Tunceli'de görevden alınıp yerine kayyum atandı, hizmetten vazgeçmedi… Gönüllü danışmanı olduğu kurumla onlarca dönümlük alana ekim yaptı

Tunceli Akpazar'daki Elmalık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, tarımda ortak emekle üretim yapıyor. Kooperatifin gönüllü danışmanlığını görevden alınan eski Başkan Çelebi yürütüyor. Çelebi ve arkadaşları; nohut, fasulye ve susam ekiyor

Orhan Çelebi / Fotoğraf: Independent Türkçe

Orhan Çelebi, 31 Mart seçimlerinde Halkın Demokrasi Partisi'nden (HDP) Akpazar Belediye Başkanı seçildi. 

Tunceli'nin Mazgirt ilçesine bağlı bir belde olan Akpazar Belediyesi'ne başkan seçilen Çelebi yarışta en yakın rakibine 12 oy fark atmıştı. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adayı Cemal Bulut 463 oy alırken, Çelebi 475 oy alarak başkanlık koltuğuna oturmuştu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Çelebi seçildiği andan itibaren 8 ay bile başkanlık görevini yürütemedi.

"Terör örgütü propagandası" suçu iddiasıyla 13 Kasım 2019'da görevden alınan Çelebi'nin yerine kayyum atandı.

Çelebi'nin 3 yıl 4 aylık dava dosyası istinafta onaylandı şu an Yargıtay'da.

Kayyum atamasına yönelik itiraz dosyası da Erzurum'da görülmeye devam ediyor.

Çelebi, görevden alındıktan sonra tarıma odaklandı. Çünkü bulunduğu bölge tarım bölgesi.

Ayçekirdeğinden kuru fasulyeye, susamdan nohuta kadar birçok ürünün ekimi yapılıyor.

Elmalık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin 132 üyesinden biri olan Çelebi, aynı zamanda kooperatife gönüllü danışmanlık da yapıyor.

 

Kooperatif
Elmalık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, onrca dönüm alana ekim yaptı / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Edinilen bilgilere göre kooperatif uzun yıllar önce kuruldu. Çelebi'nin başkan seçilmesinden sonra verilen destekle kurumsal bir yapıya büründü.

2 yıldır üretim yapan kooperatif aynı zamanda bölge çiftçilerinin ürettiklerin de alıp Türkiye'nin farklı noktalarındaki tarafındaki tüketiciye ulaştırıyor.

Kooperatif geçen sene olduğu gibi bu sene de onlarca dönümlük alana nohut, kuru fasulye ve susam gibi kuru bakliyat ekimi yaptı.

Mayıs ayında domates, biber ve patlıcan gibi sebzelerin ekimi içinde hazırlıklar sürüyor.

"Onlarca dönüm nohut, kuru fasulye ve susam ektik"

Çelebi, görevden alınmasının ardından kooperatifte yaptıkları çalışmaları Independent Türkçe'ye anlattı.

Göreve geldikten hemen sonra çiftçileri kolektif çalışma ve üretime teşvik etmek için yoğun çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Çelebi, örnek olması bakımından bazı üretim alanlarına dahil olarak yer yer ekim yaptığını söyledi.

 

Orhan Çelebi
Orhan Çelebi / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Çelebi, bölgedeki geniş ekim alanlarını değerlendirmek ve üretimdeki verimi artırmak için uzman isimler getirttiklerini aktardı.

Bölgelerinde Devlet Su İşleri'ne ait 16 bin dönümlük sulu arazinin olduğunu belirten Çelebi, "Baraj dolduğunda kapanıyor ama bu sene su tutulmadığı için birikinti olmadı. Açığa çıkan alanda halkın yararlanması için ekime hazır hale getirildi. Ay çekirdeği, kabak çekirdeği, kavun, karpuz, fasulye ekenler oldu. Kooperatif adına da 30 dönüm nohut, 5 dönüm kuru fasulye ve 10 dönüm susam ektik. Kurutulması ve salça yapılması içinde domates, biber ve patlıcan gibi sebzelerinden ekimi içinde hazırlık yapıyoruz" diye konuştu.

"Bölgemizin yüzde 90'ı tarım alanı"

Birçok çiftçiyle kooperatif adına ekim yapmak ve ürünleri paketleyip hazır hale getirmek için görüşmeler gerçekleştirdiklerini aktaran Çelebi, Türkiye'de son dönemlerde tartışılan konulardan birinin de kooperatifçilik olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Özellikle devletin tarıma yaklaşımını nedeniyle üreticilerin ürettiği ürünleri pazara sunması ya da tüketmesi zorlaşıyor. Haliyle bu insanlarda büyük bir güvensizliğe yol açıyor ve ekim alanlarını verimsiz kılmaya yöneltiyor. Bölgemizin yüzde 90'ı tarım ve hayvancılıkla uğraşan bir bölge. Bu hem bizim hem de çiftçilerimiz açısından büyük bir avantaj. Meralar dışında hemen hemen sürülemeyen alan yok denecek kadar az olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim."

 

Elmalık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, onrca dönüm alana ekim yaptı / Fotoğraf: Independent Türkçe
Elmalık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, onrca dönüm alana ekim yaptı / Fotoğraf: Independent Türkçe, by abdulhakim.gunaydin

 

Çelebi, çiftçilerden oluştukları güçlü mekanizma sayesinde ürettikleri ürünleri Türkiye başta olmak üzere Avrupa pazarlarına ulaştırarak ürünün güvenceye alması için çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.

"Yok olmaya yüz tutan kara ve kılçıklı buğdayı çoğaltmak için ekim yaptım"

Kooperatif ile hem sağlıklı hem de daha ekonomik ürünü tüketiciye ulaştırmayı hedeflediklerini vurgulayan Çelebi, kooperatif bünyesinde yaptıkları kurultaylarda üyelerin çeşitleri çoğaltacak aktif üretim yapmalarını konusunda görüşmeler yaptıklarını belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

"Doğal tarıma yönelik çabamız devam ediyor. Ayrıca verimi artırmak için uzmanlar getirttik. Türkiye'nin birçok yerinde üreticilerin yer aldığı tohum takas gruplarımız var. Bunlarla birlikte çalışmalar yürütüyoruz. Mesela kendim özelikle yok olmaya yüz tutan kara buğday ve kılçıklı buğdayı çoğaltmak için 12 dönümde ekim yaptım. Amaç atalarımızdan kalan bu verimli tohumu çoğaltarak üreticilerimize sunmaktır. Önümüzdeki süreçte buna benzer birçok çalışmada bulunacağız. Kooperatifçiliğin insanlarımız için en verimli ve güvenceli alan olduğunu görmemiz gerekir."

"Mevcut siyasi konjonktürde bir değişime ihtimal vermiyorum"

Erzurum'da kayyum atanmasına yönelik yapılan itiraz davasına ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Çelebi, sözlerini şöyle tamamladı:

"Mevcut konjonktürde itiraz davasının lehime sonuçlanmasına ihtimal vermiyorum. Devleti kayyum politikası daha etkin bir şekilde devam ediyor. Örneğin Ergani Belediye Başkanımızın dosyası bozuldu. Beraat almasına rağmen hala göreve dönmüş değil. Bu bile hukuksuzluğun en açık örneği olarak karşımızda duruyor. Benim gibi birçok belediye eş başkanı arkadaşımızın dosyası aynı şekilde devam ediyor. Dediğim gibi mevcut siyasi konjonktürde çok bir değişim olacağına ihtimal vermiyorum."
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU