Nehirde buldukları dev kemik Buz Devri'ne ait çıktı

İki arkadaş Florida'nın güneybatısında düzenli olarak daldıklarını ve bu nehirde daha önce mamut dişleri bulduklarını aktardı

Kemiği ilk olarak, Florida'daki Peace nehrinde yüzen dalgıçlardan Henry Sadler keşfetti (Derek Demeter ve Henry Sadler / Livescience)
 

ABD'nin Florida eyaletinde dalgıçlar, 1,2 metrelik ve 22,7 kilogramlık dev bir kemik buldu.

Eyaletteki Peace Nehri'nden Derek Demeter ve Henry Sadler isimli iki arkadaşın çıkardığı kemiğin bir mamuta ait olduğu bildirildi.

Seminole Eyalet Üniversitesi'ndeki planetaryumun (gök cisimlerinin yapay görüntüsünün özel bir yansıtıcıyla kubbe şeklindeki tavana yansıtıldığı gösteri salonu) direktörü Demeter, o anları şöyle anlattı:

Henry benim dalış arkadaşımdır. Dalış sırasında bana seslendi ve ‘Aman tanrım! Hey, Derek. Bir şey buldum' dedi. Gerçekten çok güzeldi.

İki arkadaş Florida'nın güneybatısında düzenli olarak daldıklarını ve bu nehirde daha önce mamut dişleri bulduklarını aktardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fox35'in haberine göre dalgıçlar, bacak kemiğini keşfettikleri gün soyu tükenmiş köpekbalıklarına ait birkaç küçük fosil ve kılıç dişli kediye ait bir diş de keşfetti.

Juma gömülü halde bulunan kemiğin, bir Kolombiya mamutuna (Mammuthus columbi) ait olduğu tahmin ediliyor.

Kemiğin yaşı belli değil ama Kolombiya mamutlarının 2,6 milyon yıl önce başlamış ve 11 bin 700 yıl önce sona ermiş son Buz Devri'nde Amerika kıtasını dolaştığı biliniyor.

Bugünkü ABD'den Kosta Rika'ya uzanan topraklarda yaşayan Kolombiya mamutlarının yaklaşık 500 bin yıl önce yünlü mamut ve bir başka mamut soyunun melezleşmesiyle ortaya çıktığı tahmin ediliyor. 

Bunun yanı sıra 2011'de bilim insanları, Florida'nın güneydoğusundaki Vero Plajı'nda bulunan fosillerin, yaklaşık 13 bin yıl öncesinden kaldığını tespit etmişti.

Yeni kemiğin bir uyluk kemiği olduğu tahmin ediliyor. Ait olduğu hayvanın boyunun 2,25 metre, kilosununsa 10 bin kilogram olduğu düşünülüyor.

 

Independent Türkçe, Livescience, Fox35

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU