NASA açıkladı: Mars’taki ilk helikopterin son bir şeye ihtiyacı var

Uzay ajansı, minik helikopterin tarihi uçuşunu bir kez daha erteledi

Ingenuity, Türkçe'de "hüner" anlamına geliyor (NASA)

NASA, dün yaptığı açıklamada Mars helikopteri Ingeunity'nin merakla beklenen uçuş denemesinin yeniden ertelendiğini duyurdu.

1,8 kilogramlık helikopterin ilk uçuş denemesini 11 Nisan'da gerçekleştirmesi planlanmıştı. Ancak uzay ajansı, rotorların yüksek hızlı dönüş testi sırasında ortaya çıkan bir sorun nedeniyle uçuşun 14 Nisan'dan önce yapılamayacağını açıklamıştı.

Uzay ajansının yeni açıklamasında ise Ingenuity'nin uçuşa hazırlanmak için son bir şeye, yani yazılım güncellemesine ihtiyacı olduğu ifade edildi.

Helikopterin uçuş bilgisayarının, arızanın tespit edildiği dönüş testi sırasında bir moddan diğerine geçmesi gerekiyordu. Ancak NASA araştırmacıları, bilgisayarın bunu başaramadığını görmüştü. Bunun ardından helikopterin güvenlik yazılımı, testi sona erdirmişti.

İlk önce bu sorunun 14 Nisan'a kadar çözülebileceği ve uçuşun bu hafta yapılabileceği düşünüldü. Fakat yetkililer, önümüzdeki hafta uçuş için yeni bir tarih belirleyeceklerini açıkladı.

Jet İtki Laboratuvarı'nın internet sitesinde yayımlanan açıklamada konuyla ilgili şu ifadeler yer aldı:

Ingenuity ekibi, 9 Nisan'da yapılan, helikopterin rotorlarıyla ilgili yüksek hızlı dönüş testi sırasında tespit edilen komut sorununu çözecek bir yazılım güncellemesi belirledi.

Bu yazılım güncellemesi, iki uçuş kontrol cihazının başlatılma sürecini değiştirecek. Bu da donanım ve yazılımın uçuş moduna güvenle geçmesine olanak tanıyacak.

Minik helikopter, Kızıl Gezegen'e Perseverance uzay aracının karnındaki bölmesinde ulaşmıştı. Uzay aracı, 18 Şubat'ta Mars yüzeyindeki Jezero Krateri'ne başarıyla inmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

4 Nisan'da NASA, Perseverance'ın, helikopteri uçuş denemesi için serbest bıraktığını duyurmuştu. Bu uçuş denemesi başarıyla tamamlanırsa Ingenuity, Dünya dışında bir gezegende uçan ilk helikopter olacak.

Perseverance'ın güvenli bir mesafeden izleyeceği minik hava aracının, ilk uçuşunda yüzeyden 4,6 metre kadar yükselmesi ve yaklaşık 30 saniye havada kalması hedefleniyor.

Bu denemenin, Ingenuity'nin Mars'taki 31 günlük programı boyunca gerçekleştireceği 5 uçuştan ilki olması bekleniyor.
 

Independent Türkçe, CBS News, Space

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU