Yeni araştırma kadınlarda düşük yapmanın erken ölüm riskiyle bağlantısını ortaya koydu

"Sonuçlarımız spontan abortusun kadınlarda erken ölüm de dahil olmak üzere gelecekteki sağlık risklerinin erken bir göstergesi olabileceğini ortaya koyuyor"

NHS'den elde edilen veriler yaklaşık 8 gebelikten birinin düşükle sonuçlandığını gösteriyor (AFP)

Araştırmacılar düşük yapmanın erken ölüm riskinde artışla ilişkili olabileceğini söylüyor.

BMJ bu riskin bilhassa bir kadının hayatının erken döneminde meydana gelenler olmak üzere arka arkaya düşük yaşayanlar için özellikle akut olduğunu öne süren bir çalışma yayımladı.

ABD merkezli araştırmacılar düşük yaşayan kadınların erken ölme olasılığının yüzde 19 daha yüksek olduğunu söyledi. Düşük yapmanın "kadınlarda gelecekteki sağlık risklerinin erken göstergesi olabileceğini" belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Makalenin yazarları düşük yapmayla 70 yaşından önce ölüm riski arasında herhangi bir bağlantı olup olmadığını görmeyi umuyordu.

Kullanılan veriler ABD'de gerçekleştirilen Nurses' Health Study'nin (Hemşire Sağlığı Araştırması) bir parçası olarak 101 bin 681 kadından alındı. Bu sayı 25 ile 42 yaşları arasındaki kadın hemşirelerden oluşuyor.

Kadınları 24 yıl boyunca takip eden araştırmacılar bin 346'sı kanser, 269'u kardiyovasküler hastalıklara bağlı olmak üzere 2 bin 936 erken ölüm kaydedildiğini söyledi.

Tüm nedenlere bağlı ölüm oranlarının hem düşük geçmişi olan hem de olmayan kadınlar için karşılaştırılabilir olduğu ortaya çıktı. Bununla birlikte oranlar üç veya daha fazla düşük yaşayan kadınların yanı sıra ilk defa 24 yaşın altında düşük yapan kadınlar için daha yüksekti.

Çalışma düşük veya "spontan abortus" ile erken ölüm arasındaki ilişkinin en çok kardiyovasküler hastalıklardan kaynaklanan ölümler için geçerli olduğunu gösterdi.

Araştırmacılar ayrıca erken kanserle erken düşük ölümleri arasında bir bağlantı görülmediğini de belirtti.

Çalışma sırasında yaş, sinirlilik ve sağlık sorunları gibi potansiyel olarak etkili olabilecek faktörlerle yaşam tarzı ve beslenme gibi etkenler de dikkate alındı.

Genel olarak düşük yapan kadınların, gebelik kaybı yaşamamış kadınlara göre erken ölüm ihtimalinin yüzde 19 daha yüksek olduğu sonucuna varıldı.

Araştırmacılar şunları söyledi:

Spontan abortusun, özellikle bir kadının üreme hayatının erken dönemlerinde meydana gelen ve tekrarlayan spontan abortusların erken ölüm riskinin artmasıyla ilişkili olduğunu belirledik.

Spontan abortusla ilişkili tüm nedenlere bağlı erken ölüm riskinin daha yüksek olması esas olarak kardiyovasküler hastalıktan ölüm riskinin daha yüksek olmasının bir sonucuydu.

Sonuçlarımız spontan abortusun kadınlarda erken ölüm de dahil olmak üzere gelecekteki sağlık risklerinin erken bir göstergesi olabileceğini ortaya koyuyor.

Bununla birlikte araştırmacılar, düşüklerin kadınların uzun vadeli sağlığıyla nasıl ilişkili olduğunu anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu belirtti.

Öte yandan çalışmanın yazarları araştırmalarının bir gebelik kaybı yaşanıp yaşanmamasının "yalnızca önceden var olan riskleri gün yüzüne çıkarıp çıkarmadığını veya bunun yerine erken ölümün gelişimini tetiklediğini veya hızlandırdığını" göstermediğini de kabul etti.

NHS verileri tahminen 8 gebelikten birinin düşükle sonuçlanacağını gösteriyor.

Bu arada Yeni Zelanda, düşük yaşayan kadınlar ve eşleri için ücretli izin sağlayan bir tasarıyı onayladı.

Söz konusu adım "düşük hakkında açık olmayı" teşvik etme girişimi kapsamında atıldı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU