Mumyalanmış kuş kalıntıları, karanlık tarihi açığa çıkardı

Arkeolojik kazı yapılan bölgenin önemli bir ticaret noktası olduğu belirtildi

Araştırmacıların elde ettiği sonuçlar papağan ticaretinin kuşların tüyleri için yapıldığına işaret ediyor (Calogero Santoro/José Capriles)

Şili'nin Atacama Çölü'nde bulunan mumyalanmış kuş kalıntıları bir dönem bölgede egzotik papağan ticaretinin yapıldığını ortaya koydu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Elde edilen kalıntılara dair "Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America" isimli bilimsel yayında yayımlanan makalede kısmen ya da tamamen mumyalanmış 20'den fazla papağanın hayatı ve ölümü incelendi. 

Science Alert'ün haberine göre Pennsylvania State Üniversitesi'nden arkeolog Jose Capriles söz konusu kalıntılara dair şu ifadeleri kullandı:

Baktığımız hayvanlarla o dönem kurduğumuz uygun görülen iletişim çok farklıydı. Bu kuşlardan bazıları mutlu bir hayat yaşamadı. Tüy üretmeleri için tutuluyorlardı ve büyüdüklerinde tüyleri yolunuyordu.

Atacama Çölü'ndeki arkeolojik kazı alanlarının 5'inden çıkarılan en az 6 papağan türü incelendi. Kuş kalıntılarının M.S. 1100 ve 1450 yılları arasındaki döneme ait olduğu saptandı. 

 

1.jpg
(Capriles et al., PNAS, 2021)

 

Araştırmanın yazarları çalışmalarında şu ifadeleri kullandı:

Tropikal kuşların tüyleri Kolomb öncesi Amerika'da ekonomik, sosyal ve dinsel statünün en önemli sembollerinden biriydi. And Dağları'nda tropikal papağanların çok renkli tüylerinden yapılmış giysiler gücü, prestiji, ayrımı somutlaştırmıştı ve bunlara özellikle siyasi ve dini elitler değer veriyordu.

Bilim insanlarının ortaya çıkardığı kalıntılar kuşların bir zamanlar evleri olan Amazon ormanlarından uzakta, esaret altında tutulduğuna işaret ediyor. Analiz edilen 27 papağan kalıntısı birçok kuşun canlı tüyleri için özel olarak çöle getirildiğini gösteriyor. 

Bölgedeki tüy ticaretiyse çok daha eskilere, M.Ö. 5050'ye kadar uzanıyor. 

Araştırmacılar lama karavanlarıyla yapılan ticaret yolculuğunun muhtemelen aylar sürdüğünü belirtti. Ancak bazı kuşların çöle yakın bölgelerden temin edilmiş olabileceği de ifade edildi. 

Söz konusu çalışma José M. Capriles, M. Santoro, Richard J. George, Eliana Flores Bedregal, Douglas J. Kennett, Logan Kistler, ve Francisco Rothhammer tarafından kaleme alındı. 

 

Independent Türkçe, Science Alert

Derleyen: Esra Güngör

DAHA FAZLA HABER OKU