Filipinler Dışişleri Bakanı, Çin'e açık açık küfretti

İki ülke arasında gerilim marttan bu yana sürüyor

Teodoro Locsin, sert üslubuyla tanınan bir isim (AP)

Filipinler Dışişleri Bakanı Teodoro Locsin, ülkesinin karasularını ihlal etmekle suçladığı Çin'e ait gemilere tepki gösterdiği sosyal medya mesajında, diplomasi dilini bir kenara bırakarak "s..tir git" ifadelerini kullandı.

Locsin, Twitter mesajında "Çin, dostum. Bunu kibarca nasıl ifade edebilirim? Bir düşüneyim… Tamam… S..tir git" diye yazdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bugüne dek nazik diplomasi dilinin bir işe yaramadığını belirten bakan, "Bizim dostluğumuza ne yapıyorsun? Sen, biz değil. Biz deniyoruz. Sense arkadaş olmak isteyen yakışıklı bir erkeği istemediği şeyleri yapmayı zorlayan korkunç bir budala gibisin" ifadelerini kullandı.

İki ülke arasındaki son gerilim marttan bu yana sürüyor. Filipinler, 7 Mart'ta Güney Çin Denizi'ndeki tartışmalı bir resifin yakınında Çin'e ait 220 teknenin demirlediğini bildirmiş ve gemilerin geri çekilmesini talep etmişti.

Bölgede hak iddia eden Çin çağrıları reddederken, Filipinler'in bölgeye çok sayıda devriye göndermesi tansiyonu daha da arttırmıştı.

Çin, yeraltı kaynakları açısından zengin Güney Çin Denizi'nde başta Filipinler olmak üzere Vietnam, Brunei ve Malezya gibi komşularıyla egemenlik tartışmaları yaşıyor.

Çin ve Filipinler arasında yıllardır gergin olan ilişkiler, Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte döneminde biraz daha yumuşamıştı. Çin ülkeye milyarlarca dolarlık yatırım ve yardım yapma sözü vermişti. Ancak Duterte, geçen ay yaptığı açıklamada son yaşanan gerilimle ilgili "Oraya gidersek kanlı olacak" demişti.


Independent Türkçe, AFP, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU