Kamboçya'dan turistlere 20 bin TL koronavirüs depozitosu şartı

Dışişleri Bakanlığı "Eğer şartları yerine getiremeyecekseniz şu sıralar Kamboçya'ya seyahat edip etmeme hususunu iki kere düşünmelisiniz" dedi

Angkor Wat'ı gezen maskeli ziyaretçiler (AFP)

Turizm dünya çapında kaldığı yerden yavaşça devam ederken birçok ülke sınırlarını tamamen açma konusunda hala isteksiz. Kamboçya ise tüm ülkeler arasında belki de en sert giriş gerekliliklerini uyguluyor.

Sırt çantalı gezginler arasında epey popüler olan Güneydoğu Asya ülkesi, en çok da UNESCO listesindeki Angkor Wat tapınak kompleksiyle meşhur. 

Kamboçya Dışişleri Bakanlığı'nın son bildirisine göre yabancı gezginler ülkeye vardıklarında havalimanında "Kovid-19 hizmet ücreti" olarak üç bin dolar (yaklaşık 20 bin TL) depozito ödemek zorunda. 

Şimdiye kadarki ilk "koronavirüs depozitosu" gibi görünen ücret, nakit ya da kredi kartıyla ödenebilir. 

Dışişleri bakanlığı "Verilen hizmetler için kesintiler yapıldıktan sonra depozitonun kalanı iade edilecek" dedi. Fakat bu kesintiler, hele de aynı uçuştaki başka bir yolcunun koronavirüs testi pozitif çıkarsa epey yüksek olabilir. 

Zorunlu ödemeler, havalimanından test merkezine ulaşım için 5 dolarlık (yaklaşık 34 TL) ücretle başlıyor. 

Kovid-19 testinin kendisi ise 100 dolara (yaklaşık 680 TL) mal oluyor. Bunun ardından gezginlerin önceden belirlenmiş bir otel ya da "bekleme merkezinde" bir gece kalmak için 30 dolar (yaklaşık 200 TL) ödemesi gerek. Bu kişiler, test sonuçlarını beklerken günde üç öğün yemek için de yine aynı miktarı ödemek zorunda. 

Gezginler, eğer şanslılarsa yatırdıkları depozitonun sadece 132 dolarını (yaklaşık 900 TL) kaybedecek. Ancak bunun ardından seçtikleri konaklama yerinde 14 gün boyunca kendilerini tecride almaları gerekiyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan uçuştaki bir yolcunun koronavirüs testinin pozitif çıkması halinde aynı uçuştaki herkesi iki hafta boyunca hükümet onaylı konaklama merkezinde karantinaya alınıyor. Bu karantinanın maliyeti ise öğünler, çamaşır ve "sıhhi hizmetler" de dahil bin 176 dolar (yaklaşık 8 bin TL). Ayrıca ikinci bir Kovid-19 testi için de 100 dolar daha ödemek zorundalar. Bu da toplamda bin 21 sterlin (yaklaşık 9 bin TL) daha ödeneceği anlamına geliyor. 

Eğer gezgin koronavirüs testi pozitif çıkan hastanın kendisiyse, her biri 100 dolar değerindeki 4 test daha yaptırması ve başkent Phnom Penh'deki Khmer-Sovyet Dostluk Hastanesi'nde tedavi için üç bin 150 dolar (yaklaşık 22 bin TL) daha ödemesi gerekiyor. 

Bu da depozito miktarının aşılması anlamına geliyor ve tam da bu yüzden Kamboçya, tıbbi tedavi için 50 bin dolarlık (yaklaşık 342 bin TL) seyahat sigortası kapsamını da şart koşuyor. 

Talihsiz gezginin hayatını kaybettiği durumda ise Dışişleri Bakanlığı uyarıyor:

Kremasyon hizmetinin ücreti bin 500 dolardır (yaklaşık 10 bin TL). 

Seyahat rehberi yazarı ve eski tur operatörü Neil Taylor "Bence muhtemel ziyaretçileri caydırmadaki amansızlığıyla bu şartlar, 'benzersiz' sıfatını gerçekten hak ediyor" dedi. 

Ekstrem tur operatörü Lupin Travel'ın genel müdürü Dylan Harris de şunları söyledi:

Bu plan, iş adamları veya yerleşimcilerin girişine izin verirken, piyasanın en ucuz seçeneklerine yönelen düşük bütçeli turistleri elemek için tasarlanmış gibi görünüyor.

Devletin bu polizyonunu, sigortasını düşük yaptıran gezginlerin masraflarını karşılamamak için bir yöntem olarak anlıyorum. Ancak bizim tarafımızdan, bu sistemin uygulandığı ülkelere herhangi bir ziyarette bulunmak istemezdik.

Dışişleri Bakanlığı'nın seyahat tavsiyesi şöyle sona eriyor:

Eğer şartları yerine getiremeyecekseniz şu sıralar Kamboçya'ya seyahat edip etmeme hususunu iki kere düşünmelisiniz.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/travel

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU