Sosyal medyadaki beğeniler anılarımıza dair hislerimizi şekillendiriyor

Yeterince beğeni alamamak hatıranın şahsi değerini azaltabilir

Eskiden yaşadıklarımız, sosyal medya uygulamalarının anı hatırlarma özellikleriyle hiç beklemedğimiz şekilde karşımıza çıkabilir (Unsplash)

Bilim insanları, sosyal medyadaki beğenilerin kişilerin anılarıyla kurduğu ilişkiyi değiştirebileceğini ortaya koydu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Social Media + Society adlı bilimsel dergide yayımlanan makalede 60 civarında sosyal medya kullanıcısıyla detaylı bir görüşme yapıldı.

Britanya'daki York Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden doktora öğrencisi Benjamin Jacobsen'ın kaleme aldığı çalışmada, sosyal medya kullanıcılarına Timehop, Facebook ve Apple'daki anı özellikleriyle ilgili sorular soruldu.

Bu uygulamalar üzerinden paylaşılan anılara gelen beğenilerin, katılımcıların hatıralarına dair hislerini ne yönde değiştirdiği araştırıldı.

Bunun yanı sıra sözkonusu uygulamaların belirli aralıklarla "anı hatırlatması" şeklinde eski paylaşım ve fotoğrafları kullanıcıya göstermesinin ne tür etkilere yol açtığı gözlemlendi.

Kimi katılımcılar, bu tür hatırlatmaların kendileri için ürpertici olduğunu ya da bunları şahsi alanlarına bir müdahale olarak algıladıklarını söyledi.

Bazı sosyal medya kullanıcılarıysa bu şekilde yapılan hatırlatmaların, eskiden yaşadıkları ama unuttukları güzel zamanları hatırlamalarını sağladığını belirtti.

Katılımcılara ayrıca paylaştıkları bir anıya gelen beğeni sayısının kendilerinde nasıl bir etki yarattığı soruldu. Bazı durumlarda kullanıcıların hatıralarıyla kurduğu ilişkinin beğeni sayısına göre şekillenebildiği gözlemlendi.  

Onaylanma ihtiyacı

Çalışmada, bazı kişilerin hatıralarının başkaları tarafından onaylanmasına ihtiyaç duyduğu belirtildi.

Hatıra kişi için kendi içinde önemli ve değerli olsa bile "sürekli olarak başkalarına ve onların hatıralarla ilgili düşüncelerine bağlı kalınabildiği" ifade edildi.

Katılımcılar hatıralarının şahsi olduğunu ve sosyal medyadaki paylaşımlar üzerinden etkilenmemeleri gerektiğini düşünseler bile, bazıları bu mecralarda aldıkları etkileşim nedeniyle geçmişte yaşadıkları bir olayla ilgili düşüncelerinin değişebildiğini söyledi.

Yeterince beğeni alamamanın da hatıranın şahsi değerini azaltabildiği gözlemlendi.  

Paylaşımda seçicilik

Sosyal medyadan gelecek yargı ve değerlendirmelere ilişkin beklenti ve öngörüler, hatıraların paylaşılma şeklini de değiştiriyor.

Çalışmada, katılımcıların bazı hatıralarını kendilerine saklayıp koruyarak sosyal medyadaki arkadaş ve çevreleriyle paylaşmadığını gösterdi.

Bilim insanları, sosyal medya kullanıcılarının olası etkileşim sonuçlarını göz önünde bulundurarak herkese açık şekilde paylaşacakları hatıralarıyla ilgili seçici davranabildiğini gözlemledi.



Independent Türkçe, Medical Xpress, The Conversation

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU