HÜDA PAR'dan "emekli amirallerin bildirisi" ile ilgili açıklama: Zamanında Türkiye'de darbecilere hesap sorulsaydı, bunlar olmayacaktı

Sağlam açıklamasında, söz konusu bildiriyi yayımlayan kişiler hakkında yargı sürecinin işletilmesi gerektiğini savundu

Fotoğraf: AA

HÜDA PAR Genel Başkanı Sayın İshak Sağlam, 104 emekli amiralin yayımladığı ortak bildirisi, ve güvenlik soruşturması yasa taslağına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"2021’in Türkiye’sinde amiral veya generallerin emekli olanlarının dahi hala siyaseti dizayn etmeye kalkışabilmeleri ibret alınacak bir durumdur" diyen Sağlam "Yayınlanan 104 imzalı bildirinin siyaseti dizayn etmeye matuf bir “muhtıracılık” alışkanlığının sonucu olduğu aşikardır" ifadesini kullandı.

Sağlam söz konusu bildiriyi kınadıklarını vurgulayarak şunları kaydetti:

Siyasete, siyaset kurumunun meşru yolları ve sandıklar dışındaki yöntemlerle, darbe imalı gece yarısı bildirileri ile ayar verme girişimleri asla kabul edilemez. Ancak suçlunun sadece emekli amiraller olmadığı bilinmelidir. 104 Emekli Amiralin rastlantı sonucu bir araya gelip bu metni hazırladıkları söylenemeyeceğine göre bu işin arkasındaki muharrik gücün de mutlaka tespit edilmesi gerekir. Şimdiye kadar Türkiye’de yapılan darbe ve darbe girişimlerinden ibret olacak şekilde hesap sorulmuş olsaydı, darbecilik kültürü bir gelenek haline gelmeyecekti. Halkın hayatına ve huzuruna kast eden darbecilerin apoletleri zamanında sökülmeli ve verilen hükümler icra edilmeliydi.  Zira bundan önceki darbecilerde olduğu gibi son bildiriyi yayınlayan zevat da gücünü ve yetkisini mevcut cunta anayasasından aldığına işaret etmektedir.  Yayınlanan bildiriye imza atanlar hakkında yasal işlemler hemen yapılmalı ve kamu vicdanını rahatlatacak bir yargı süreci işletilmelidir. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Memlekete hiçbir yarar getirmeyecek"

Muhalefetin oylarıyla reddedilmesi sonrası yapılan itirazla tekrar TBMM Genel Kurulu'na getirilmesi kararlaştırılan "Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması ile ilgili kanun teklif" ile ilgili de derğerlendirmelerde bulunan Sağlam, söz konusu yasanın ülkeye hiçbir yarar getirmeyeceğini savundu.

"Birçok vatandaşı mağdur edecek ve kamuoyu nezdinde mimli hale getirecek söz konusu düzenleme bir an önce meclis gündeminden çıkarılmalıdır" diyen Sağlan şöyle devam etti:

Hukuk reformu ile birlikte temel hak ve hürriyetler noktasında daha güçlü bir tavır beklenirken vatandaşları sistem karşısında savunmasız bırakacak bu tür uygulamalar başta cezaların şahsiliği ve masumiyet karinesi olmak üzere pek çok evrensel hukuk ilkesini de ihlal etmektedir. Bu anlamda söz konusu yanlıştan dönülmeli ve şahsın kendisi hakkında bir mahkûmiyet kararı olmadığı sürece bu uygulamalara tabi tutulmasının önüne geçilmelidir. Vatandaşların soyut iddialar veya yakınlarının sabıkasıyla değerlendirilmeye tabi tutulması ancak ilkel toplumlarda görülebilen uygulamalardır. Başta hükümet olmak üzere meclisteki tüm siyasi partilere çağrımız, bu yanlıştan bir an önce dönülmesidir.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU