Kremlin "ciddi derecede hasta" Aleksey Navalni'nin özel tedavi görmeyeceğini açıkladı

Kremlin sözcüsü, "Mahkum kurallara göre tedavi görecek" dedi

Polis memurları, Doktorlar İttifakı sendikası lideri Anastasya Vasilyeva'yı, Aleksey Navalni'nin tutulduğu IK-2 (Pokrov) cezaevi kolonisinde gözaltına aldı (AP)

Kremlin, hastaneye yatırıldığı ve tüberkülozla yakın temasta bulunduğu haberlerine karşın hapishanedeki Putin muhalifi Aleksey Navalni'ye yönelik sert yaklaşımını değiştirmeyeceğini açıkladı.

Kremlin baş sözcüsü Dimitri Peskov, salı günü yaptığı açıklamada "Özel muamele gören bir mahkum olamaz" dedi.

Kurallar var, mahkum kurallara göre tedavi görecek.

Sözcü Peskov, Vladimir Putin'in Uluslararası Af Örgütü'nün yeni başkanından Kremlin'i önde gelen rakibini öldürmekle suçlayan bir mektup alıp almadığını doğrulamayı reddetti.

Agnes Callamard, pazartesi paylaştığı bir tweet'te, Navalni'nin serbest bırakılarak kendi tercih edeceği bir doktor tarafından görülmesini talep etti. Callamard, "Rusya'nın Navalni'yi yavaş bir ölüme maruz bıraktığına dair gerçekçi bir ihtimal söz konusu" dedi.

Cezaevi idarecileri pazartesi günü, "ağır solunum hastalığı" ve yüksek ateş görülmesi üzerine 44 yaşındaki Navalni'nin cezaevi sağlık tesisine aktarıldığını kabul etmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Avukatlar aracılığıyla yayımlanan bir sosyal medya paylaşımında, muhalefet lideri kolonideki bazı mahkumların tüberküloza yakalandığını öne sürmüştü. Cezaevi yetkilileriyse herhangi bir sorun olduğunu yalanladı.

Kremlin muhalifinin avukatları, Navalni'nin "ciddi derecede hasta" olduğunu ve son gelişmelerden önce bile özel tıbbi bakıma şiddetle ihtiyacı bulunduğunu açıkladı.

Birkaç haftadır ağır sırt ağrısı ve her iki bacağındaki uyuşukluktan şikayet eden Navalni, durumunun kasıtlı uykusuzluk "işkencesi" sebebiyle ağırlaştığını iddia etmişti. Navalni'nin arkadaşları, geçen ağustosta maruz kaldığı sinir gazı zehirlenmesinin muhtemel artçıl etkileri göz önüne alındığında, söz konusu şikayetlerin daha da ciddileştiğini söylüyor.

Cezaevi yetkilileri, devlet gazetecilerinin Pokrov kolonisini Navalni'nin izni olmadan iki kez ziyaret etmesine müsaade ettikten sonra bile muhalif liderin bağımsız doktor tarafından görülme talebini reddediyor. Navalni, 31 Mart'ta devam eden redde karşı açlık grevine gideceğini açıklamış ve cezaevi doktorlarına ancak devlet televizyonu gazetecilerine güvendiği kadar güvendiğini söylemişti.
 

PRI188764023.jpg
Aleksey Navalni (AP)


Muhalefet lideri, muhtemel tüberküloz teşhisine "bağlı kalmaksızın" açlık grevini sürdüreceğini ifade etmişti. Şakayla, tüberkülozun mevcut rahatsızlıklarına bir rahatlama bile kazandırabileceğini belirterek, "Ateşe karşı ateşle mücadele edin" demişti.

Navalni sempatizanı bir grup destekçi ve doktor, cezaevi müdürüyle görüşme talep etmek üzere salı günü Pokrov kolonisine gitti. Grubun lideri Anastasya Vasilyeva, tıbbi müdahalenin reddedildiği her dakika Navalni'nin Noviçok sinir ajanı sonrası yaşadığı sinir sorunlarının şiddetlenebileceği ve hatta tekrar komaya girme riski taşıdığı uyarısında bulundu.

Vasilyeva, "Pokrov'a protesto için değil, Navalni'nin hayatını kurtarmak için gidiyoruz" dedi.

Vasilyeva, Pokrov'da cezaevi patronlarıyla konuşma şansı elde edemedi ve cezaevi kapısına vardıktan kısa süre sonra tutuklandı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU