Çinli profesörden doğum oranlarını artırmak için her yeni doğan için için 1 milyon yuan destek çağrısı

Çin'de yapılan son sayıma göre, nüfus 2010'dan 2020'ye kadar on yılın en düşük artışını kaydetti

Çin'de 30 yıldan fazla süre uyulanan tek çocuk kuralı 2016'da kaldırıldı ancak doğum oranları beklenen oranda artmadı / Fotoğraf: AA

Çin'de bir profesör, ülkede düşen doğum oranlarını artırmak için hükümeti ebeveynlere her yeni doğan çocuk için 1 milyon yuan (156,000 dolar) destek vermeye çağırırken, sosyal medyada çocuk yetiştirmenin artan maliyetlerine yönelik tartışmaları da beraberinde getirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çin'de yapılan son sayıma göre, nüfus 2010'dan 2020'ye kadar on yılın en düşük artışını kaydetti. Artış hızındaki bu yavaşlama, ülkenin azalan işgücünün giderek yaşlanan nüfusu destekleyemeyeceğine dair endişeleri artırdı.

Pekin Üniversitesi'nde ekonomi bölümü profesörü ve aynı zamanda seyahat hizmetleri sağlayıcısı Ctrip'in kurucusu da olan Liang Jianzhang, Weibo sosyal medya kanalında yayınlanan videoda, doğum oranlarını mevcut 1.3'ten 2.1 seviyesine yükseltmenin Çin'in GSYH'sının yüzde 10'una mal olacağını söyledi.

Liang bunun çocuk başına 1 milyon yuana denk geldiğini ve nakit, vergi indirimi veya konut sübvansiyonları şeklinde tahsis edilebileceğini söyledi.

Yeterli mi tartışması

Liang, maliyetlerin ekonomiye gelecekte yapılacak katkılarla dengeleneceğini söyleyerek, "Bir aile yeni bir çocuk yaparsa, o çocuğun sosyal güvenliğe, vergi gelirlerine gelecekteki katkısı 1 milyon yuanı aşacak" dedi.

Weibo kullanıcıları Çin'in vergi gelirlerinin bu şekilde doğru biçimde kullanılıp kullanılmayacağını ve 1 milyon yuanın çocuğun eğitim masraflarını karşılamak için yeterli olup olmayacağını tartıştı.

İkinci çocuğa 2016'da izin verildi

Ülkede 30 yıldan fazladır uygulanan tek çocuk politikası 1 Ocak 2016'da Çin Ulusal Halk Kongresi'nin kararıyla kaldırılarak çiftlerin ikinci çocuk sahibi olmasına izin verilmişti. Buna rağmen ülkede doğum oranları artmıyor ve Çin nüfusu giderek yaşlanıyor.

Dünyada, Rusya, Japonya, Singapur, Danimarka, Finlandiye, Güney Kore, Gürcistan ve Maristan gibi bazı ülkeler doğum oranlarını artırmak için çeşitli teşvikler uyguluyor.

Türkiye'de ise  ilk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü veya daha fazla çocuk için 600 TL olmak üzere doğum yardımı ödemesi yapılıyor.

 

Reuters, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU