NASA, Güneş Sistemi'nin en büyük uydusunu "hiç olmadığı kadar" yakından görüntüledi

"Bu herhangi bir uzay aracının bu devasa uyduya en yakın olduğu an"

Juno uzay aracı, Jüpiter'in ve Güneş Sistemi'nin en büyük uydusu Ganymede'in sırlarını açığa çıkarıyor (NASA)

NASA, 7 Haziran'da Jüpiter'in en büyük uydusu Ganymede'i son 21 yıldaki en yakın mesafeden selamlamıştı. Uzay ajansı, işte o tarihi uçuşun merakla beklenen görüntülerini yayımladı.

Jüpiter'i ve uydularını araştırmakla görevli Juno uzay aracı, Ganymede'den sadece bin kilometre yükseklikte uçtu. Bu esnada uzay aracına monte edilmiş JunoCam görüntüleyicisi ve Stellar Reference Unit navigasyon kamerası, uydunun çarpıcı görüntülerini kaydetti.

Aynı zamanda Güneş Sistemi'ndeki en büyük doğal uydu unvanını taşıyan Ganymede, buzla kaplı yüzeyinin altında tuzlu bir yeraltı okyanusu saklayan son derece ilginç bir gök cismi.

Yakın geçiş sırasında kaydedilen siyah beyaz görüntüler de cismin kraterli yüzeyini gözler önüne seriyor.
 

06JUNO-jumbo.jpg
Yüzeydeki kraterlerin yakından görüldüğü ikinci fotoğraf, Stellar Reference Unit navigasyon kamerası tarafından kaydedildi (NASA)


Juno, Dünya'da onu izleyen NASA araştırmacılarına daha fazla veri gönderdikçe araştırmacılar, Ganymede'in renkli bir portresini oluşturabilecek.

Öte yandan 20 yıl aradan sonra gerçekleşen bu tarihi uçuşun amacı yalnızca çarpıcı manzara fotoğraflarının kaydedilmesi değil.

NASA'ya göre Juno, uydunun bileşimini, iyonosferini, manyetosferini ve buz kabuğunu incelerken aynı zamanda gelecekte Jüpiter'in uydularını araştırmaya gidecek uzay araçlarına da yol gösterecek bilgiler topluyor.

Kısacası Ganymede uçuşu, 2030'larda iki uzay aracının gönderileceği Jüpiter'in buzlu uydularının keşfi için önemli bilgiler sunabilir.

Bu uzay araçlarından biri, Avrupa Uzay Ajansı'nın fırlatacağı JUICE görevi olacak. JUICE, Jüpiter'in üç buzlu uydusunu (Ganymede, Callisto ve Europa) araştıracak. İkinci görevse NASA'nın fırlatacağı Europa Clipper uzay aracı olacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Söz konusu buzlu uyduların, yüzeydeki buz tabakasının altında büyük okyanuslar barındırdığı düşünülüyor. Bu nedenle olası yaşam formlarının keşfi için umut vaat eden gök cisimleri olarak kabul ediliyor.

Ganymede'in bu keşifler açısından özel bir önemi de var. Zira Merkür'den daha büyük olduğu belirtilen gök cismi, manyetik alanı olduğu bilinen tek doğal uydu.

Dev uyduya yönelik bu türden son yakın geçiş, 2000 yılında, Jüpiter'in yörüngesinde dönen Galileo uzay aracı tarafından yapılmıştı.

Ancak Juno'nun baş araştırmacısı Scott Bolton, salı günü yaptığı açıklamada "Bu herhangi bir uzay aracının bu devasa uyduya en yakın olduğu an" diye konuşmuştu.

 

Independent Türkçe, CNET, Space

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU