Asya ülkesinde dev mücadele: "Çin deniz üssü kurarken ABD'nin tesisi yıkıldı"

Pekin'le anlaştığı iddia edilen Kamboçya, Washington'ın fonladığı bir askeri üssün yıkıldığını doğruladı

Ream deniz üssü, Çin için büyük önem arz ediyor (AFP)

Kamboçya'nın başbakan yardımcısı, Ream'da ABD'nin fonladığı bir savunma tesisinin yıkıldığını duyurdu. Çin yardımıyla stratejik öneme sahip aynı bölgedeki deniz üssünü geliştirdiği iddia edilen Güney Asya ülkesinin bu hamlesi, Kamboçya'da artık Washington yerine Pekin'in etkili olduğu yorumlarını kuvvetlendirdi. 

Geçen sene ülke yönetiminin Pekin'le gizli bir anlaşma üzerinde çalıştığını duyuran The Wall Street Journal gazetesi, bu mutabakata göre Çin gemilerinin Siyanukvil kenti yakınlarındaki Ream deniz üssüne demirleyebileceğini öne sürmüştü.

Ancak Çin'in son yıllarda bolca yatırım yaptığı Kamboçya'nın yöneticileri bu haberi yalanlamıştı. Diğer yandan 1985'den beri başbakanlık koltuğunda oturan Hun Sen, Pekin'den yardım alarak deniz üssünü geliştireceklerini söylemişti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD merkezli Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi, bu hafta yayımladığı uydu görüntüleriyle ABD'nin Ream'da fonladığı askeri tesisin yıkıldığını duyurdu. 

Kamboçya Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Tea Banh, geçen ay çok eski olduğu gerekçesiyle yıkılan tesisin 30 kilometre kuzeydeki yeni bir yere taşındığını ifade etti. Banh, ABD'nin yıkılan tesise yardımının "çok az" olduğunu da söyledi.

Ream, kilit öneme sahip küresel bir denizcilik rotası olan Güney Çin Denizi'ne erişim konusunda önemli avantajlar sunan bir üs. Bu denizin hakimiyeti için 6 ülkeyle mücadele eden Çin'in Kamboçya yönetimiyle anlaşarak üssü kontrol etmesi, diğerleri için kötü bir haber. 

Ancak bu haberleri defalarca yalanlayan Kamboçya Başbakanı Hun Sen, anayasaya göre herhangi bir yabancı ülkenin kendi topraklarında askeri üs sahibi olamayacağını hatırlatıyor.

Uzmanlar, Hun Sen'in bu açıklamaları, Çin'e yönelik büyüyen tepkileri kendi üzerine çekmemek için yaptığını söylüyor. AFP haber ajansına göre, üssün yakınlarındaki Siyanukvil kentinde pek çok iş yeri ve kumarhanenin Çinlilerin elinde olması gibi etkenler, Kamboçya halkında rahatsızlık yarattı. 

Dünyanın en uzun süre iktidarda kalan liderlerinden Hun Sen'le Washington'ın arası son yıllarda açıldı. Ancak Kamboçya lideri, cumartesi günü ABD Başkanı Donald Trump'a geçmiş olsun demeyi de ihmal etmedi.


Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU