İsrail'de ilk kez bir Arap partisi hükümete katılıyor: Birçok Filistinliden tepki var

Hükümetin güvenoyu alması durumunda, Ra’am İsrail hükümetinde yer alacak ilk Arap parti olacak

Yeş Atid lideri Lapid (solda), Yamina lideri Bennett (ortada) ve Ra'am lideri Abbas, dün koalisyon anlaşmasını imzaladı (Ra'am)

İsrail'de Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu 12 yıl sonra koltuğundan indirmesi beklenen koalisyon hükümetine bir Arap partinin katılacak olması, Filistinliler arasından tepkilere neden oldu.

İsrail Meclisi’nde 4 milletvekili bulunan Ra’am (Birleşik Arap Listesi ) lideri Mansur Abbas, 8 partiden oluşacak koalisyon hükümetine katılmak için dün Yeş Atid (Gelecek Var) lideri Yair Lapid ve radikal sağcı Yamina partisinin lideri Naftali Bennett'le anlaşmaya vardı. Hükümetin güvenoyu alması durumunda, Ra’am İsrail hükümetinde yer alacak ilk Arap parti olacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mansur, İsrail Kamu Yayın Kuruluşuna (KAN) yaptığı açıklamada, koalisyon hükümetinin kurulmasıyla ilgili anlaşmanın özellikle Negev bölgesindeki Arapların yararına birçok madde içerdiğini söyledi. Mansur, "Zor bir karardı. Pek çok tartışma var ama biz hükümetin kurulması için iyi bir fırsat olduğuna inanıyoruz" dedi.

"Mansur Abbas sadece kendini düşünüyor"

İsrail ablukası altındaki Gazze’de yaşayan birçok kişiyse, Ra’am’ın kararına tepkili ve Mansur Abbas’ı “Müslüman Kardeşler yanlısı oportünüst bir İslamcı” olarak görüyor.

The Media Line sitesine konuşan 67 yaşındaki Gazzeli Onallah Ebusefa, “Müslüman Kardeşler’den bir kişi fırsat doğarsa sadece kendi çıkarlarını düşünür” dedi. İsrail’in Gazze’deki hava saldırıları sırasında Abbas’ın sert bir tepki görme korkusuyla Netanyahu’yu eleştirmekten kaçındığını ve şimdi de sağcı Naftali Bennett’le ittifak kurduğunu kaydeden Ebusefa, Abbas’ın İsrailli Arapları değil kendisini düşündüğünü savundu.

Gazzeli Suhair Amer de, "Bir Filistinlinin halkını öldüren İsrail hükümetine katılmayı seçmesi utanç verici. Onları destekleyecek her kararın bizim varlığımıza karşı olduğunu biliyor" diye konuştu.

Birçok Filistinli, İsrail’deki yeni hükümetin kendileri açısından bir değişim yaratmayacağını düşünüyor. Abdülrauf Alajuri, "İster Netanyahu ister Bennett ya da başkası olsun, Filistinliler ve özellikle de Gazze için fark etmez. Çünkü İsrail’in bize yönelik politikası değişmez" ifadelerini kullandı. Alajuri, başbakan olması beklenen Bennett’in Filistinlilere yönelik sert adımlar atmasını beklediğini de ifade etti.

"Yeni hükümet programında Filistinlilere yönelik hiçbir şey yok"

Gazze’de yaşayan siyasi analist Hasan Lafi, “tartışmalı bir isim” olarak nitelediği Abbas’ın İsrailli Arapları temsilen ülkedeki diğer partilere alternatif bir oluşum kurmaya çalıştığını ifade etti.

Ra’am, 2015’teki meclis seçimlerinde İsrail’deki diğer Arap partileri Hadaş, Ta’al ve Balad’la oluşturduğu ittifaktan 23 Mart’ta düzenlenen seçimler öncesinde ayrılmıştı. Yeni bir Ortak Liste’yle seçime katılan Ra’am, 4 sandalye kazanarak seçimin sürpriz partisi olmuş ve yeni koalisyonun oluşmasında kilit parti olarak nitelenmişti. İsrailli bazı radikal sağcı siyasetçilerse Ra’am’ın hükümete katılmasına karşı çıkmıştı.

Times of Israel’in haberine göre, Arap partiler yıllardır siyasi karar alma mekanizmalarına katılmaktan kaçınıyor ancak Ra’am’ın farklı bir yol izleyerek Netanyahu hükümetiyle işbirliğine gitmesi dikkat çekti.

Hasan Lafi, Mansur Abbas’ın Siyonist İsrail Projesi’yle birlikte varlığını sürdürebileceğine inandığını belirtti. Kurulacak yeni hükümetin birçok sağcı üyesi olduğuna dikkat çeken Lafi, "Hükümetin dışarı sızan siyasi programı ekonomiye ve toplumsal sorunlara odaklanıyor. Filistinlilerin temel meselelerine yönelik hiçbir şey yok" dedi.

Yeni koalisyonu destekleyen partilerin Netanyahu’yu koltuğundan indirmeyi amaçladığını belirten Lafi’ye göre, bu partiler arasında ciddi görüş farklılıkları var ve yeni hükümetin ömrü pek uzun olmayacak.


Independent Türkçe, The Media Line, Times of Israel

Derleyen: Merve Arkan

DAHA FAZLA HABER OKU