ABD Başkanı Biden İsrail'e destek, Gazze'ye insani yardım sözü verdi

İsrail'in 'kendini savunma hakkını' desteklediklerini, 'demir kubbe'yi yenileyeceklerini söyleyen ABD Başkanı Biden, "Gazze'ye insani yardım yapacağız" dedi

Fotoğraf: Reuters

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail ve Hamas’ın, Mısır’ın arabuluculuğunda ateşkes kararı alması sonrası açıklamalarda bulundu.

Başbakan Netanyahu ile görüştüğünü söyleyen Biden, ateşkesten duyduğu memnuniyeti dile getirdi, İsrail’e desteğini yineledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"ABD, İsrail'de masum sivillerin canını alan Hamas ve Gazze merkezli diğer terörist grupların ayrım gözetmeyen roket saldırılarına karşı İsrail'in kendini savunma hakkını tam olarak desteklemektedir’’ diyen Başkan Biden, görüşmede iki ülkenin birlikte geliştirdikleri ve sayısız İsrail vatandaşı Arap ve Yahudi'nin hayatını kurtaran Demir Kubbe sisteminin de gündeme geldiğini kaydetti. Biden, ‘’İsrail'in Demir Kubbe sistemini gelecekte savunma ve güvenliği sağlamak adına yenilemek için tam desteğimle güvence verdim’’ dedi.

Biden şunları kaydetti:

Düşmanlıkların patlak verdiği önceki yıllarda da gördüğümüz bu tür uzun süreli çatışmalardan kaçınmak amacıyla Mısır, Filistin Yönetimi ve diğer Ortadoğu ülkeleri ile her saat yoğun üst düzeygörüşmeler yaptık. Bu diplomaside böylesine kritik bir rol oynayan Mısır Cumhurbaşkanı El Sisi’ye ve üst düzey Mısırlı yetkililere en içten şükranlarımı sunuyorum. Ayrıca, bölgedeki düşmanlıkların sona ermesi için uğraşan ve çalışan diğer tarafların katkılarını takdir ediyorum, bu düşmanlıklar çocuklar da dahil olmak üzere birçok sivilin trajik ölümüne neden oldu.

Gazze'ye yardım sözü

Sevdiklerini kaybeden İsrailli ve Filistinli tüm ailelere en içten taziyelerini gönderen Biden, ‘’ABD olarak, Gazze halkına hızlı insani yardım sağlamak ve Gazze’nin bölgesel yeniden yapılanma çabalarına uluslararası desteği biraraya getirmek için Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası taraflarla birlikte çalışmaya kararlıyız. Bunu Filistin Yönetimi ile tam bir ortaklık içinde yapacağız’’ ifadelerini kullandı. Hamas’la çalışmayacaklarının altını da çizen Biden, bu yardımların Hamas’ın cephaneliğini dolduramayacağı şekilde yapılacağını söyledi.

Filistinliler’in ve İsrailliler’in aynı derecede güvenli ve emniyetli yaşamayı ve eşit olarak özgürlük, refah ve demokrasinin tadını çıkarmayı hak ettiğini dile getiren Biden, ‘’Yönetimim bu amaçla sessiz ve yoğun diplomasimizi sürdürecek. İlerlemek için gerçek bir fırsatımız olduğuna inanıyorum ve bunun için çalışmaya kararlıyım’’ dedi.

 

Independent Türkçe, Amerika'nın Sesi

DAHA FAZLA HABER OKU