CHP, Kanal İstanbul'daki imar planı için Meclis Araştırması istedi: Beton Kanal'dan kimler nemalandı?

Kanal İstanbul için imar planı değişikliği yapılarak rant yaratıldığını öne süren CHP’li vekiller hem Meclis Araştırması istedi hem de soru önergeleri ile konuyu Meclis’e taşıdı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, Kanal İstanbul Projesi için imar planlarının onaylandığını ve askıya çıkartıldığını açıklamıştı / Fotoğraf: AA

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum,geçtiğimiz hafta  Kanal İstanbul Projesi için imar planlarının onaylandığını ve askıya çıkartıldığını söylemişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bakan Kurum, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin daha önce 1/100.000, 1/5.000 ve 1/1.000 ölçekli uygulama imar planlarının askıya çıkarıldığını belirterek, "İstanbul'umuza değerine değer katacak Kanal İstanbul Projesi için artık imar planlarını onaylamış ve askıya çıkarmış bulunuyoruz. Bu çerçevede adımlarımızı da hızlı bir şekilde atmak suretiyle İstanbul'umuza Kanal İstanbul Projesi'ni de kazandırıyor olacağız" ifadelerini kullanmıştı.

CHP İstanbul Milletvekili Avukat Turan Aydoğan, Kanal İstanbul Projesi’nin çevre düzeni planlarında yapılan son değişiklikle beraber, Kanal İstanbul’un kuzey tarafına yapılması planlanan teknoloji, turizm, lojistik bölgesi planlama alanlarının değiştirilip bu alanların yerine konut alanı bölümünün eklenmesi üzerine, el değiştiren tapuları ve ranttan kimlerin faydalandığını Meclis’te gündeme taşıdı.

ta.jpg
CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, Kanal İstanbul çin yapılan plan değşikliği için Meclis Araştırması açılmasını istedi / Fotoğraf: CHP

 

“Kanunların bize gösterdiği yolla bu talana karşı duracağız”

Arazi el değiştirmelerinin Meclis Araştırma Komisyonu kurularak araştırılması gerektiğini ifade eden Aydoğan, “ Yine anlaşılıyor ki bu ‘Beton Kanal’ birilerini ihya etme projesi olup İstanbul’u parsel parsel satma operasyonudur. Biz vatansever insanlarız ve bu ülkenin bir tek çakıl taşını savunmak için mücadele ederiz. ‘Beton Kanal’ın kente vereceği zarar, bilim insanları tarafından çokça ifade edildi. Hukuk çerçevesinde, kanunların bize gösterdiği yolla bu talana karşı duracağız. Aksi, İstanbul’a ihanet olur” dedi.

“Arazilerin el değiştirmesinde siyasi nüfuz kullanıldı  mı?”

Kanal İstanbul projesini “Beton Kanal” olarak nitelendiren CHP Milletvekili Aydoğan, 2011 yılında ‘Bu projenin detaylarını kimseye açıklamayacağız, kimse menfaat ve rant sağlayamayacak' denilen ‘Beton Kanal’ projesi güzergahında 40 milyon metrekare arazinin son birkaç yıl içinde el değiştirdiğini ve bunların yüzde 70’inin özel mülkiyete ait olduğunu belirterek, “Bölgedeki arazilerin, tapuların el değiştirme hızı, alımların kimler tarafından yapıldığı, bu alımlar sayesinde nasıl bir rant elde edildiği, arazilerin el değiştirmesinde siyasi bir nüfuz kullanılıp kullanılmadığı konusunda, kamuoyunda oluşan soru işaretlerinin giderilmesi gerekiyor. Bu “Beton Kanal’dan kimler nemalandı? Konuyu Çevre ve Şehircilik Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle Meclis gündemine taşıdık. Ayrıca Meclis Araştırma önergesi de verdik” dedi.

“Son 3 yılda gerçekleşen el değiştirmeler hakkında şeffaf bir bilgi yok”

Aydoğan, 2010 yılında “Kanal İstanbul: Çılgın Proje” açıklamasından sonra, 2011-2018 yılları arasında 26 milyon 7 bin metrekare arazinin el değiştirdiğini, 2009-2013 yılları arasında 656 bin 774 metrekareye tekabül eden 65 tapuda, 2014 ve 2018 yılları arasında ise 4 milyon 800 bin metrekareye denk gelen 476 tapuda değişiklik olduğunun ifade edildiğini belirterek, “Son üç yılda gerçekleşen el değiştirilmeler hakkında ise şeffaf bir bilgi yok. Deyim yerindeyse; 'Kuş uçmaz, kervan geçmez' bir güzergahta, milyonlarca metrekareye tekabül eden bir alanda ve bir anda yaşanan bu arazi el değişimlerinden kimlerin kazanç elde ettiği, kamunun zarara uğratılıp uğratılmadığı büyük bir soru işareti. Tüm bunların yanıtlarını Sayın Bakan’dan istedik. Konunun takipçisiyiz. İstanbullu vatandaşlarımız ile beraber bu talan zihniyetinden kurtulup kentimizi savunacağız” ifadelerini kullandı.

Aydoğan, Bakan Murat Kurum tarafından yanıtlanması için verdiği soru önergesinde şu soruların yanıtlarını istedi:

  • Son çevre düzeni plan değişikliği ile belirtilen alandaki gayrimenkuller kimlere aittir?
  • Bu alanda son 3 yıl içerisinde kimler gayrimenkul alıp satmıştır?
  • Kanal İstanbul güzergahında, Arnavutköy’de 300 bin metrekare arazi satın alan Kuveyt, Suudi Arabistan ve BAE uyruklu 3 şirket/kişi, bu arazileri nasıl ve kimler üzerinden almıştır?
  • Söz konusu hat boyunca hangi şirketler ne kadar arazi satın almıştır?
  • Kanal İstanbul Projesi güzergahında 2011 yılından bu zamana kadar, yıl yıl ifade edilmek üzere, yabancı uyruklu kişilerce satın alınan arazilerin tapu sayıları ve bu tapuların kaç m2’ye tekabül ettiği, el değiştiren arazilerin rayiç bedelleri nelerdir?
gz.jpg
CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek, Kanal İstanbul Çevre Düzeni’nde yapılan imar değişikliği ile ortaya çıkan rantı TBMM gündemine taşıdı / Fotoğraf: CHP

 

“Plan değişikliğinin temelinde rant var”

CHP İstanbul Milletvekili ve Gökan Zeybek de, Kanal İstanbul Çevre Düzeni’nde yapılan değişiklikle ortaya çıkan konut alanlarının plana eklenmesini TBMM gündemine taşıdı.

45 kilometre uzunluğunda olan ve Küçükçekmece, Avcılar, Arnavutköy ve Başakşehir ilçelerinden geçmesi planlanan Kanal İstanbul Projesi’nin duyurulduğu 2011 senesinin öncesinde ve sonrasında, kanal güzergahında bulunan gayrimenkullerin esrarengiz şekilde el değiştirdiğini, proje açıklanmadan önce edinilen güzergah bilgileri neticesinde çeşitli şirketler ve şahıslar tarafından arazilerin yok pahasına satın alındığını belirten Zeybek, sözlerini şöyle sürdürdü:

 “Kanal İstanbul üzerinden projesi ile oluşturulmaya çalışılan rant düzeni gündemi uzun süredir meşgul ederken bu yetmezmiş gibi  Sayın Bakan’ın açıkladığı askıya çıkarılan planlardaki bir takım değişiklikler kamuoyundaki soru işaretlerini kat be kat artırmıştır”

CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek’in cevaplanmasını beklediği sorular ise şöyle:

  • Kanal İstanbul Çevre Düzeni Planı’nda yapılan değişiklikle kanalın kuzey girişinin doğusunda yer alan; bilişim, iletişim ve ileri teknolojilerin geliştirildiği teknoparklar ve enstitülerin bulunacağı lojistik bölge plandan çıkarılarak yerine konut alanı eklenmiş durumdadır. Buna neden ihtiyaç duyulmuştur?
  • “Ekonomik cazibe ve istihdam oluşturacak” şeklinde tanıtılan fuar, turizm ve eğitim bölgeleri plandan neden çıkarılmış durumdadır?
  • Değişiklik yapılan bölgenin büyük bir bölümü konut alanı olacaktır. Konut alanı olması neden tercih edilmiştir?
  • Yapılan değişiklikle konut alanına çevrilen, kanalın kuzey girişinin doğusunda yer alan bölgede 1 Ocak 2015 tarihinden günümüze hangi araziler el değiştirmiştir?
  • Yapılan değişiklikle konut alanına çevrilen, kanalın kuzey girişinin doğusunda yer alan bölgede 1 Ocak 2015 tarihinden günümüze el değiştiren arazileri alanlar ve satanlar kimlerdir?
  • Yapılan değişiklikle konut alanına çevrilen, kanalın kuzey girişinin doğusunda yer alan bölgede 1 Ocak 2015 tarihinden günümüze el değiştiren arazileri alanlar arasında üst düzey bürokratlar ve kamu yöneticisi kimseler bulunmakta mıdır?
  • Yeni planda; “İstanbul’un bilgi üreten bir yapıya yönelmesi hedefi doğrultusunda, üniversite-özel sektör işbirliğini artırmak için önerilen teknoloji geliştirme bölgeleri kapsamında ilgili sektörlere yönelik enstitü niteliğinde yüksek eğitim kurumları da yer alabilecektir” ifadesi plandan neden çıkarılmıştır?

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU