İran, Arak reaktöründe soğutma sistemlerini test etmeye başlıyor

İran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Behruz Kemalvendi, ıvı ve destek sistemlerinin başlangıcını içeren soğutma testinin bu pazar günü başlayacak olan İran yeni yılının başında yapılacağını söyledi

Arak reaktörü / Görsel: AFP

İran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Behruz Kemalvendi, İran'ın Arak Ağır Su Reaktörü'ndeki soğutma sistemlerini bu yıl tam anlamıyla çalıştırmak için test edeceğini açıkladı.

Reuters'a göre Kemalvendi, sıvı ve destek sistemlerinin başlangıcını içeren soğutma testinin bu pazar günü başlayacak olan İran yeni yılının başında yapılacağını söyleyerek, "Başka bir deyişle akaryakıt, depolama ve diğer alanlarda ilerleme kaydettik" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İran, ABD Başkanı Joe Biden'a selefi Donald Trump'ın çekildiği nükleer anlaşmaya geri dönmesi yönünde baskı yapmak için son zamanlarda nükleer anlaşmanın şartlarını ihlal etme sıklığını artırdı.

Anlaşmayı kurtarmak için ilk adımı kimin atması gerektiği konusunda iki taraf arasındaki gerginlik devam ediyor.

İran, 2015 anlaşması kapsamında Tahran'ın yaklaşık 250 kilometre güneybatısında bulunan Arak reaktörünü kapatmayı kabul etmişti. Sınırlı miktarda ağır su üretmesine izin verilen Tahran, reaktörü yeniden tasarlamak için çalışırken, tıbbi ve tarımsal kullanım için izotop yapmayı planladığını savunuyor.

Diğer yandan Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (UAEA) hazırladığı yeni rapor, İran'ın, Natanz yeraltı tesisinde IR-4 santrifüjünün ikinci dizisini kullanarak uranyum zenginleştirme işlemini hızlandırıldığını ortaya koydu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU