Teksaslı köylüler Elon Musk'tan şikayetçi: "Her şeyin sahibiymiş gibi davranıyor"

Köylüler, fırlatmalar planlandığı gibi gitmediğinde kırık camlar ve roket enkazıyla karşı karşıya kaldıklarını, çalıların da yandığını ifade ediyor

ABD'nin Teksas eyaletindeki Boca Chica'da yer alan Starship Üretim Kompleksi (Twitter / @elonmusk)

Uzay firması SpaceX kompleksinin yer aldığı Teksas'ta yerel halk, şirketin CEO'su Elon Musk'tan şikayetçi. Boca Chica köyünün sakinleri, Musk'ın Starship roketlerini denemek için kullandığı alanda "her şeyin sahibiymiş gibi davrandığını" söylüyor.

Wall Street Journal'ın haberine göre SpaceX, Boca Chica'da en az 112 parsel arazi satın aldı. Ancak köyde firmayla anlaşmaya yanaşmayan 14 kişi var.

Bu kişilerden 7'si, mülklerini firmaya satmak için teklif edilenden daha fazla para istiyor. Ancak SpaceX'in üst düzey finans direktörü David Finlay'in, bir çifte evini satmayı reddederse "farklı bir yol" izleyeceklerini söylediği öne sürülüyor.

İddiaya göre SpaceX, başka bir çifte de teklifi reddederse şirketin "alternatif yaklaşımlar izleyeceğini" söyledi. SpaceX konuyla ilgili yorum taleplerini cevapsız bırakıyor.

Wall Street Journal'a konuşan Cheryl Stevens isimli bir köy sakini, "Siz ve eviniz de dahil olmak üzere her şeyin sahibiymiş gibi davranıyorlar" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Stevens, geçen yıl ekim ayında evini şirkete sattığını çünkü artık fırlatma sahasının yakınında yaşayamadığını söylüyor.

Bölgede kalan köylüler, fırlatmalar planlandığı gibi gitmediğinde kırık camlar ve roket enkazıyla karşı karşıya kaldıklarını, çalıların da yandığını bildiriyor.

Şirket, köylüleri fırlatmalar sırasında civardaki tatil beldesi South Padre Adası'nda otellere yerleştirmeyi teklif ediyor. Ancak köylüler, 64 kilometrelik bu yolculuğun masraflarını kendileri karşılamak zorunda kaldıklarını belirtiyor.

Bölge sakinleri, şirketin 4 numaralı karayolunu "genellikle kafa karıştırıcı bildirimler ve son dakikada yapılan değişikliklerle" kapatmasından da şikayetçi.

Onlara göre yolun kapatılması 13 kilometrelik plaja, Ulusal Yaban Hayatı Sığınağı'na ve bir eyalet parkındaki araziye erişimi engelliyor. Ayrıca bu yolun, köye giden tek karayolu olduğu aktarılıyor.

Köy halkı, mülklerini terk etmelerini sağlamak için yerel yönetimin SpaceX'le işbirliği içinde hareket ettiğini düşünüyor.

Ancak Cameron İlçe Yargıcı Eddie Treviño, bu iddiaları reddediyor. "SpaceX'in başarılı olmasını istiyoruz ama köy nüfusu pahasına değil" diyen Treviño, sözlerini şöyle sürdürüyor:

Otoyolu veya sahili ele geçirebileceklerini düşünüyorlarsa yanılıyorlar.

 

Independent Türkçe, Wall Street Journal, Business Insider

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU