Washington-Pekin arasındaki gümrük duvarları yükselirken ABD savaş gemisi Güney Çin Denizi'nde

ABD savaş gemisinin bölgedeki gövde gösterisine Pekin yönetimi tepki gösterdi

ABD, Japonya, Hindistan ve Filipinler Güney Çin Denizi’nde 9 Mayıs'ta da bir tatbikat gerçekleştirmişti / Fotoğraf: Reuters

Ticaret savaşlarında ABD ile Çin arasındaki gerilimin yükseldiği bir dönemde ABD ordusu savaş gemilerinden biri Çin’in güneyindeki Scarborough Resifi'nin yaklaşık 20 km açığından geçti.

ABD ordusundan yapılan açıklamada güdümlü füze taşıyan savaş gemisi USS Preble'in Güney Çin Denizi'nde Serbest Dolaşım Operasyonu'nu (FONOP) yürüttüğü belirtildi.

Scarborough Resifi, Güney Çin Denizi'nde Filipinler'in 190 kilometre batısında zengin balıkçılık sahalarıyla çevrili bir bölge olarak biliniyor.

Bölgede Çin, Japonya ve Güneydoğu Asya ülkelerine ait deniz filoları varlık gösteriyor.

Çin 1947 yılında yayımladığı haritadan yola çıkarak Güney Çin Denizi’ndeki neredeyse tüm stratejik noktalarda hak iddia ediyor.

Egemenlik ihtilaflarının yoğun olduğu bölgede Çin dışında Filipinler, Malezya, Tayvan, Vietnam, Endonezya ve Brunei de söz sahibi olduklarını belirtiyor.

ABD savaş gemisine Çin'den tepki

 Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Lu Kang tarafından yapılan açıklamada ABD gemisinin Pekin'in onayı ve bilgisi olmaksızın geçişi yaptığı ve Çin donanmasının USS Preble’ı bölgeyi terk etmesi için uyardığı belirtildi. 

“ABD’nin savaş gemisinin son konu ile alakalı eylemleri Çin’in egemenliğini ihlal etmekte, barışı ve güvenliği baltalamaktadır.  Çin kesin olarak bu eyleme karşıdır. ABD bölgesel barış ve istikrarı taciz etmektedir.”

Pekin yönetiminin Güney Çin Denizi'ndeki adalara üs inşa etmesi ve egemenlik hakkı iddiasına bölge ülkelerinin yanı sıra ABD de karşı çıkıyor.

Çin'in, bölgedeki yapay adalar ve diğer resifler üzerindeki askeri yapıları ve devam eden tesisleri tepki çekiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı bir yılı geride bıraktı. 

ABD Başkanı Donald Trump, 10 Mayıs’ta Twitter'dan yaptığı açıklamada, Çin heyeti ile yapılan görüşmelerde çok az ilerleme kaydedilmesini gerekçe gösterip 200 milyar dolarlık Çin ürünlerine yüzde 10 uygulanan gümrük vergisini yüzde 25’e yükselttiğini duyurmuştu.

ABD'nin bu hamlesine Çin'den üç gün sonra misilleme gelmiş, Pekin yönetimi Haziran'dan itibaren toplam 60 milyar değerindeki ABD ürünlerine yüzde 5 ile yüzde 25 arasında gümrük vergisi getireceğini açıklamıştı.

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU