QAnon'un gizemli Q'su deşifre mi oldu?

"Aslında daha önce anonim olarak yaptığım bir şeydi ama Q olarak hiç yapmadım" deyince yakayı ele verdi

Q'nun Trump olduğuna inanan bir kesim de mevcut (AP)

ABD'de milyonlarca taraftarı olan ve eski ABD başkanı Donald Trump'ın defalarca övdüğü asılsız QAnon komplo teorisinin Q'sunun kimliği hakkında yeni bir haber geldi.

HBO kanalının söz konusu komplo teorisiyle ilgili mini belgeselinin yönetmeni, gizemli Q'nun 8kun'un (önceki adıyla 8chan) yöneticisi Ron Watkins olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2017'de "Q Clearance Patriot" adlı bir kullanıcıyla başlayan QAnon komplo teorileri, yıllar içinde Trump'a ve etrafında olup bitene odaklanmaya başladı. Ancak paylaşımlar, aralarında Hillary Clinton ve seçimlerdeki Rus müdahalesine yönelik soruşturmayı yürüten Robert Mueller'in de bulunduğu kişilere bağlanan geniş bir komplo teorisini kapsayacak şekilde yayılıyor.

İsim, kişinin ABD Enerji Bakanlığı'nda bu izne sahip kişilerin gizli belgelere erişebildiğini anlatan bir ifade olan "Q" geçiş izni bulunduğu yönündeki iddiasına bir gönderme gibi görünüyor.

Bununla birlikte Q daha önce ABD yönetiminde üst düzey bir yetkili olduğu iddia etmişti. Ancak QAnon komplo teorisi üzerine araştırma yürüten pek çok kişi de yönetmen Cullen Hoback gibi gizemli kişinin Watkins olduğunu belirtiyor.

Ancak babasıyla Filipinler'de yaşayan Watkins, kendisinin yalnızca 8kun'un bir yöneticisi olduğunu söyleyip bu söylentileri uzun zamandır reddediyor.

 

 

Bununla birlikte Q: Into the Storm adlı belgeselin son bolümünde Hoback, Watkins'in yalan söylediğine dair önemli bir kanıt bulduğunu belirtti. Zira Watkins belgeselde, Trump'ın 2020 seçimlerinde yenilmesinin ardından atılan hile iddiaları hakkında konuşurken şu ifadeleri kullandı:

... Aslında daha önce anonim olarak yaptığım bir şeydi ama Q olarak hiç yapmadım.

Konuşmasının devamında Watkins "Ben Q değilim" dese de Hoback bu sözleri kanıt olarak gördüğünü söyledi:

Kedi fare kovalamacasından sonra Ron (Watkins) hata yaptı. O biliyordu. Ben de biliyordum.

Bununla birlikte Watkins, pazar günü geç saatlerde anlık mesajlaşma uygulaması Telegram üzerinden 150 bin abonesine "Dostça bir hatırlatma: Ben Q değilim. İyi hafta sonu dilerim" mesajını attı.

Belgesel, Watkins'in rolü hakkındaki tartışmaları tekrar alevlendirdi. Bazı araştırmacılar, Q'nun arkasında birden fazla kişinin olduğunu düşünüyor. Örneğin Harvard Üniverstesi'nde akademisyen Joan Donovan, Q'nun kolektif bir topluluk olduğunu söyledi.

 

Independent Türkçe, Washington Post, Insider

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU