Kadrajdakiler: Kendi neslinin en özgün aktristi; Florence Pugh

Mehmet Erduğan, Independent Türkçe için Florence Pugh'u ve filmografisini yazdı

Kolaj: Independent Türkçe

Son dönemin genç aktrislerinin içinde kesinlikle en yetenekli ve özgün olanlardan biri olan Florence Pugh, İngiliz gençlik dramı The Falling ile 17 yaşında sinema dünyasına adım attı, kısa süre sonra da Lady Macbeth ve bir casusluk hikayesini anlatan İngiliz mini dizisi The Little Drummer Girl ile büyük bir gelecek vadeden sanatçı olarak dikkatleri üzerine çekti ve herkese nasip olmayacak bir şekilde kariyerine başladıktan sadece iki yıl sonra hızlı bir yükselişe geçti.

Eğer yeni bir erteleme olmaz ise temmuzda gösterime girmesi planlanan Black Widow'daki rolüyle de Marvel evreninin en yeni üyesi olarak şimdiye kadarki en büyük seyirci kitlesiyle buluşacak.

Kabul etmek gerekir ki Scarlett Johansson ile başrolünü paylaştığı Black Widow, Florence Pugh'u ünlü bir aktristen dünya çapında bir yıldıza dönüştürme potansiyeline sahip bir yapım olacak.
 

Florence Pugh (4).jpeg
Florence Pugh 

 

3 Ocak 1996 yılında Oxford'da doğan İngiliz aktris Florence Pugh, bir restoran zincirine sahip olan Clinton Pugh ile dansçı ve dans öğretmeni Deborah Pugh'un kızı olarak dünyaya merhaba dedi.

Sanatçılar ile dolu, harika-gürültülü-yaratıcı bir evde büyüyen ve ailenin en küçük üyesi olan Florence, dört kardeşin en küçüğü.
 


Vakti zamanında drama peşinde koşan bu kardeşlerin hepsi şimdi bu çabalarının meyvelerini topluyor gibi zira ağabeyi Toby Sebastian, Game of Thrones'da Prens Trystane Martell olarak yer aldı ve ablası Arabella Gibbins ise bir tiyatro oyuncusu, komedyen ve vokal koçu.

Florence çocukken trakeomalaziden mustaripti ve sıklıkla hastaneye kaldırılırdı, bu nedenle henüz üç yaşındayken, ailesi daha sıcak iklimin sağlığını iyileştireceğini umarak İspanya Sotogrande'ye taşındı.
 


Solunum yolları çökmüş ve astımı olan bir çocuk olarak İspanya'ya başka nedenlerle taşınmış olsalar da Florence geriye dönüp baktığında, kâh denizin içinde ya da kumsalda, kâh bisikletiyle dolaştığı mahallesinde geçirdiği o zamanları, mutlu anları hep özlemle hatırladı, çünkü bu masalsı hayat altı yaşına gelince sona erdi ve sonra tekrar Oxford'a geri dönüş kararı alındı.

 

Bir hevesin peşinde

Florence, çocukken annesine evin etrafında ya da bahçede yabani otları toplayıp ampulleri kurcalayarak yardım eder, kendisini her zaman iyi hissedecek şeylerle oyalardı.

Onu uzun süreler boyunca okuldan uzak tutan solunum hastalığı nedeniyle ancak özel olarak aldığı eğitimle öğrenimini sürdüren Florence, ilk kez altı yaşında bir okul oyununda canlandırdığı Mary karakterini Yorkshire aksanı vererek oynayınca aksan ve komedi sevgisi ortaya çıktı.
 


Ancak ilerleyen süreçte Wychwood Okulu ve St Edward's Okulu'na devam ettiği öğrenim hayatı boyunca buralarda oyunculuk hevesinin desteklenmediğini gördü.

Oxford'daki ortaokulunda Florence, ders yükünün küçük bir kısmı olan yaratıcı yazı ve seramik gibi sanat dersleri dışında kalan derslere odaklanmakta zorlandı.

Boş zamanlarında Tracy Chapman ve Damien Rice da dahil olmak üzere en sevdiği sanatçıların tarzında akustik gitar coverları yaptığı videoları kaydetti ve bunları Flossie Rose adıyla YouTube'da yayımladı.
 


Henüz 10 yaşında, üniforması üzerindeyken söylediği şarkılar, yıllar içinde kızıl saçlı, kedi gözü makyajı, boncuklu bileklikleri ve yüzükleri ile kendini gösteren bu genç kızın bir ifade biçimine dönüştü.

"Sahte şeyler yapmaya dayanamıyorum" diyen ve müzik ya da çömlek yapmak gibi sadece performans gösterebileceği alanlarda kendini iyi hisseden Florence nihayetinde okul için yaratılmadığına kanaat getirdi ve öğretmenleri tarafından desteklenmese de profesyonel oyunculuk kariyerine Maisie Williams ile birlikte rol aldığı gizem draması The Falling ile başladı.

 

Başkası olma kendin ol

Elbette bu yolculuk onun için oldukça korkutucuydu ama bu korku onu aynı zamanda hem kamçılıyor hem de besliyor ve bu heyecanı da çok seviyor.

Yer aldığı yapımlarda kendini veya imajını değiştirmek zorunda olduğunu hissetmek istemediği için ince eleyip sık dokuyan ve kendini bu konuda başkasına emanet etmektense her zaman kendi olmayı tercih eden Florence, Hollywood'a boş bir tuval olarak gidilirse, orada anında seni olmana ihtiyaç duydukları şeye dönüştürecek bir sistemin olduğunu söylüyor.
 


Bu yüzden elbette kariyeri için Hollywood'dan uzak kalamayacağını bilse de en azından şablon bir oyuncu olmadan kariyerini sürdürmeye kararlı görünüyor.

Kral Lear'ın setinde tanıştığı Emma Thompson'ı büyük bir akıl hocası olarak görüyor; kendisini bir şey hakkında eğitmediği ya da dinlemesi için bir kitap ya da podcast vermediği bir gün olursa bir şeyler eksik kalmış gibi hissediyor.

Black Widow filmi sayesinde yakınlaştığı Scarlett Johansson ile arasından da su sızmıyor, adeta iki kız kardeş gibi aralarında bir bağ oluştuğunu dile getiriyor.
 


Sinema dışında yemek yapmayı da çok seven Florence bu konuda sosyal medya hesabını da oldukça aktif bir şekilde kullanıyor; sürekli yemek yaparken videolar çekiyor, hikayeler paylaşıyor, tavsiyeler veriyor.

Sosyal medya hesabından "İstanbul Sözleşmesi hayat kurtarır" akımına da destek veren oyuncu "kadın gücü"nün bu dünyayı bir gün daha güzel bir hale getireceğine inanıyor.

Florence Pugh Nisan 2019'dan bu yana Amerikalı aktör, yönetmen ve yazar Zach Braff ile güzel bir ilişki içinde, şu anda Los Angeles'ta yaşıyor.
 

 

Filmografisi

İlk çıkışını The Falling adlı gizem türündeki bir film ile yapan Florence Pugh bir sonraki adımında bağımsız drama olan Lady Macbeth adlı filmdeki mutsuz evliliği olan bir kadın başrolü ile tanındı, bu filmdeki performansı ona BIFA En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nü kazandırdı.

Pugh'un uluslararası atılımı ise 2019 yılında güreşçi Paige'in biyografik spor filmi Fighting with My Family'deki rolüyle oldu.
 


Korku filmi Midsommar'da duygusal sorunlu bir kadını ve Little Women filminde Amy March'ı canlandırdı; Amy March rolü ile Akademi Ödülü ve BAFTA Ödülü'ne aday gösterildi.

Pugh, 2019'da Avrupa'da 30 yaşın altındaki en etkili 30 kişiyi listeleyen Forbes'un 30 altı 30 kişi listesinde yer aldı.
Aynı yıl içinde üç büyük filmde rol aldığı bir atılımla pek çok festivalden adlığı Breakthrough Ödülleri ile de uluslararası alanda tanınırlık kazandı.

 

Düşüş

Yönetmen: Carol Morley / Oyuncular: Florence Pugh, Maxine Peake, Maisie Williams, Anna Burnett, Greta Scacchi, Hannah Rose Caton, Lauren McCrostie, Katie Ann Knight, Evie Hooton, Monica Dolan, Mathew Baynton, Morfydd Clark, Joe Cole, Elizabeth Marsh, Hannah Stokely, Guy Morris, Katherine Peat, Ben Kerfoot, Jiggy Bhore, Crissy O'Donovan, Simon Paisley Day, Yasmin Bahar, Ellie Bamber, Jessica Calam, Sasha Constance, Olivia Deslandes, Claudia Higgins, Amelia Holder, Josie Lovick, Lataetia McEvilly-Duncan, Emma Preston, Emily Redding, Magda Grace Salvesen, Mel Severn, Kathrin Smith, Katie Abson, Georgia Bond, Megan Brittain, Georgia Burling, Marie Calderoni, Emma Charnley, Elanor Davidson, Sophie Davis, Rebecca De Laroque, Beth Dennis, Imogen Dickens, Jenna Elliot, Laura Eve, Ana Eyre, Ellis Hancox, Elli Harris, Georgina Holliday, Louise Holman, Olivia Horncastle, Madeleine Hosking, Roseanna Hunt, Violet MacDonald, Sapphire McQueen Harold, Darcey Mills, Jenna Moran, Shannon Morgan, Skye Orman-Aldworth, Jade Pateman, Hayley Philips, Darcey Rushton, Sophie Spillane, Lucy Stanton, Emily Dermont, Sarah Lowe, Ellen Claire Sutherland, Louise Templeton, Matthew Thornhill / Süre: 102 dakika
 

 

2014 yılında kamera karşısına geçerek sinema dünyasına adım atan ve bu ilk rolüyle Londra Film Festivali'nde Kariyerinin Başındaki En İyi İngiliz Oyuncu Ödülü'ne aday gösterilen Florence Pugh'un ilk filmi olan The Falling; 1960'ların İngiltere'sinde kadınların cinselliğine dair baskıyı, cinselliğin gizlice yaşanışını, bastırılan arzuları, arzuların yaşadığı dönüşümleri ele alarak 1969 yıllarında bir okulda meydana gelen salgın ve ölümleri anlatan dramatik bir film.
 


Sadece kızların eğitim gördüğü kuralcı ve disiplinli bir okulda, ruhlarının kaybolduğuna inanan Lydia ve Abbie adlı iki kız, sosyal yaşamdan uzak ve erkekleri göremedikleri bir mekânda durarak öğrenimlerini tamamlamaya çalışır.
Agorafobik bir annenin ihmal edilen kızı Lydia, cinselliğini keşfetmeye başlayan Abbie'ye odaklanır ve her geçen gün ona yakınlaşır.

Ama bu okul onlar için bir hapishaneden farksız iken yaşamlarını bir anda değiştiren genç bir adam, genç kızlardan birinin gönlünü çalmayı başarır.
 


Bu arada okudukları okulda aniden bir bayılma salgını başlar ve herkes bunun gizemini merak eder ancak kısa süre sonra, ilk başlarda âşık olduğunu düşündüğü bu adamla görüşen daha sonra fiziki bir birliktelik yaşayan Abbie'nin adamdan kaptığı bir mikropla okuldaki birçok kızın hasta olmasına neden olduğu anlaşılır.

Kitlesel bayılma olayı kontrol edilemeyince okul geçici olarak kapatılır ve etkilenen tüm öğrenciler hastaneye kaldırılır ve psikanaliz edilir; ancak bu yaşananlar için hiçbir neden bulunamayınca, okul yeniden açılır ve Lydia okuldan atılır.
 


İlk başta bayılma ile kendini gösteren bu hastalık, hızla vücutlara yayıldığında kızarıklık ve çürüme baş gösterir.

Bu kaos ortamında, kızların okuduğu bu okulda sadece şanslı olan Lydia hayatta kalır, ta ki ilerleyen süreçte yüzleşeceği gerçeklerle kendi hayatına son vermeye karar verene dek…

 

Lady Macbeth

Yönetmen: William Oldroyd / Oyuncular: Florence Pugh, Cosmo Jarvis, Paul Hilton, Naomi Ackie, Christopher Fairbank, Golda Rosheuvel, Anton Palmer, Rebecca Manley, Fleur Houdijk, Cliff Burnett, David Kirkbride, Bill Fellows, Nicholas Lumley, Raymond Finn, Ian Conningham, Finn Burridge, Jack Robertson, Kema Sikazwe, Elliott Sinclair, Andru Davis, Alan Billingham, Joseph Teague / Süre: 89 dakika
 

 

İngiltere'nin önemli genç kuşak oyun yazarlarından Alice Birch ile tiyatro yönetmeni William Oldroyd, Nikolai Leskov'un novellası "Mtsensk İlçesi'nin Lady Macbeth'i"ni modern bir yaklaşımla sinemaya uyarlar.
 


2016 yılında, bu defa modern bir yaklaşımla sinemaya uyarlanan Lady Macbeth adlı bu uyarlama için kamera karşısına geçen Florence Pugh, ilk filmindeki umut vadeden performansını bu ikinci filminde "Viktorya dönemi trajedisinde izlenecek büyük bir yetenek" övgüleriyle birlikte ödüllerle taçlandırmayı başarır.
 


19'uncu yüzyılda yaşayan bir genç kızın gelin olarak orta yaşta bir adama satılmasını ele alan bu soğukkanlı ve erotik gerilim filmi, Shakespeare'in tragedyasıyla doğrudan bağlantısı olmayan bir hikâye anlatıyor.

Katherine, ailesi tarafından kendisinden yaşça büyük ve zengin bir adamla evlendirilir ve İngiltere'nin kuzeydoğusundaki bir kırsala gönderilir.
 


Yaşadığı malikanede sürekli gözetim altında olan ve cemiyete uygun bir eş olmak için sıkı bir programı sürdürmek zorunda kalan Katherine'nin evden dışarı çıkması da engellenir.

Bir gün evin erkekleri iş meseleleri yüzünden Katherine'i hizmetçi ile yalnız bırakarak evden ayrılır, bu sayede Katherine can sıkıntısını hafifletmek için kendini ilk kez özgür hisseder ve böylelikle etrafı keşfe çıkar.
 


Bu keşif sırasında çiftliğin çalışanlarından olan Sebastian ile karşılaşan Katherine engelleyemediği bir duygusal çekimin içinde kendini bulur; ertesi günü onunla tanışmak ister ve bunun üzerine Sebastian Katherine'i ziyarete gider.
 


Sonrasında malikanede kocasının aşağılayıcı davranışlarına katlanmaya çalışırken, Sebastian ile tutkulu bir ilişki yaşamaya başlayan Katherine bu ilişkiyi sürdürebilmek için her şeyi, hatta cinayeti bile göze alır.

 

Yolcu

Yönetmen: Jaume Collet-Serra / Oyuncular: Florence Pugh, Liam Neeson, Vera Farmiga, Patrick Wilson, Jonathan Banks, Sam Neill, Elizabeth McGovern, Killian Scott, Shazad Latif, Andy Nyman, Clara Lago, Roland Møller, Dean-Charles Chapman, Ella-Rae Smith, Nila Aalia, Colin McFarlane, Kobna Holdbrook-Smith, Adam Nagaitis, Kingsley Ben-Adir, Damson Idris, Andy Lucas, Zaak Conway, Ben Caplan, Letitia Wright, Simon Hibbs, Nathan Wiley, Jamie Beamish, Ben Nathan, David Alwyn, John Alastair, Edward Bluemel, Aoife Hinds, Alana Maria, Pat Kiernan, Natalie Duddridge, Jaime Menéndez, Remi-Lawal Abiola, Lee Asquith-Coe, David Olawale Ayinde, Mark Battershill, Neal Beagley, Amy Clare Beales, Marc Benanti, Andres Austin Bennett, Dilyana Bouklieva, Ross Carter, Gabriel Castilho, Jonathan Clifford, Bern Collaço, Pamela Betsy Cooper, Graham Curry, Leigh Dent, Steven I. Dillard, Andrew Dunkelberger, Vikki Edwards, Marc Esse, Begona F. Martin, Lati Gbaja, Lae Gutierrez, Diane Halling, Lee Nicholas Harris, Lindy Hennessy, Michael Hennessy, Pete Buzzsaw Holland, Alex Jaep, Tobias James-Samuels, Kyle Jerichow, Trevor Johnson, Swaylee Loughnane, Obie Matthew, Peter Meyer, Anthony Milton, Maximus Morgan, Kaushal Odedra, Tony Pankhurst, Shane Rawlings, Shawnee Robertson, Shade Rupe, Richard Stanley, Anna Stark, A.K. Steppa, Georgie-May Tearle, Stuart Whelan / Süre: 104 dakika
 

 

Jaume Collet-Serra'nın yönetmen koltuğuna oturduğu The Commuter adlı bu aksiyon yüklü gerilim filmi; sıradan bir sigortacının bir yolculuk esnasında karşılaştığı gizemli durumları konu ediniyor.

Bir aile babası olan ve sigortacı olarak çalışan Michael MacCauley bir gün aniden işten çıkarılır.
 


Ailesinin mali olarak refah durumunu sarsacak olan bu gelişmeyi karısına ve oğluna açıklamak için uygun bir zamanı beklerken, polis teşkilatında çalışan eski ortağı bu konuda aceleci olmamasını söyleyince Michael ona güvenmek durumunda kalır.
 


Bu arada, her zaman olduğu gibi; evinden işine gidip işten eve dönmek için her gün düzenli olarak banliyö trenini kullanan Michael, bir gün yine böylesi sıradan bir yolculuk esnasında Joanna adında daha önce trende hiç görmediği bir kadınla tanışır.

Eski bir polis memuru olduğunu iddia eden Joanna, trende bulunan ama oraya ait olmayan birini bulmasını ister, karşılığında tuvalette 25 bin dolar bulacağını iş tamamlandığında da 75 bin dolar daha alacağını söyleyerek oradan ayrılır.
 


Michael bu teklifin doğru olduğunu tarif edilen yerde bulduğu parayla teyit eder ve bu parayla trenden ayrılmaya çalışır, ancak karısının alyansının bulunduğu bir zarfla gelen bir genç onu durdurur ve bunun bir uyarı olduğunu söyler.

Ne olduğunu anlamaya çalışırken karısını telefonla arayıp ona ulaşamayınca kısa süre içinde bir komplonun içine düştüğünü fark eden Michael, kendisini ve diğer yolcuların hayatını kurtarmak için zamana karşı mücadele etmek zorunda kalır.
 


Son durağa kadar birçok sırrı çözmesi gereken Michael, bu süre içinde trendeki herkesin hayatının sorumluluğunu üstlenirken son durağa gelmeden tanıştığı bu gizemli yabancının kimliğini de ortaya çıkarmaya çalışır.

Florence Pugh 2018 yılında çekilen bu filmde üstlendiği küçük bir rolde, erkek arkadaşıyla sorunlar yaşayan ve trendeki olan bitenden tedirgin olan Gwen adlı bir karaktere hayat verir.

 

Kral Lear

Yönetmen: Richard Eyre / Oyuncular: Florence Pugh, Jim Broadbent, Jim Carter, Tobias Menzies, Emily Watson, John Macmillan, Emma Thompson, Anthony Calf, Anthony Hopkins, Simon Manyonda, Chukwudi Iwuji, Karl Johnson, Samuel Valentine, Andrew Scott, Christopher Eccleston, Arinzé Kene, John Standing, Sharon Wattis, Kaye Brown, Raphael Desprez, Peter Forbes, Sam Redford, Liam McKenna, Paul Tinto, Eric Kofi-Abrefa, Tuncay Gunes, Marie Hamm, Nicholas Page Hayman, Nick Khan, Glen Passingham, Matt Rentell, Daria Riz, Belal Sabir, Sam Shoubber, Karma Sood, Keith Bunnett, Adrian Danila, Shawn Dixon, Nick Donald, Nick Feld, Tony Hood, Justified, Raid Matwi, Kenny-Lee Mbanefo, Ricky McCallam, Catherine Monfils, Seema Morar, Steven Peace, Samuel Pont, Geoff Rolph, Bernardo Santos, Mark Shrimpton, Vyvyan Smart, Tudor Smith, Nicki Vickery, Sean White, Ryan Wiseman / Süre: 115 dakika
 

 

Başrollerini Oscar ödüllü usta oyuncu Anthony Hopkins ile yıldızı Lady Macbeth ile parlayan Florence Pugh'un üstlendiği, William Shakespeare'in ünlü eserinden Richard Eyre tarafından uyarlanan King Lear adlı bu film; alternatif bir evrende, 21'inci yüzyılda son derece askerileştirilmiş Londra'da geçiyor ve tahttaki Kral Lear'ın, saltanatının sona erdiğini ve krallığının üç kızı arasında bölündüğünü duyurmasıyla ortaya çıkan trajediyi anlatıyor.
Oğlu olmayan ve artık yaşlanmakta olan Kral Lear, topraklarını üç kızı arasında paylaştırmaya karar verir, nitekim ölümün yaklaşmakta olduğunu gören Kral ülkesini kızlarına pay etmeye karar verir, fakat kızlarına adil davranmak ve onlara hak ettikleri kadar yer vermek istemektedir.

Bunun için kendince bir imtihan tasarlar; bu imtihana göre en iyi yerleri kendisini en çok seven kızına verecektir.
Böylece Kral Lear, kızlarını karşısına çağırır, onlara kendisini ne kadar çok sevdiklerini sorar.
 


Albany Dükü'nün karısı olan kızı Goneril ve gönlünü Cornwall Dükü'ne kaptıran kızı Regan, çok parlak ve tatlı sözlerle babalarını Tanrı katına çıkararak ne kadar çok sevdiklerini ballandıra ballandıra anlatırlar.

Büyük kızlarının sahte, abartılı, ballı sözlerindeki riyayı anlayamayan Kral onların o güzel sözlerinden çok hoşnut olur ve tatlı dillerine kolaylıkla aldanır.

Sıra en küçük kızı Cordelia'ya geldiğinde, gerçek sevginin süslü laflarla anlatılamayacağına inanan Cordelia, babasına karşı duyduğu sevgi ve saygıyı abartısız, riyasız ve dürüst bir şekilde ifade eder.

Fakat Kral Lear, küçük kızının bu içten ama riyasız ve sade sözlerinden hoşlanmaz, hatta bu saygısızlığa çok sinirlenir.
 


Böylece yaşça büyük olan kızları Goneril ve Regan, süslü sözlerle kralın aklını çelerken, en küçük kızı Cordelia ise ablalarının entrikaları sonucunda babası tarafından evlatlıktan reddedilir.

Kent Kontu bu karara müdahale ederek Cordelia'nın daha samimi ama diğerlerinin süslü ve sahte sözler söylediklerini ifade ederek küçük kızı savunmaya kalkışınca bu defa Kral Lear, Kent Kontu'nu da sürgüne gönderir.

Üstelik küçük kızını kovarken ülkesinin topraklarını da iki büyük kızı arasında paylaştırır.
 


Onu gerçekten seven tek kızını uzaklara gönderen ve dalavereci, çıkarcı kızlarına ülkeyi teslim eden Kral, bu kararı ile hem kendisinin hem de ülkesinin kaderini çoktan mühürlemiştir.

Sahte sözlere aldanarak idareyi yanlış evlatlarına veren Kral'ın kararı, trajediyi ve felaketleri de beraberinde getirir.
Diğer tarafta Kral'ın küçük kızı Cordeile ise; "Güzel Cordelia, bu yoksulluğunla daha zenginsin, terk edilmişliğinle daha değerli, hor görülmüş halinle çok daha sevimlisin…" diyen Fransız Kralı ile evlenir.

Hem bir televizyon filmi olarak hem oyuncu kadrosuyla oldukça beğeni toplayan film çeşitli kategorilerde pek çok adaylık elde etmiştir.

 

Haydut Kral

Yönetmen: David Mackenzie / Oyuncular: Florence Pugh, Chris Pine, Stephen Dillane, Rebecca Robin, Billy Howle, Paul Blair, Sam Spruell, Jonny Phillips, Ben Clifford, Jamie Maclachlan, Duncan Lacroix, Kevin Mains, Callan Mulvey, Steven Cree, Tony Curran, James Cosmo, Alastair Mackenzie, Lorne MacFadyen, Jack Greenlees, Chris Fulton, Jamie Michie, Gilly Gilchrist, Daniel Jackson, Duncan Airlie James, Aaron Taylor-Johnson, Philip Kingscott, Victoria Liddelle, Gemma McElhinney, Stephen McMillan, Stephen McCole, Josie O'Brien, Meg Fraser, Elaine McKergow, George Docherty, Robin Laing, Laurie Ventry, Matt Stokoe, Ferosa Mackenzie, Ron Donachie, Niall Greig Fulton, Rab Affleck, Kim Allan, Gavin Mitchell, Tam Dean Burn, Benny Young, Clive Russell, Jenny Hulse, Margaret Fraser, Jamie Pigott, Frank Gilhooley, Barnaby Brown, Gerry Lynch, Ben Cuvelier, Luke Mackenzie, Arthur Mackenzie, Simon Tait, Daisy Littlefield, Gary McCormack / Süre: 121 dakika
 

 

2018 yılında, Toronto Uluslararası Film Festivali'nde prömiyerini yapan ve sonrasında Netflix ile imzalanan anlaşma ile dijital olarak çevrim içi yayımlanan Outlaw King adlı bu epik dönem draması; İngiltere Kralı I. Edward'ın Orta Çağ İskoçyası'nı işgali sırasında Robert the Bruce'un verdiği mücadelenin ve fedakarlıklarının hikayesini anlatıyor.
 


Robert, 1300'lü yılların başlarında İskoç bağımsızlığı için İngiltere'ye karşı onurlu bir savaş verir.

Bu mücadelesinin sonunda da İskoçya Kralı olmaya hak kazanır, ancak I. Robert'ın gözü tahtta ve altında değildir.
 


14'üncü yüzyıl İskoçya'sında Robert Bruce, olabilecek ağır sonuçlarına rağmen kraliyet tacını takar ve ülkesinin tekrar bağımsız olması için İngilizlere karşı yılmak bilmeyen bir isyana önderlik ederek bir grup hırslı askeri toplayarak acımasız krala ve onun dengesiz oğlu olan Galler Prensi'ne karşı savaşmaya başlar.

Bruce kendisininkine oranla daha büyük ve daha iyi donanımlı olan işgalci İngiliz ordusunu yenmek için kurnazlığını ve cesaretini kullanmak zorunda kalır.
 


Bu filmdeki cesur sahneleriyle oldukça dikkat çeken Florence Pugh, hayat verdiği Elizabeth de Burgh karakteriyle kocası Kral Robert'ın hükümdarlığı sırasında İskoç ve İngilizler arasında ortaya çıkan siyasi kargaşa içinde yakalanıp mahkûm edilmesine ve güvenliği sık sık tehlikeye girmesine rağmen her zaman kocasının yanında olduğunu gösteren güçlü bir karakteri canlandırmıştır.

 

Kötülük

Yönetmen: Olaf de Fleur Johannesson / Oyuncular: Florence Pugh, Ben Lloyd-Hughes, Scott Chambers, Georgina Bevan, Stephen McCole, Daisy Mathewson, Charlotte Allen, Nicola Grier, Celia Imrie, Shelley Conn, Daniel Campbell, James Cosmo, William Leslie, Ian Lorimer Milne, Charles Barrett, Emma Atkin, Flora Brady, Anna Coote, Niall Greig Fulton, Kathryn Howden, Felix Principe-Gillespie / Süre: 89 dakika
 

 

Yine 2018 yılında bu defa korku türündeki bir yapım için kamera karşısına geçen Florence Pugh'un başolünü üstlendiği Malevolent adlı bu filmde; Jackson ve Angela kardeşler, insanların zaaflarından yararlanan usta dolandırıcılardır.
 


Angela, ölülerle iletişime geçebildiğini ve bu sayede birçok paranormal olayı aydınlatabildiğini söyleyerek insanları kandırır.

Bu şekilde birçok iş alan kardeşlerin yaşamlarında her şey istedikleri gibi gitmektedir, fakat iş için bir yetimhaneye çağırıldıklarında hayatları değişir.
 


Kardeşlerin sıradaki kurbanı, terk edilmiş bir yetimhanede tek başına yaşayan Mrs Green'dir.

Yaşlı kadın kardeşlerden geceleri kendisini uyutmayan kötü seslerle iletişime geçmelerini ve onları susturmalarını ister.
 


Kolayca bu işin de üstesinden geleceklerini düşünen kardeşler sahte ekipmanlarını da yanlarına alarak yetimhaneye gider.
 


Terk edilmiş bina hakkında Mrs Green ile konuşmaya başlayan Angela, yetimhanenin geçmişi ile ilgili korkunç gerçekleri öğrenir; yıllar önce yetimhane, genç kızların sonsuza dek susturulduğu bir dizi cinayete ev sahipliği yapmıştır.

Evde araştırma yapmaya başlayan Angela, bir süre yaşananların gerçekliğini ayırt edememeye başlar.
Kardeşler araştırmaya devam ettikçe evin derinliklerindeki korkunç kötülükle yüzleşmek zorunda kalırlar.

 

Ringde Bir Aile

Yönetmen: Stephen Merchant / Oyuncular: Florence Pugh, Dwayne Johnson, Thomas Whilley, Tori Ellen Ross, Nick Frost, Lena Headey, Jack Lowden, Olivia Bernstone, Leah Harvey, Mohammad Amiri, Christine Ozanne, Grace Link, Hannah Dodd, Jack Gouldbourne, Elroy Powell, Hannah Rae, Julia Davis, Stephen Merchant, Vince Vaughn, Ellie Gonsalves, Aqueela Zoll, Kim Matula, Roy Knight, Brendon Burns, Ciaran Dowd, Josh Myers, James Burrows, Zak Knight, Thea Trinidad, Paul Wight, Stephen Farrelly, John Cena, Rod Zapata, Darrell Allen, Samantha Allen, Samantha Alleyne, James Atkins, Bellevedere Ballantyne, Lee Balls, Nickolaus Barnes, Sonny Branson, Joseph Carolan, Toby Clements, Cassius Cupid, Alex Decunha, James ‘JD Knight' Dunn, Joshua Faulkner, Jerome Fleisch, Lucy Garland, Rishi Ghosh, Scott Gibson, Gareth Harris, Alexander Holland, Nathan Irwin, Jonathan Jules, Martin Kelly, James Kiddie, Simon James Kippen, Jon Kocel, Andrew Kybett, Chelsea Labadini, Rishpal Singh Landa, Matt Lanes, Folakemi Lawal, Robin Lekime, Harry Lynch-Bowers, Erin Angel, Adam Flex Maxted, Barry McGiven, Robert McLanachan, Dave Mastiff, Feizal Mowlabocus, Simon Musk, Matt Newton-Walters, James O'Hagan, Ian O'Keefe, Chuey Okoye, Constantinos Panayi, Paul Robinson, Jordan Rolfe, Ildar Safin, Janine Schnaars, Ashley Darkwood, Charlie Sterling, Justin Sysum, Aaron Sharp / Süre: 108 dakika
 

 

Yönetmenliğini ve senaryosunu Stephen Merchant'ın üstlendiği Fighting with My Family adlı bu film; bir gangster ve eski güreşçi olan bir adamın hikayesini anlatıyor.
 


Ülkenin her yerindeki küçük mekanlarda gösteriler yapan adam karısı ve iki çocuğuyla sakin bir hayat sürmeye çalışmaktadır.
 


Günün birinde kardeşler WWE için seçmelere katılma şansı elde edince ebeveynler rüyalarının gerçekleştiği ve bütün sorunlarının çözüleceği düşünmeye başlar.
 


Bununla birlikte, kardeşler ise bir WWE süper starı olabilmenin hayal edemeyecekleri kadar çok emek gerektirdiğini öğrenirler.

 

Ritüel

Yönetmen: Ari Aster / Oyuncular: Florence Pugh, Jack Reynor, Vilhelm Blomgren, William Jackson Harper, Will Poulter, Ellora Torchia, Archie Madekwe, Henrik Norlén, Gunnel Fred, Isabelle Grill, Agnes Westerlund Rase, Julia Ragnarsson, Mats Blomgren, Lars Väringer, Anna Åström, Hampus Hallberg, Liv Mjönes, Louise Peterhoff, Katarina Weidhagen, Björn Andrésen, Tomas Engström, Dag Andersson, Lennart R. Svensson, Anders Beckman, Rebecka Johnston, Tove Skeidsvoll, Anders Back, Anki Larsson, Levente Puczkó-Smith, Frans Rosengarten, Vilmos Kolba, Mihály Kaszás, Gabi Fon, Zsolt Bojári, Klaudia Csányi, Anna Berentz, Austin R. Grant, Kati Dombi, Columba Gonzalez, Linnea Larsdotter, Johan Matton, Balázs Megyeri / Süre: 148 dakika
 

 

Hereditary ile tanınan Ari Aster'in yazıp yönettiği Midsommar adlı bu film; İsveç'te izole bir kasabada yaz gün dönümünün belli ritüellerle kutlandığı Midsommar etkinliklerine katılan genç bir çiftin iyice sarpa saran hikâyesini konu ediniyor.
 


Genç bir Amerikalı çift Dani ve Christian, üniversite arkadaşlarıyla birlikte, geleneksel Midsommar festivaline katılmak üzere İsveç'in bir köyüne tatile giderler.
 


Ayrılmak üzere olan çift, bu çılgın tatili ilişkileri için son bir şans olarak görür ancak zamanla, huzurlu ve yemyeşil bir cennete benzeyen bu yerde, yerel kutlamaların ve pagan ritüellerin göründüğü kadar masum olmadığını anlarlar.
 


90 yılda bir gerçekleşen gizli bir ayin, onları kaçışı olmayan bir korku labirentinin içine doğru sürükler.

 

Küçük Kadınlar

Yönetmen: Greta Gerwig / Oyuncular: Florence Pugh, Saoirse Ronan, Emma Watson, Eliza Scanlen, Laura Dern, Timothée Chalamet, Tracy Letts, Bob Odenkirk, James Norton, Louis Garrel, Jayne Houdyshell, Chris Cooper, Meryl Streep, Rafael Silva, Mason Alban, Emily Edström, Maryann Plunkett, Hadley Robinson, Lonnie Farmer, Charlotte Kinder, Ana Kayne, Edgar Damatian, Erin Rose, Lizzie Short, Dash Barber, Edward Fletcher, Sasha Frolova, David J. Curtis, Harper Pilat, Eowyn Young, Lucy Austin, Bill Mootos, Lewis D. Wheeler, Jen Nikolaisen, Jonathan Acorn, Abby Quinn, Lilly Englert, J.M. Davis, Tom Kemp, Daniel Shea, Anthony Estrella, Adrianne Krstansky, Sophia Gialloreto, Lily Gavin, Finola Weller Baldet, Flannery Gregg, Tony Tucker, Joanne Caidor, Rosario Guillen, Margaret Clinton Weeks, Alexander Jimenez, Natalie Kurzava, J. Michael Winward, Adrian Hoffman, Stephen Tracey Ursprung, Tyler Catanella, Jenna Pollack, Meghan Hornblower, Elizabeth Dunn, Danielle Pastuszak, Shawn Fitzgerald Ahern, Ellen Oliver, Haley Grove, Sydney Grant, Sayer Mansfield, Jen Passios, Juliana Utz, Justin Genna, Mathew Steele, Preston Martin, Taylor Jorgensen, Nicholas Deyo / Süre: 135 dakika
 

 

Greta Gerwig'in Louisa May Alcott'ın aynı isimli ünlü romanından sinemaya uyarladığı Little Women adlı bu film; iç savaş sonrası Amerika'da kendi yaşamlarını kurmaya çalışan ve her biri hayatlarını kendi bildikleri gibi yaşamaya kararlı dört kız kardeş olan Jo, Meg, Amy ve Beth'in hikâyesini anlatıyor.
 


Hikâye; yazarın alt benliği olan ana karakter Jo March'ın hayali yaşamında düşünsel olarak geçmişe gidiş gelişleriyle aktarılıyor.
 


Meg, Jo, Beth ve Amy birbirinden tamamen farklı karaktere sahip dört kız kardeştir.
 


Çocukluk dönemlerini geride bırakıp kadınlığa geçiş süreçlerinde kardeşler türlü dertlerle boğuşur. 

Babaları Amerikan İç Savaşı'na katılan dört genç kız, anneleri ile birlikte yaşam mücadelesi vermeye başlar.
 


Bu zorlu süreçte en büyük kazançları birbirlerinin yanında olmalarıdır ki her türlü zorluğu birlikte göğüsleyen kardeşler bu süreçte asıl mutluluğun sevgi olduğunu anlar.
 


Oyuncular filme başlamadan iki hafta önce provalara başladıysa da Florence Pugh o sırada Midsommar çekildiği için bu provalara katılamadı, ancak bunun, onun ve kız kardeşlerini oynayan yıldızlar arasında mesafenin yaratılmasına yardımcı olduğuna inanan oyuncu karakterinin kişiliği için bu durumun oldukça elverişli olduğunu belirtti.
 


Ayrıca bu filmin çekimleri bitince; Midsommar gibi stresli ve anksiyete dolu bir filmde oynadıktan sonra bu kadar doğal ve içten bir role aralıksız geçişinin kendisi için bir terapi olduğunu dile getirmiştir.

 

Kara Dul

Yönetmen: Cate Shortland / Oyuncular: Florence Pugh, Scarlett Johansson, Rachel Weisz, Olivier Richters, David Harbour, William Hurt, O-T Fagbenle, Ray Winstone, Violet McGraw, Michelle Lee, Ryan Kiera Armstrong, Ever Anderson, Yolanda Lynes, Jade Ma, Shaina West, Nanna Blondell, Aubrey Cleland, Ahmed Bakare, Ione Butler, Andrew Byron, Daniel Joseph Woolf, Zoltan Rencsar, Liran Nathan, Georgia Curtis, Paul O'Kelly, John Wolfe, Ty Hurley, Stephen Samson, Gavin Lee Lewis, Simona Zivkovska, Joakim Skarli, Marcel Dorian, David Turner, Obie Matthew, Roman Green, Adam Prickett, Liani Samuel, Dale Liner, Luigi Boccanfuso, Shane Askam, Martin Razpopov, Yasmin Riley, Ian Wilson, Wong Charlie, Tabby Bond, Edward L. Oliver, Jordyn Curet, Tyrone Kearns, Graham Kitchen, Marian Lorencik, Tony McCarthy, Oliver Simms, Clem So, Kalina Vanska / Süre: 133 dakika
 

 

Scarlett Johansson'un Natasha Romanoff rolüne geri döndüğü Black Widow, mazisinden çıkıp gelen ailesiyle büyük bir tehdide karşı iş birliği yapmak durumunda kalan Black Widow'un hikâyesini anlatıyor.
 


Film, kronolojik olarak Civil War ile Infinity War arasında bir zamanda geçerken, artık Avengers'ın önemli üyelerinden biri olmuş olan Natasha Romanoff, yani Black Widow'un geçmişiyle girdiği nihai bir yüzleşmeyi konu ediniyor.

Black Widow olarak bilinen Natasha Romanoff, geçmişiyle alakalı tehlikeli bir komplo teorisi ortaya çıktığında, hayatının karanlık yönleriyle yüzleşmek zorunda kalır.
 


Natasha, onu dize getirmek için hiçbir şey tarafından durdurulmayacak bir güç tarafından takip edilirken, bir casus olarak geçmişinin ve Avenger olmasının çok uzun zaman öncesinde kalmış, bozulmuş ilişkilerinin de üstesinden gelmesi gerekir.

Mayıs 2020'de gösterime girmesi beklenen Black Widow, pandemi nedeniyle birçok kez ertelenme kaderiyle karşılaşan yapımlardan biri oldu.
 


Son olarak geçen ayın sonunda bir kez daha ertelenen Black Widow'un vizyon tarihi, 7 Mayıs'tan 9 Temmuz'a alındı.

Ülkemizde de 9 Temmuz'da gösterimi planlanan film, ABD'de Disney+ abonelerine "Premium Erişim" olarak $30 ücret karşılığında PVOD gösterime de açılacak.

Florence Pugh, Black Widow programının başka bir ajanı olan Yelena Belova'yı Scarlett Johansson ile birlikte oynayacak.

 

Ve dahası…

Lady Macbeth, Midsommar, Little Women gibi filmlerle büyük bir atılım yaparak adından söz ettiren Florence Pugh, Emma Donoghue'nün 2016 yılında yayımlanan kitabından uyarlanacak psikolojik gerilim filmi The Wonder'ın da başrolünde yer alacak.

Ayrıca önümüzdeki dönemde 1950'lerde Kaliforniya'da geçen Olivia Wilde tarafından yönetilecek bir gerilim filmi olan Don't Worry Darling ile The Maid ve Hawkeye gibi yapımlar da oyuncuyu izleme imkânımız olacak.


Diğer çalışmaları

  • Kayıp Cennet? (Paradise Lost?, 2015, Kısa film)
  • Stüdyo Şehir (Studio City, 2015, Televizyon filmi)
  • Marcella (2016, Televizyon dizisi)
  • Başroldeki Kadın Oyuncu Seçmeleri (Leading Lady Parts, 2018, Kısa film)
  • Küçük Davulcu Kız (The Little Drummer Girl, 2018, Televizyon dizisi)
  • Oraya Varmak İçin Geçen Zamanda (In the Time It Takes to Get There, 2019, Kısa film)
  • Bir Sebep İçin Harekete Geçmek (Acting for a Cause, 2020, Televizyon dizisi)
  • Online Dövüş Mücadelesi (Boss Bitch Fight Challenge, 2020, Kısa film)
  • Gelinin Babası Bölüm 3 (ümsü) (Father of the Bride Part 3 "ish", 2020, Kısa film)


Ödüller

  • 2017 Dublin Uluslararası Film Festivali: En İyi Kadın Oyuncu (Lady Macbeth)
  • 2017 Evening Standard İngiliz Film Ödülleri: En Çok Gelecek Vaat Eden Yeni Oyuncu (Lady Macbeth)
  • 2017 Festival 2 Valenciennes: En İyi Kadın Oyuncu (Lady Macbeth)
  • 2017 İngiliz Bağımsız Film Ödülleri: En İyi Kadın Oyuncu (Lady Macbeth)
  • 2017 Montclair Film Festivali (MFF): En İyi Oyunculuk Jüri Özel Ödülü (Lady Macbeth)
  • 2018 Días de Cine Ödülleri: En İyi Yabancı Kadın Oyuncu (Lady Macbeth)
  • 2019 Boston Online Film Eleştirmenleri Derneği: En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Little Women)
  • 2019 Cannes Film Festivali: Female Revelation
  • 2019 Çevrimiçi Kadın Film Eleştirmenleri Derneği: Büyük Buluş Performansı (Midsommar)
  • 2019 Detroit Film Eleştirmenleri Derneği Ödülleri: En İyi Büyük Buluş (Fighting with My Family, Little Women, Midsommar)
  • 2019 Dorian Awards: Yılın Yükselen Yıldızı
  • 2019 Florida Film Eleştirmenleri Birliği Ödülleri: Pauline Kael Büyük Buluş Ödülü (Fighting with My Family, Little Women, Midsommar)
  • 2019 Greater Western New York Film Eleştirmenleri Derneği Ödülleri: En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Little Women)
  • 2019 Odyssey Ödülleri: Büyük Buluş Yıldız Ödülü (Midsommar)
  • 2019 Philadelphia Film Eleştirmenleri Birliği Ödülleri: En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Little Women)
  • 2019 Philadelphia Film Eleştirmenleri Birliği Ödülleri: En İyi Büyük Buluş Performansı (Little Women)
  • 2019 San Diego Film Eleştirmenleri Derneği Ödülleri: Büyük Buluş Kadın Oyuncu (Little Women, Midsommar)
  • 2019 Şikago Film Eleştirmenleri Derneği Ödülleri: En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Little Women)
  • 2019 Utah Film Eleştirmenleri Derneği Ödülleri: En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Little Women)
  • 2020 Austin Sinema Eleştirmenleri Derneği: En İyi Çığır Açan Performans (Fighting with My Family, Little Women, Midsommar)
  • 2020 Awards Circuit Community Awards: En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Little Women)
  • 2020 Denver Film Eleştirmenleri Derneği: En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Little Women)
  • 2020 Faro Adası Film Festivali: En İyi Topluluk Performansı (Little Women)
  • 2020 GALECA: LGBTQ Eğlence Eleştirmenleri Derneği: We're Wilde About You! (Yılın Yükselen Yıldızı)
  • 2020 Gold Derby Ödülleri: Atılım Performansı (Fighting with My Family, Little Women, Midsommar)
  • 2020 Gürcistan Film Eleştirmenleri Derneği (GAFCA): Büyük Buluş Ödülü (Fighting with My Family, Little Women, Midsommar)
  • 2020 Gürcistan Film Eleştirmenleri Derneği (GAFCA): En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Little Women)
  • 2020 Kadın Sinema Gazetecileri Birliği: En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Little Women)
  • 2020 Kadın Sinema Gazetecileri Birliği: En İyi Çığır Açan Performans (Fighting with My Family, Little Women, Midsommar)
  • 2020 Kolomb Film Eleştirmenleri Derneği: En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Little Women)
  • 2020 Kolomb Film Eleştirmenleri Derneği: En İyi Çığır Açan Performans (Fighting with My Family, Little Women, Midsommar)
  • 2020 Kuzey Carolina Film Eleştirmenleri Derneği: En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Little Women)
  • 2020 Kuzey Dakota Film Topluluğu: En İyi Kadın Oyuncu (Midsommar)
  • 2020 Londra Sinema Eleştirmenleri Birliği: Yılın İngiliz / İrlandalı Kadın Oyuncusu (Fighting with My Family, Little Women, Midsommar)
  • 2020 Müzik Şehri Film Eleştirmenleri Derneği Ödülleri: En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Little Women)
  • 2020 Santa Barbara Uluslararası Film Festivali: Virtuoso Award (Midsommar)
     

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU