Eski Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu: Müslümanlar kamusal ahlaka ve düzenli bir sosyal hayata alışmak zorunda

"Din ve ahlak" konusuyla ilgili yorumlarda bulunan Bardakoğlu, "Her dindar, ahlaklı olmak zorundadır ama her ahlaklı dindar olmak zorunda değildir" dedi

Fotoğraf: AA

Eski Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, Karar TV'de Elif Çakır ve Yıldıray Oğur'un sorularını yanıtladı.

"Dindarlığımız hayatımıza ne katıyor, nasıl etkiliyor?" sorusuna cevap veren Bardakoğlu, din algısı ile tarih algısında bir paralellik olduğunu belirten belirterek şunları kaydetti:

Realist olmayıp tarihi, tarih olarak okumayıp, tarihi şahsiyetleri İslam'ın katıksız temsilcisi olarak sunmaya başlayınca, din ile hayat arasında kopuş başlıyor. İnsanlar, "Bu kişiler gibi olmak bizim ne haddimize" diye düşünmeye başlıyor. Halbuki din hayatın içindedir; Allah Resul'ü hatasızdır onun dışında herkese bunun dinin mesajını alabildiği kadar alır, yaşayabildiği kadar yaşar.

"Ahlakın kaynağı din değil insan fıtratıdır"

"Din ve ahlak" konusunda değinen Bardakoğlu, "Ahlakın kaynağı din değil, insan fıtratıdır. Vicdan dediğimiz şey de odur zaten. Din, ahlakı güçlendirmek için gelir. Her dindar, ahlaklı olmak zorundadır ama her ahlaklı dindar olmak zorunda değildir" dedi.

Bardakoğlu şöyle devam etti:

Müslümanlar kamusal ahlaka ve düzenli bir sosyal hayata alışmak zorundadır. Cihat anlayışı, Allah rızası anlayışı, ahirette Allah affeder anlayışı hiçbir zaman bizim dünyadaki ahlaklı davranışlarımızın altını oymamalı. Bizim tarihimizde isteyen istediği fetvayı seçsin anlayışı yoktur. Postmodern bir anlayış bu. Kim kendisine kolay fetva verecekse kapısını çalıp fetvayı alıyor. Böyle bir din olabilir mi? Başına İslam getirdiğimiz her şey sorun olabiliyor. Kısa bir ayet okuyup da bütün duygularını, öfkelerini, beklentilerini 'Allah diyor ki' diye söylemek büyük vebaldir. Eski kitapları okudukça hayattan kopma arttı ve insanların dini rehberlik yapma kabiliyetleri azaldı. Allah'ın dini açık ve kolay. Öyle içine gizemler katmaya, kendi dünyamızın teferruatlarını katmaya gerek yok. Suyun akışı kadar kolay.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU