Üçüncü çocuğa izin verilen Çin’de vatandaşlar kuşkulu: Destek önlemlerinden kasıt nedir?

Sosyal medya sitesi Weibo'da bir kullanıcının "Tam olarak anlayamadım. Destek önlemlerinden kasıt nedir?" yorumu 128 binden fazla beğeni aldı

Çin yönetimi, doğruganlığın azaldığını gösteren nüfus sayımından birkaç hafta sonra yapılan politika değişikliği ile  aile başına iki çocuk sınırlamasını kaldırdı  / Fotoğraf: wng.org

Çin'de ailelerin sahip olduğu çocuk sayısını sınırlayan politikanın üç çocuğa izin verecek şekilde gevşetilmesi şüphe ile karşılandı. Bu adımın yenidoğan sayısını artırma konusunda başarılı olamayacağından şüphe duyuluyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çin halkının hızla yaşlandığını ve doğurganlığın azaldığını gösteren nüfus sayımından birkaç hafta sonra yapılan politika değişikliği ile doğurganlığın artması için aile başına iki çocuk sınırlaması dün itibarıyla kaldırıldı.

Ülkenin resmi haber ajansı Xinhua, hükümetin "nüfus yapısını iyileştirmeyi sağlayacak" destek önlemlerini de hayata geçireceğini belirtti.

Sosyal medya sitesi Weibo'da bir kullanıcının "Tam olarak anlayamadım. Destek önlemlerinden kasıt nedir?" yorumu 128 binden fazla beğeni aldı.

Sosyal medya kullanıcıları kentlerde çocuk yetiştirmenin yüksek maliyetleri nedeniyle çocuk sahibi olmanın zorlaştığını belirttiler. Çin kentlerinde barınma maliyetleri yüksek olduğu gibi yoğun rekabeti teşvik eden eğitim sistemi nedeniyle özel eğitim masrafları da yaşam pahalılığını artırıyor.

Çocuk sahibi olan çiftlere 1 milyon yuan önerisi

Aynı zamanda ülkenin en büyük seyahat acentelerinden Trip.com Group kurucusu ve Pekin Üniversitesi profesörlerinden James Liang geçtiğimiz ayın başında devletin yenidoğan sayısınındaki düşüşü tersine çevirmek için çocuk sahibi olan çiftlere çocuk başı 1 milyon yuan (156,000 dolar) vermesi gerektiğini söylemiş ve bunun ardından çocuk sahibi olmanın maliyeti ile ilgili tartışmalar başlamıştı.

"Tek çocuk politikasının getirdiği atalet devam ediyor"

Çin'de doğurganlık oranı %1.3 ile gerileyerek Japonya ile İtalya gibi ülkeler seviyesine inerken nüfusu sabit tutmak için gereken %2.1 düzeyinin oldukça altında kaldı.

Liang Çin'in doğurganlık oranını 1.6 seviyesine çıkarmak için GSYH'sinin %5'ini nakit yardımlar, vergi indirimleri, konut sübvansiyonları, çocuk bakımı ve diğer teşvikler için harcaması gerektiğini ve yakın zamanda hükümetin kreş ve anaokulları inşa etmeyi hızlandırmasını beklediğini söyledi.

Liang gelişmiş ülkelerin bu amaç için GSYH'larının %1 ila %4'ünü harcadıklarını söyledi.

Çin tek çocuk politikasına 2016 yılında son verdikten sonra doğurganlık oranlarında kısa süreli yükseliş yaşandı, ancak artan yaşama maliyetleri nedeniyle tekrar düşüşe geçti.

Wisconsin Üniversitesi'nde görevli ve Çin'in çocuk politikasına uzun süredir eleştiren Yi Fuxian, tek çocuk politikası nedeniyle nüfus genelinde çocuk sahipliğine olan yaklaşımın değiştiğini belirtti.

Yi, "Çin'de tek çocuklu olmak veya çocuksuz olmak sosyal bir norm haline geldi. Sosyal ve ekonomik davranışlar tek çocuk politikası etrafında örüldüğü için bu politikanın getirdiği atalet devam ediyor" dedi.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU