Roblox oyunundan yeni müzik türü doğdu: Çocuk yıldızlar ani gelen şöhretten şaşkın

New York Times bu yeni türü, "kaotik ve küfürlerle dolu bir rap dalı" diye tanımlıyor

Rapçi Lil Nas X'in kasımdaki Roblox konserini 33 milyon kişi takip etmişti (Roblox)

2006'da piyasa sürülen Roblox adlı çevrimiçi oyun, tüm dünyadaki gençleri etkilemeye devam ediyor. Zira platformda, genç müzisyenlerin yaptığı şarkılar, geçen yıldan itibaren Robloxcore denen yeni bir müzik türü olarak görülüyor. 

Çocuk yıldızlarsa bu ani gelen şöhretten dolayı şaşkınlığını ifade ediyor.

Roblox, kullanıcıların kendi oyunlarını tasarlayabildiği veya başkalarının dizayn ettiği oyunlara katılabildiği bir platform. Kendilerine "Lego" diyen oyuncular, birbiriyle iletişim de kurabiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Deneyim" adı verilen oyunlarda rol yapma şansı mümkün. Yani isteyen kişiler polis, ebeveyn, veya pizzacı oluyor.

Bununla birlikte müzik de platformun önemli bir parçası. Zira 2013'ün sonlarından itibaren Roblox'a şarkı yükleme ya da başkalarının parçalarını satın alma özelliği geldi.

Dileyenler, bu devasa sahnedeki "boombox" adlı bir öğeyle, şarkıları etrafındakilere dinletmeye başladı.

 

 

Platformun yaratıcıları müziğin oyunun önemli bir özelliği olmasıyla övünse de bu durum Roblox'ta bazı yasadışı girişimlere yol açıyor.

Şarkıların, genellikle yaşı küçük olan oyuncu kitlesine uygun olması için Roblox'ta filtre sistemi var. Ancak çoğu kullanıcı, oyunu hackleyerek yasaklı melodileri platforma sokuyor. Bu kişiler, ses dosyasını bozdukları veya gizledikleri bir yöntemle, küfürlü ya da telif hakkı sorunu bulunan parçaları çevresine dinletebiliyor.

 

 

Seslerin bozulduğu veya çılgın efektlerle doldurulan bu melodilerden, geçen yıl robloxcore adlı müzik türü ortaya çıktı. New York Times bu yeni türü, "kaotik ve küfürlerle dolu bir rap dalı" diye tanımlıyor.

Robloxcore'un öncülerinden biri de uzun zamandır oyunu oynayan "lieu" lakaplı 13 yaşındaki bir genç. Lieu, oyuna her girdiğinde etrafta kendi şarkılarını duyduğunu söylüyor. "Bu çılgınca çünkü amacım bu değildi. Sadece şarkı yapmak ve komik olmak istedim" diyen Lieu, oyun olmasaydı bu müziğin popüler olacağını düşünmediğini kaydetti.

Bu yeni müzik türünün yayılmasında sosyal medya platformu TikTok'un da payı var. Zira Roblox'u hackleyerek yasaklı tınıları oyuna sokan kişilerin, içeriklerini TikTok'ta paylaşmasıyla sesler daha geniş kitlelere ulaştı. Örneğin "lungskull" lakabını kullanan 15 yaşındaki Odin'in bir şarkısı, 45 binden fazla videoda kullanıldı.

 

Independent Türkçe, New York Times, Webtekno, Verge

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU