Lego oyuncusu, Beyaz Saray muhabirlerine kendi sorularını sordurtmuş

"Basın mensuplarının şu anda epey kötü bir iş çıkardığını düşünüyorum"

Roblox kullanıcıları kendilerine "Lego" diyor (Roblox)

Beyaz Saray'da düzenlenen basın toplantılarına, gazeteci olmayan bir kişinin sorularıyla sızdığı ortaya çıktı.

ABD'nin saygın siyasi haber sitelerinden Politico'nun geçtiği haberde, Kacey Montagu adını kullanan ve kimliği öğrenilemeyen bir Twitter ve Roblox (çevrimiçi oyun platformu) kullanıcısının, gazeteci rolü yaparak toplantılara katılan kişilere sorularını sordurttuğu belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Olay, Montagu'nun Twitter'da Aralık 2020'de @WHSchedule (BeyazSarayProgramı) kullanıcı adlı bir hesap açmasıyla başladı. Bunun ardından @WHPoolReport (BeyazSarayHavuzHaberleri) adlı bir hesap daha açan Montagu, ABD Başkanı Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris'le eşlerinin günlük programlarına ilişkin haberleri paylaşmaya başladı.

Söz konusu hesaplar paylaşımlarıyla dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Zira Beyaz Saray'da görev yapan muhabirler bunları takip etmeye başladı. @WHOPoolReport, Biden'ın eşi Jill Biden'ın basın sözcüsü Michael LaRosa ve Kamala Harris'in kıdemli danışmanı Symone Sanders tarafından dahi takip edildi.

Montagu Kovid-19 önlemlerini kullandı

Beyaz Saray'da basın toplantılarına katılan kişi sayısı Kovid-19 önlemleri sebebiyle kısıtlanmıştı. Bu yüzden gazetecilerin, toplantılara katılan gazetecilerden kendi sorularını sormasını istemesi epey yaygın.

Bu durumdan yararlanan Montagu, gazetecilere e-postalar gönderip toplantılara Kovid-19 sebebiyle katılamadığını belirterek kendi sorularını sormasını talep etti. E-postalarda Beyaz Saray muhabiri olduğuna işaret eden imzalar kullandı.

 

 

Bazı gazeteciler Montagu'nun sorularını iletmeyi reddederken, bazıları bu talebi kabul etti. Zira Montagu'nun 4 sorusu Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki'ye soruldu. Bunlar Kovid-19 yüzünden uygulanan seyahat yasakları ve Biden'ın Microsoft'un hackerların saldırısına uğramasına nasıl tepki verdiği gibi konuları içeriyordu.

Sahte gazetecinin ulaştığı bazı kişiler, Kacey Montagu ismini internette aratınca karşılarına bir LinkedIn hesabı çıktığını ve burada White House News'ta Baş Politik Muhabir Şefi titriyle karşılaştığını söyledi. Söz konusu hesap şu an kapalı. Montagu'nun Twitter hesapları da askıya alındı.

Montagu, Politico'ya gönderdiği e-postada şu açıklamayı yaptı:

Gazeteciliği seviyorum. Basın mensuplarının şu anda epey kötü bir iş çıkardığını düşünüyorum. Dolayısıyla biraz şeffaflık sağlamaya, benim ve arkadaşlarımın cevap istediği bazı soruları sormaya karar verdim.

 

Independent Türkçe, Politico

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU