Muhalefet partileri ve siyasiler, emekli amirallerin bildirisi için ne dedi?

CHP’li Özkoç “Vatansever eleştirileri tebrik ediyorum” derken, HDP’li Paylan “Darbeci arıyorsanız aynaya bakın" dedi

Fotoğraf: AA arşivi.

104 emekli amiralin TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile ilgili sözleri sonrası başlayan tartışmalara ve Deniz İkmal Komutanı Tuğamiral Mehmet Sarı’nın "takke ve cübbe" giydiği bir fotoğrafının basına yansımasına ilişkin ortak bir bildiri yayımlaması siyasette tartışma yarattı.

Hükümet kanadı bildirinin darbe iması içerdiğini iddia etse de imzacılar böyle bir imada bulunmadıklarını belirtiyor. CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, emekli amirallerin bildirisine tepki gösteren hükümet temsilcilerini eleştirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CHP'li Özkoç: Vatansever eleştiriler

Twitter'da İletişim Başkanı Altun'a cevap veren Özkoç Tuğamiral Mehmet Sarı'nın fotoğrafını paylaşarak şunları yazdı:

Siz önce kendi yarattığınız vesayetçilerle savaşın. O eleştirdiğiniz amiraller 15 Temmuz'un önünde de sonunda da dimdik durdular. Deniz Kuvvetlerini ağzına kadar FETÖ'cü dolduranlar, 15 Temmuz'un ertesinde Atatürk ilke ve devrimleriyle yetişmiş subaylar olmasa bugün koltuklarında oturamıyor olacaklardı. Şimdi çıkmışlar 5. kol faaliyeti filan. Hadi oradan... Vatansever eleştirileri tebrik ediyorum.

HDP'li Paylan: Darbeci arıyorsanız aynaya bakın

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan da, AK Partililer tarafından getirilen "darbecilik" yorumlarını işaret ederek, "Seçilmiş milletvekillerini, seçilmiş belediye başkanlarını hapse atıp milli irade ahkamı kesmek riyakarlıktır. Darbeci arıyorsanız aynaya bakın" paylaşımını yaptı.

İYİ Partili Çıray: İmzamı atıyorum

İYİ Parti İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Aytun Çıray, bildiriye imzasını attığını söyledi:

DP Genel Başkanı Uysal: Söz bitmiş, her şeyi çürütmüşsünüz

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda #YeterBeUsta etiketini de kullanarak şunları kaydetti:

Akp’nin ‘sahte kabadayı’ ları istiyorlar ki; CHP ‘rejim elden gidiyor, başörtüsü’ desin, TSK, muhtıra versin! Bu havuzdan çok su aldınız; bilesiniz ki bu havuzda su yok! Şimdi iş, emekli generallerin bildirinden ‘Darbe’ çıkarmaya kalmış!

Mağdurumda, mağdurum...’ Bitmek bilmez bir hikaye Akp için! REFORM, YENİ ANAYASA, MANİFESTO olmadı abime! MAĞDURİYET verin! Söz bitmiş, herşeyi çürütmüşsünüz; tek bir DAVA’nız (her ne şart olursa olsun iktidar olmak) kalmış!

Davutoğlu: Kötü niyetli bir sorumsuzluk örneği

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da Twitter'dan şu paylaşımı yaptı:

Gelecek Partisi milli iradenin, hukuk devletinin ve demokrasinin yanındadır. Militarist ya da sivil farketmez, darbe heveslilerine geçit verilemez. Bildiri ülkenin tarihsel hafızasını ve içinden geçtiği hassas süreci göz önüne almayan; kötü niyetli bir sorumsuzluk örnegidir.

Destici: Haddini aşan açıklamalar

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici,  Twitter hesabından yaptığı açıklamada, emekli amirallerin bildirisine tepki gösterdi.

Destici, "Bazı emekli amirallerin Montrö Sözleşmesi bahanesiyle, vesayet özlemi içerisinde darbe iması yaptıkları açıklama kabul edilemez, yok sayılamaz bir cuntacılık örneğidir. Herkes şunu bilsin ki; anayasayı Gazi Meclisimiz ve aziz milletimiz yapar. Bu ülkeyi de milletin seçtikleri yönetir. Dış meseleler ve terörle mücadelede uyum ve işbirliği içerisinde olunan bu kritik ve zorlu süreçte yaptıkları haddi aşan açıklamadan ötürü cunta kafalı, darbe heveslisi bu tekaüt gruba hak ettikleri cevabı inanıyorum ki; öncelikle milli irade sevdalısı TSK mensuplarımız verecektir" dedi.

İnce: Gece yarısı yapılması doğru değil

CHP’den istifa ederek yeni parti kurma çalışmalarına başlayan Muharrem İnce de Twitter hesabından şunları yazdı:

AKP-FETÖ ortaklığında gerçekleştirilen kumpas davalarının mağduru olan amirallerin uzman oldukları konuda açıklama yapması doğaldır ama bu açıklamayı gece yarısı yapmış olmaları doğru değildir. Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ni tartışmaya açanların, üniforma ile tarikat toplantısına giden askerlere ses çıkarmayanların bu açıklamayı fırsat bilip buradan darbe, vesayet çıkarmaya çalışmaları da yanlıştır. Aynı kişileri Mavi Vatan konusunda alkışlarken Montrö konusunda darbeci, vesayetçi ilan etmek de FETÖ’nün devlet kurumlarını işgal etmesine nezaret eden, göz yuman, destekleyen iktidara yakışır.

İnce ayrıca, "Montrö Boğazlar Sözleşmesi konusunda amiraller görüş açıklamayacak da kim açıklayacak?" diye sorarak, "Bu konuda da Ayasofya İmamı mı konuşacak? Darbe veya iması varsa hep birlikte karşı çıkalım. Biz Memleket Hareketi olarak her türlü darbeye karşı çıkmaya hazırız" ifadelerini kulandı.

Karamollaoğlu: Kötü tecrübeleri hatırlatacak iletişim metodları…

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamolloğlu’nun değerlendirmesi de şöyle oldu:

Ülkemizin önemli meselelerinin bütün toplumsal kesimler tarafından konuşulması, tartışılması faydalıdır. Meseleler tartışılırken meselenin özüne odaklanılmalıdır. Toplumsal hafızalardaki travmaları, geçmiş kötü tecrübeleri hatırlatacak iletişim metodları toplumsal kutuplaşmaya hizmet edecektir. Düşünce ve ifade özgürlüğü önemlidir. Sorumluluk sahibi herkes sorunlara odaklanmalı, toplumu kutuplaştıracak davranış kalıpları ile sorunların konuşulmasını engellememelidir.

Babacan: Çözüm tam demokrasi

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ise "Tarihimizin utanç sayfaları askerlerin siyasete yönelik hadsiz müdahaleleriyle doludur" diyerek, "Bu acı hafıza depreştirilmemelidir. İktidarın, sürekli “düşman” belirlemesi ve suni mağduriyet kampanyasına devlet kurumlarını katması ise yarınlarımıza zarar verir. Çözüm tam demokrasidir" görüşünü paylaştı.

HDP: İktidar yazılı bir bildiriden darbe riski devşirdi

HDP'nin Twitter hesabından yapılan açıklamada "Türkiye’de, gerek askeri gerek sivil olsun her türlü darbe veya darbe girişimi ağır yıkımlara yol açmıştır" hatırlatması yaparak, "Demokrasiyi ve özgürlükleri hedef alan darbeci yaklaşımlara ve tutumlara karşı tavrımız her zaman nettir" denildi.

Açıklama şöyle sürdü:

Ancak demokratik siyasete darbe yapmak konusunda sicili kapkara olan bu iktidarın yazılı bir bildiriden darbe riski devşirmesi de siyasi kurnazlık ve fırsatçılıktan öte bir anlam taşımamaktadır. Çare güçlü demokrasinin tesisi ve gerçek adaletin sağlanmasıdır.

Ne olmuştu?

TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un "Bir Cumhurbaşkanı Montrö'yü de feshedebilir mi?" sorusuna "Teknik olarak evet" yanıtını vermesi tartışmayı başlatmıştı.

Şentop, söz konusu TV programında herhangi bir sözleşme ismi zikretmediği görüşünü dile getirirken “Ortalama zeka seviyesini düşünerek konuşuyoruz. Bunun altında olanlar için benim yapabileceğim bir şey yok” demişti.

Şentop’un açıklamaları tartışılmaya devam ederken 104 emekli amiral, TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un ifadeleriyle başlayan tartışmalara ve Deniz İkmal Komutanı Tuğamiral Mehmet Sarı’nın "takke ve cübbe" giydiği bir fotoğrafının basına yansımasına ilişkin ortak bir bildiri yayımlamıştı.

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU