve alıkoyma durumlarının demokratik hükümetler üzerinde baskı oluşturma konusundaki benzersiz etkisi nedeniyle, ister bizden önce deneyimli rakip devletler, ister devlet dışı aktörler ya da bunların arasında bir yerde olsunlar, düşmanlarımız tarafından kullanılan bir araç olarak kalmaya devam edecek” diyor ve “bu nedenle, bu sorunları yaratıcı bir şekilde çözmek için çabalayan etkili politikalar ve kurumlar geliştirmek büyük önem taşımaktadır” diye ekliyor.

Raporda ABD hükümetinin, terör örgütleri tarafından rehin tutulan veya yabancı hükümetler tarafından haksız veya hukuka aykırı olarak gözaltına alınan ABD vatandaşlarının aileleriyle iletişiminin genellikle etkili olduğu belirtildi. Ancak, rehinelerin durumunun öncelikli başlık olarak ele alınması ve ABD hükümetinin rehine kurtarma projesinde liderliği sürdürmesi de dahil olmak üzere birçok alanda önemli iyileştirmelere ihtiyaç duyulduğu da belirtiliyor.

ABD hükümeti 2015’de, kurumlar arası bir rehine kurtarma odası kurdu ve Dışişleri Rehine İşleri Departmanı için özel bir başkanlık elçisi atadı. Raporda rehine meseleleriyle ilgili bilgilerdeki gizliliğin kaldırılması ailelerle hızlı bir şekilde paylaşılması, rehinelerin ülkelerine geri gönderilmeleri için çok önemlidir denildi. Rehinelerin ve tutukluların hayatları ilse ilgili bilgiler elde etmek, hesap verebilirliği sağlamak ve gelecekte bu tür rehine hadiselerinin önlenmesi için daha fazla desteğe ihtiyaç olduğu belirtildi.

Rehin kaldıkları süreçte vergilerini ve faturalarını ödeyememeleri gibi konularda yardım yapılmasından daha ziyade bedensel ve zihinsel sağlıklarını desteklemek için rehinelerin ve tutukluların geri gönderilmelerini gerektiriyor.

Vakfın hazırladığı rapor aralarında eski rehineler, aile üyeleri ve mevcut veya eski ABD hükümeti veya askeri yetkililerinin bulunduğu 42 kişiyle yapılan görüşmelere dayanıyor.

AFP

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independentarabia.com/node/230426/

DAHA FAZLA HABER OKU