Faruk Bildirici: Amirallerin yakınları listesi Soylu'dan, servisi Sabah'tan

“İnsanların düşüncelerini açıklamalarının önüne çekilen korku barikatının daha da yükseltilmesine katkıda bulundu medya”

Faruk Bildirici, önce Sabah daha sonra da Hürriyet tarafından kopyalanan içeriğin İçişleri Bakanı Soylu ve bakanlık personeli tarafından hazırlanarak seris edildiğini yazdı / Kolaj: Independent Türkçe

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Şu anda 104 kişinin içerisinde bizzat CHP'nin üyesi olan kendisi, karısı yeğeni, oğlu, şusu, busu olanlar var. Bunları da yakın zamanda yazılı ve görsel medyada göreceksiniz. Bu işin merkezinde aslında ana muhalefet partisinin ta kendisi var” sözlerinin ardından emekli amirallerin CHP’li yakınları haber oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, CHP üyesi emekli amirallerin ve aile fertlerinin haber yapılması ile ilgili farukbildirici.com sitesinde yazdığı yazısında, haberin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından servis edildiğini ve Hürriyet’in de Sabah’tan kopyaladığı habere gelen tepkiler üzerine geri adım attığını yazdı.

“Talimatı ilk Sabah yerine getirdi”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Şu anda 104 kişinin içerisinde bizzat CHP'nin üyesi olan kendisi karısı yeğeni, oğlu şusu busu olanlar var. Bunları da yakın zamanda yazılı ve görsel medyada göreceksiniz. Bu işin merkezinde aslında ana muhalefet partisinin ta kendisi var“ şeklindeki sözlerinin “kontrolü altındaki medyaya açıktan, kameralar önünde verdiği bir talimat” olduğunu belirten Bildirici, yaşanan süreci şöyle özetledi:

“Aslında Erdoğan’ın bu talimatı verdiği sırada Sabah gazetesinin internet sitesi amiraller ve yakınlarının CHP üyeliği hakkındaki listeyi yayımlamıştı bile. Halit Turan imzalı “Darbe imalı bildiri imzalayan emekli amirallerden 4’ü CHP üyesi çıktı” haberi, Erdoğan’ın basın toplantısı başlamadan saat 17.24’te yayına verilmişti.

“Skandal bildiriye imza atan emekli amirallerden 4'ünün CHP üyesi olduğu ortaya çıktı” cümlesiyle başlayan haberde emekli amirallerden Kadir Nazif Özdağdeviren, Cemil Şükrü Bozoğlu, Cengiz Alpözü ve Mehmet Tayfun Uraz'ın CHP üyesi olduğu belirtiliyordu.

Bununla kalmıyor, “İşte bildiride imzası bulunan amirallerin CHP üyesi yakınları” denilerek emekli amirallerden 18’inin CHP üyesi olan oğlu, eşi, annesi, kız kardeşi ve erkek kardeşinin isimleri tek tek sıralanıyordu. Ayrıca emekli amirallerden Ergun Mengi’nin de İyi Parti Uluslararası Siyasi Kuruluşlar ve Jeo Stratejik Analizlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı olduğu kayda geçiriliyordu.

    Haberde hiçbir kaynak yoktu, sanki muhabir kendisi araştırmış da böyle bir listeyi hazırlamış gibi sunulmuştu bu bilgiler. Dört saat kadar sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın basın toplantısında dile getirdiği emekli amiraller ve yakınlarının CHP üyeliği ile ilgili sözleri de sonradan habere eklendi. Bu bölüme “Başkan Erdoğan açıklamıştı” ara başlığı konuldu ve Erdoğan’ın “Bunları da yakın zamanda yazılı ve görsel medyada göreceksiniz” cümlesine de yer verildi bu bölümde.

   Halbuki Erdoğan liste açıklamamıştı; bu bölüme “Erdoğan yayımlanacağını söylemişti”” gibisinden bir arabaşlık konulsa daha doğru olurdu"

“Hürriyet hemen kopyaladı”

  Bildirici, söz konusu metnin Sabah’ın ardından Hürriyet’in internet sitesinde de yayınlanması ve sonra yapılan değişikliği de şu şekilde anlattı:

“Elbette Sabah’ın 5 Nisan akşamı saat 17.24’te yayımladığı “Skandal bildiriye imza atan emekli amirallerden 4'ünün CHP üyesi olduğu ortaya çıktı” haberi yarım saat içinde Takvim’de aynen yayımlandı. Ardından saat 19.57’de Hürriyet’te kopyalandı. Hürriyet’in haberinde Sabah kaynak gösterilmiyordu ve CHP üyesi olan emekli amiraller ile yakınlarının açık adlarını içeren liste de aynen yer alıyordu.

    Bildiri ile hiçbir ilgileri olmayan insanların sırf emekli amirallerin yakını oldukları için bu şekilde teşhir edilmesi sosyal medyada büyük tepki çekti.  CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba da 21.42’de “RTE talimat verdi @Hurriyet yerine getirdi E. Amirallerin yakınlarını bir gazete fişliyor Muhabirlik değil muhbirlik yapıyor” paylaşımında bulundu. Ağbaba, ardından Ne oldum dememeli ne olacağım demeli. Basının amiral gemisini düşürdükleri hale bak. #Hürriyet, Saray'dan aldığı talimatı yerine getirip, özel yaşamı ifşa ediyor” diye yazdı.

    Bu tepkilerin ardından Hürriyet’in haberi saat 22.22’de güncellendi ve amirallerin CHP üyesi yakınlarının adlarını içeren liste haberden çıkarıldı. Haberde sadece CHP üyesi olan dört emekli amiralin ismi kaldı”

“Listeyi Soylu hazırlamış”

 Faruk Bildirici, Sabah’ta yayımlanan bu listeyi hazırlayanın gazeteciler değil, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve bakanlık personeli olduğunu ve bunun Erdoğan’ın açıklamasındaki sözlerinden de belli olduğunu savundu.

Bildirici iddiasını ise şöyle destekledi:

“Soylu, Erdoğan’ın açıklamasından birkaç saat sonra çıktığı A Haber televizyonunda bu listeyi hazırlamak için sabaha kadar çalıştıklarını söyledi:

“CHP'ye üye olan 4, aileleriyle üye olan da yaklaşık 18 kişi var. Kimi kardeşi, kimi ablası, kimi oğlu, kimi kızı, aileleriyle beraber. O gece biz sabaha kadar uyumadık, çalıştık ve tüm irtibatlarını ortaya çıkardık. Son 30 günde kimlerle irtibat kurdukları, hangi siyasi parti yoğunluklu irtibat kurdukları çok açık ve net”

  Bildirici, “Zaten siyasi partilerin üye kayıtları Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nda saklanıyor. Soylu ve İçişleri Bakanlığı bürokratlarının gazetecilere kapalı olan o kayıtlara ulaşması zor olmasa gerek. Yargıtay Başkanlığı, emekli amirallerin bildirisini “darbe, muhtıra ve vesayet hevesi” olarak nitelendiren bir açıklama yaparak peşinen hüküm açıkladığına göre CHP’nin üye kayıtlarını İçişleri Bakanlığı’na açması pek de şaşırtıcı olmaz” diye yazdı.

 “Korku duvarına katkı”

Yaşanan bu olayın en vahim yanının, Sabah ve Hürriyet başta olmak üzere medyanın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla hareket ederken insan haklarını, kişi masumiyetini, suçların şahsiliği kuralını, lekelenmeme hakkını ve gazetecilik ilkelerini tamamen göz ardı etmesi olduğunu vurgulayan Bildirici, “İnsanların düşüncelerini açıklamalarının önüne çekilen korku barikatının daha da yükseltilmesine katkıda bulundu medya” dedi.

 

farukbildirici.com, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU