Sağlık Bakanı Koca: Bu belge yalan söylemediğimin belgesi

Koca, Fatih Altaylı'ya yanıt verdi: Bu belgeyi sizden önce hiç kimseyle paylaşmadım. Ama sizinle paylaşıyorum

Fotoğraf: AA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yazılarında “AB’nin Türkiye’ye yollandı dediği 1,5 milyon doz Biontech aşısı nerede?” diye soran Habertürk yazarı Fatih Altaylı'ya BionTech antetli belgeyi yollayarak, "Bu belge yalan söylemediğimin belgesi" değerlendirmesini yaptı.

Fatih Altaylı, Koca ile görüşmesini köşesine taşıdı.

Buna göre Koca şu ifadeleri kullandı:

Fatih Bey, salgının başlangıcından beri ama özellikle son dönemde herkes benim için ağzına geleni söyledi. Bir şikâyetim olduğundan değil. Kamu görevi yapıyoruz ve her türlü soru ile muhatap olmak zorundayız. Doğrusu hepsine de yanıt verme gibi bir derdim yok. Bazıları üzerinde durmaya bile değmeyecek şeyler. Ama siz bir şey yazıp söyleyince önemsiyoruz çünkü salgının başlangıcından beri bu konuda çok şey yazıp çok şey söylediniz. Bazen orantısız eleştirseniz bile niyetinizden kuşkum yok o yüzden size yanıt vermek ihtiyacı hissettim. Biontech’ten gelen 1,5 milyon doz aşıyla ilgili sorunuz var birkaç keredir tekrarladınız. Şimdi telefonunuza bir belge yolladım. Bu belgeyi sizden önce hiç kimseyle paylaşmadım. Ama sizinle paylaşıyorum. Resmi bir belgedir. Belgeyi kullanabilirsiniz. Hatta yayınlarsanız sevinirim çünkü yalan söylemediğimin belgesidir.

Koca’nın Altaylı’ya gönderdiği belge şöyle:

3019564_7824c72edb5a95b9c01346a7c2f51968.jpg
Fotoğraf: haberturk.com


Habertürk yazarı, bu belge hakkında şu yorumu yaptı:

Yukarıda orijinalini sizin de göreceğiniz Biontech antetli belge belli ki Türkiye’nin isteği üzerine verilmiş. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürü Mücahit Özdemir’e hitaben yazılmış. “Pfizer-Biontech COVID 19 aşılarının sevkiyatının başladığını görmekten memnunuz” diye başlıyor belge. İlk partinin Ankara’da üzerinde mutabık kalınan dağıtım merkezine ulaştığını ve şimdilik deneme amaçlı 5 bin 850 dozun 12 Mart günü teslim edildiğini belirtiyor. Belgede planlı sevkiyatın ilk bölümü olan 0,7 milyon dozluk partinin 24 Mart, ikinci 0,7 milyon dozluk partinin ise 25 Mart’ta Ankara’daki dağıtım merkezinde olacağı belirtiliyor. Belgenin sonunda ise Nisan ayı ortasına kadar 3,1 milyon dozun daha teslim edilmiş olacağını söylüyor. Belgenin altında Biontech'in iki yöneticisinin Dr. Sierk Poetting ve Dr. Oliver Hennig’in imzaları var.

Altaylı ne yazmıştı?

Altaylı dünkü köşe yazısında şu ifadeleri kullanmıştı:

Sayın Bakan yine fikir değiştirdi. Sonbahara ertelediği aşıları tekrar Haziran ayına çekti. İnşallah öyle olur. “AB’nin açıklamasına göre 1,5 milyon Biontech Mart ayı başında gelmiş, bu aşılar ne oldu” sorusuna ise yanıt yok hala. Şimdi gelmekte olan 1,5 milyon Biontech’ten söz ediyor Fahrettin Bey ama AB’nin açıklamasına doğrudan yanıt vermiyor niyeyse.

“AB’nin söz ettiği aşılar bunlardır” demiyor, belki de diyemiyor. Torpilli aşı iddiaları ise ortalıkta geziyor. Daha önce “Bu konuda çok iyi bir sistem kurulmuş, kaçak olmaz” diyenler bile artık aksini söylemeye başladılar.

Ankara’dan bir doktor şöyle yazmış bana:

“Fatih Bey, mişli mışlı söylentilerle bana gelen herkesi ikna etmeye, aşı işinde torpil olmadığını anlatmaya çalışıyordum herkese. Duyduklarının 3. Faz çalışmasına katılan denekler olduğunu anlatıp, kayıtsız kuyutsuz aşıyı AKP bile kimseye veremez diyordum. Ancak Kasım ve Aralık aylarında ikişer doz aşılarını olan iki kişinin bilgisini aldım. Üstelik de birine sen kemoterapi alıyorsun hekimine sor istersen Sinovac, istersen Biontech yapalım” diyerek yapmışlar aşısını.”

Her yerde torpilin, kayırmanın, nepotizmin olduğu bir ülkede aşı gibi şu an için çok kıymetli bir yerde olmasa şaşardım. Bakan Koca’nın söyleyemediklerini bırakıp, söylediklerine dönersek. Nisan ayı sonunda Kayseri Erciyes Üniversitesi’nde geliştirildiği için “Erciyes Aşısı” diye anılan aşının Faz 3 çalışmalarının Nisan ayı sonunda başlayacağını duyurdu Fahrettin Bey. Tabii 2. Faz sonuçları olumlu çıkarsa. Ve Bakan’ın sözünü ettiği bir başka yerli aşı daha vardı, henüz 1. Faz çalışmalarında olan. Aslında bu aşamada olan 2 aşı var. Bunlardan biri 3 gün önce Faz 1 çalışmalarında 18-55 yaş arasında deneklere ilk uygulamalarını yapmaya başlayan Koçak Farma.   Erciyes’in Faz 2 çalışmalarında kullandığı aşıların üretimini de Koçak Farma yapıyor zaten. Ve Koçak’ın aşısı da Sinovac gibi, Erciyes gibi inaktif bir aşı ve en iyi ihtimalle 2021 sonunda hazır hale gelecek. Bir diğeri ise tıpla ilgisini, genç ODTÜ'lü bilim insanları ile kurduğu şirketle geliştirdiği Covid-19 tanı kitleriyle duyduğumuz Ahlatçı Holding’in Faz 1 çalışmalarına hazırlandığı aşı. Diğerlerinden farklı olarak sprey şeklinde burundan uygulanacak bir aşı bu ve umut vadeden bir çalışma. Bu aşılar biraz geç kalmış gibi görünse de çok önemliler. Çünkü muhtemelen şu anda yapılmakta olan aşılar bir süre sonra etkisini yitirecek ve salgınla beraber ortaya çıkan “aşı ırkçılığına” karşı elimizde yerli bir silah olacak.

 

Habertürk, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU